Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Banke prebacivanjem rizika stjecale ekstra profit'

Presuda ukazuje da potrošače treba informirati i da postoji sankcija ako ih ne informirate, kaže HNS-ov Srđan Gjurković
04. srpnja 2013. u 13:21 0 komentara 7 prikaza
dragutin lesar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prvostupanjska presuda u slučaju kredita u švicarskim francima pokazatelj je da se u Hrvatskoj treba raditi na zaštiti potrošača, proizlazi iz izjava i iz redova vladajućih i oporbe.

– Banke su prebacile valutni rizik na građane iako taj rizik nije postojao. Naime, nema valutnog rizika ako u izvorima sredstava nemate švicarske franke. Dakle, prebacivalo se nešto što ne postoji – rekao je HDZ-ov Goran Marić, ograđujući se da ne može komentirati prvostupanjske odluke sudova. Dodao je i da su banke, bez izračuna i modela, jednostrano mijenjale kamatne stope, što je bilo nedopustivo. Smatra kako se stvari odvijaju u smjeru očekivanog te da ljude ovakva odluka ohrabruje.

– Ovo je jedno osvježenje i ohrabrenje, s tim da uvijek moramo brinuti da je bankarski sustav stabilan jer je on preduvjet za gospodarski rast – zaključio je Marić koji sam nije korisnik kredita u švicarcima jer je, kaže, znao da je to obmana.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras korisnik je kredita u kunama, a poručuje da treba pričekati pravomoćnu presudu koja će onda biti stvar između hrvatskih banaka i onih koji su od njih uzimali kredite te da bi banke na temelju pravomoćne presude trebale korigirati neke stvari.

– Mi u Hrvatskoj svaki dan trebamo raditi na zaštiti potrošača. Koristite li se bilo kojom uslugom, od onih najmanjih slova na dnu stranice do bilo čega drugoga, bitno je da ljudi shvaćaju koju uslugu konzumiraju i koliki je rizik te usluge i što im se može dogoditi u budućnosti. S te strane na svijesti zaštite potrošača treba raditi svaki dan i iz tog konteksta gledam na ovakve stvari. Zato mi je drago da Hrvatska u EK ima povjerenika baš za zaštitu potrošača – rekao je Maras.

Da presuda još nije konačna, naglašava i HNS-ov Srđan Gjurković i dodaje kako je ključno da građani budu informirani svaki put kada nešto ugovaraju.

– Presuda ukazuje na to da potrošače treba informirati i da postoji sankcija ako ih ne informirate, ali ovdje sigurno nije riječ o ukidanju valutne klauzule, kao što sam čitao u nekim medijima – naglasio je Gjurković, koji uopće nema kredit pa smatra da može objektivnije govoriti o temi, s manje emocija i više profesionalnosti. Dodao je kako činjenica da su od 28 milijardi kuna plasiranih kredita u švicarskim francima čak 25 krediti prema građanima pokazuje da su poduzetnici bolje informirani kada ugovaraju kredite.

Predsjednik laburista Dragutin Lesar kaže da ima sreću jer mu je otplata dvaju kredita u švicarcima pri kraju, a dodaje da mu je iznos rate kredita od početka do kraja otplate povećan za 22 posto.

– Ova nepravomoćna presuda pokazala je da su banke koje su se u inozemstvu zaduživale u eurima kompletni valutni rizik prenosile samo na jednu stranu, dakle na dužnika, što je bilo stjecanje ekstra profita. To smo cijelo vrijeme tvrdili, naročito kad smo predlagali da se zakonom devizna klauzula zabrani upravo zbog ovakvih slučajeva – rekao je Lesar i dodao da je prebacivanje valutnog rizika na dužnika prva točka nemoralnog bankarstva, a da je druga točka promjenjiva kamatna stopa koja se mijenjala jednostranom odlukom banke. Dodao je i da želi vjerovati da će i drugostupanjska presuda potvrditi ovu te da je dobar znak da se potrošači mogu suprotstaviti tako snažnom lobiju kao što je bankarski i sudskim putem.

>> Nakon presude za tri banke obustavljeno trgovanje na burzi

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.