Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj agonije?

Bandić Vladi poslao pismo namjere. Zagreb postaje vlasnik Imunološkog?

Foto: Imunološki zavod
1/3
30.01.2014.
u 22:52

To je iznimno dobra vijest ne samo za svih 194 radnika koje Grad namjerava preuzeti nego i za budućnost Zavoda koji bi, prihvati li Vlada Bandićevu ponudu, ostao jedna cjelina

Agonija radnika Imunološkog zavoda mogla bi uskoro završiti jer je danas u Vladu poslano pismo namjere gradonačelnika Milana Bandića kojim Grad Zagreb želi preuzeti vlasništvo nad Imunološkim zavodom. To je iznimno dobra vijest ne samo za svih 194 radnika koje Grad namjerava preuzeti nego i za budućnost Zavoda koji bi, prihvati li Vlada Bandićevu ponudu, ostao jedna cjelina, odnosno ne bi se izdvajala iznimno profitabilna proizvodnja virusnih cjepiva od proizvodnje lijekova nastalih iz krvnih derivata, bakterijskih cjepiva te protuotrova iz životinjske krvi.

Riječ je strateški važnom interesu jer će se time očuvati i stanična banka, sojeva virusa i bakterija, matične i radne sjemenske serije, polugotovi i gotovi proizvodi, dokumentacija i oprema.

Zajamčena zarada

Najpoznatiji izum Zavoda svakako je cjepivo protiv morbila (ospica) Edmonston Zagreb koji je 1967. razvio akademik i bivši ravnatelj zavoda Drago Ikić, a koje je Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila najkvalitetnijim na svijetu. Za to cjepivo, ali i cjepivo protiv rubele vlada velik interes u Rusiji, Indiji, Iranu, Filipinima, Kini... Dakle, prodaja i milijunska zarada je zajamčena dok traje dozvola koja ističe u prosincu 2015. Zbog toga u  pismu namjere stoji da se namjerava hitno krenuti u izgradnju novog pogona za proizvodnju virusnih cjepiva koji do prosinca 2015. mora biti certificiran od strane Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se nastavila proizvodnja, odnosno ne bi izgubila dozvola.  

Novi pogon nužan je i da se ponovno ishode izgubljene dozvole za proizvodnju  bakterijskih cjepiva (tetanus, pertusis, difterija meningokok) te protuotrov za pet europskih zmija među kojima su riđovka i poskok te azijske zmije koji je u svijetu poznat kao brend Zavoda, ali i protuotrov za ujed crne udovice.

Želja za suradnjom

Bandić je iskazao želju za suradnjom s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu koji je u najvećem dijelu vlasnik plazme iz kojih se proizvode lijekovi iz krvnih derivata - albumini, imunoglobulini i specifični imunoglobulini nužni u liječenju osoba s transplantiranom jetrom.

Preuzimanjem Zavoda Grad bi preuzeo i vlasništvo nad nekretninama pa bi dio pripojio Specijalnoj bolnici za plućne bolesti gdje bi se napravio Centar za palijativnu skrb. Bandićevo pismo namjere podržali su Sindikat energetike, nemetala i kemije te Novi sindikat.

>> Prvi smo ušli u Imunološki zavod: Žele nas zatvoriti jer smetamo velikim farmaceutskim tvrtkama

Komentara 11

MO
moskito
10:10 31.01.2014.

Vjerovatno jedino dobro sto je Bandic napravio. Jos ako se ostvari bit ce to super. Nedajmo nase Hrvatsko nikome bez obzira koje novce nude. Jer jednom kad nesto prodamo ne vraca se vise a drugi uzivaju u nasoj gluposti i neznanju. Samo kad bi se htjelo moglo bi se ukljuciti puno takvih ustanova i malih firmi koje su u mogucnosti da se same osnaze i uspiju.

NV
novo vriijeme
10:14 31.01.2014.

Bandić je bolje riješenje od privatnika jer strateški važna firma koja proizvodi neophodne medicinske proizvode i niti jedna vlada je ne bi dala u ruke privtanika. Ovaj privatnik je profitabilna firma, znači mora zaraditi, tako da bi u cijenu proizvoda Zavoda osim osnovnih proizvodnih troškova i poboljšanja proizvodnja ušlo i cijena jahte, aviona i kuće vlasnika koje bi sve platilo hrvatsko zdravstvo. Već je sam Ostojić objavio da bi uvozni proizvod bio 2.5x skuplji. Dakle firma mora ostati državna, ako ne zna Vlada neka ide gradu.

MP
mpfederer
10:07 31.01.2014.

kao prvo, do ovoga nije smijelo doci. a zar stvarno netko od vas misli da je bolje da strateški vaznu firmu preuzme privatnik koji poslije moze zloupotrijebiti svoju moc. da li smatrate da ce privatnik prodavati cijepivo po proizvodnoj cijeni ili ce zaradivati na najtezim bolestima i da li smatrate da je pametno i moralno mu uopce dodjeliti mogucnost izbora. i na kraju da li smatrate da je za grad zagreb korisno da se takva proizvodnja preseli u rijeku, jer necemo samo izgubiti poreze od proizvodnje vec i kvalitetna radna mjesta, a bez obzira sto vi mislili, nije isto imati radna mjesta u farmaciji i u mcdonaldsu. zato svaka cast bandicu kad se nitko drugi nije sjetio probati spasiti imunoloski!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije