Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel HUB-a

Bankari: 'Mnogi dužnici uzimali su kredit u CHF za luksuzne stanove'

franak, švicarski franak
Boris Ščitar/PIXSELL
Autori: ljg, ae/VLM
14.10.2013.
u 19:06

Mnogi dužnici u CHF kupovali su apartmane za iznajmljivanje ili luksuzne nekretnine za stanovanje i ni u kojem slučaju ne mogu se smatrati socijalno ugroženima, poručuju iz HUB-a

Izvršni odbor Hrvatske udruge banaka (HUB) na danas održanoj sjednici raspravljao je o pkonačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju. Izvršni odbor HUB-a želi, kako su izvijestili u priopćenju, upozoriti hrvatsku javnost te nadležna tijela i institucije na ozbiljne manjkavosti konačnog prijedloga zakona koji je višestruko protivan načelima i odredbama Ustava RH.

"Prihvaćanje ovako formuliranog prijedloga dovelo bi do daljnje eskalacije pravne nesigurnosti, kršenjem načela zabrane retroaktivnosti i ignoriranjem obveze poštovanja sklopljenih ugovora", stoji u priopćenju.

Izvršni odbor HUB-a apelira da se Prijedlog odbaci iz sljedećih razloga:

a) konačni prijedlog zakona ne poštuje ustavno načelo trodiobe vlasti

b) prijedlogom se “de facto” devalvira Zakon o obaveznim odnosima i postojeći Zakon o potrošačkom kreditiranju

c) bez ustavnopravnog opravdanja retroaktivno se intervenira u sklopljene ugovore

d) bez ustavnopravnog opravdanja prijedlog ograničava poduzetničku slobodu

e) članak 11a st.5 višestruko je diskriminatoran – stavlja u nejednak položaj štediše (kreditore) i dužnike

f) prijedlog diskriminira ne samo zajmoprimce u jednoj valuti u odnosu na zajmoprimce u drugim valutama, nego stavlja u nejednak položaj i dužnike u istoj valuti, ovisno o slučajnim okolnostima u vrijeme sklapanja ugovora o kreditu

g) prijedlog je neprovediv i to na način da teret neprovedivosti pod prijetnjom prekršajnih sankcija stavlja samo jednoj ugovornoj strani, kreditoru, što je samo najzornija ilustracija višestruke neustavnosti prijedloga

h) ograničavanje kamatnih stopa suprotno je praksi EU i preporukama EK te vodi do nestanka određenih kreditnih proizvoda i posljedično – dio populacije potiskuje na sivo tržište.

Izvršni odbor Hrvatske udruge banaka naglašava i da se u Obrazloženju prijedloga izmjena Zakona spominje potreba zaštite najugroženije skupine građana, ali se pri tome ne navodi analiza na temelju koje se takva nakana može utemeljiti i ne pokazuje da predložene izmjene tu svrhu mogu postići.

"Prema podacima hrvatskih kreditnih institucija postoje goleme razlike u strukturi osoba zaduženih u valuti na koju bi se ovakav prijedlog odnosio (CHF) i onih koji doista jesu socijalno ugroženi. Mnogi dužnici u CHF su kupovali apartmane za iznajmljivanje ili luksuzne nekretnine za stanovanje i ni u kojem slučaju ne mogu se smatrati socijalno ugroženima. Stoga predložena masivna prinudna redistribucija financijske imovine u korist jedne skupine građana, manjine korisnika kredita, koja se zadužila u CHF, a ne u kuni ili EUR-u, ne samo što je protuustavna i diskriminatorna, nego ne može biti općenito opravdana ni u kontekstu vođenja socijalne politike.

Izvršni odbor HUB-a svoje će detaljne primjedbe na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju dostaviti nadležnim institucijama. Hrvatska udruga banaka od početka rada na ovim izmjenama sudjelovala je u stručnoj raspravi i pokušavala argumentirano predlagati rješenja koja ne bi diskriminirala ni jednog dužnika. Izvršni odbor HUB-a i dalje je otvoren za raspravu o dodatnim izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju", zaključuje se u priopćenju.

>> Presuda za 'švicarac' u Srbiji: 'Očekujemo isti scenarij u RH'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije