Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ FRANAK

PBZ: Žalit ćemo se, presuda je u potpunosti neutemeljena!

zagrebačka burza (1)
Tatjana Tadić/Poslovni dnevnik/PIXSELL
04.07.2013.
u 12:49

Riječ je o Zagrebačkoj i Privrednoj te Erste Steiermärkische banci. Burza je tražila od banaka da im dostave obavijest o sadržaju nepravomoćne prvostupanjske presude

Nakon presude Trgovačkog suda u korist udruge Franak, a u sporu protiv osam domaćih banaka, za njih tri, čije su dionice na Zagrebačkoj burzi, obustavljeno je trgovanje.

Riječ je o Zagrebačkoj i Privrednoj te Erste Steiermärkische banci. Nakon donesene odluke suda, burza je tražila od banaka da im dostave obavijest o sadržaju nepravomoćne prvostupanjske presude, a što će prema ocjeni Burze "biti uvjet da se omogući fer i pravično trgovanje, jer se može pretpostaviti da će nakon objave navedene obavijesti svi ulagatelji raspolagati informacijama potrebnima za donošenje investicijskih odluka".

Na burzi kažu i da "s obzirom na to da informacija o sadržaju predmetne nepravomoćne presude predstavlja informaciju za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu dionica Izdavatelja, nastala je situacija u kojoj je potrebno zaštititi ulagatelje na način da se trgovina predmetnim dionicama obustavi do trenutka kada javnost bude potpuno i točno informirana o predmetnim okolnostima". Zato će i trgovina biti obustavljena dok banke ne dostave burzi obavijest.

Privredna banka je u poslijepodnevnim satima obavijestila Zagrebačku burzu da je zaprimila otpravak presude, ali i ističe da 'budući da se putem medija javnost obavještava o mogućim negativnim utjecajima na poslovanje Banke temeljem današnje odluke Trgovačkog suda u Zagrebu, Banka naglašava da se radi o nepravomoćnoj presudi, te ističe da će u zakonskom roku uložiti žalbu na presudu koju smatra u potpunosti činjenično i pravno neutemeljenom. Do trenutka donošenja odluke Visokog trgovačkog suda RH po žalbi Banke koji pobijanu presudu može potvrditi, ali i ukinuti ili preinačiti, Banka nije u obvezi postupanja po danas donesenoj presudi.'

>>Povijesna presuda za 'Franak' – građani pobijedili banke!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije