Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivše zet-ovo odmaralište

Bandić prodaje raskošnu vilu u vlasništvu Holdinga: 'Iza svega stoji ruski tajkun s Lošinja'

Foto: Zagrebački holding
1/3
14.07.2020.
u 09:12

Uprava Zagrebačkog holdinga, predvođena Anom Stojić Deban, ne zamara se previše pobunom sindikata te na upit novinara kako komentiraju izostanak odluka radničkog vijeća odgovaraju da je Holding “kao vlasnik predmetnih nekretnina od 2006. ovlašten raspolagati njima”.

Nakon što je Zagrebački holding na službenim web stranicama i u dnevnim novinama početkom travnja ove godine oglasio prodaju šest radničkih odmarališta i hostela na atraktivnim lokacijama na Jadranskoj obali, posebno su bili revoltirani radnici ZET-a. U ponudi je bila i Vila Milda i depandansa u Velom Lošinju, dugogodišnje omiljeno radničko odmaralište u stoljetnoj borovoj šumi, nadomak mora. U natječaju je navedeno da se radi o objektima i zemljištu koje se proteže na impresivnom 5431 četvornom metru, a ovlašteni sudski vještak procijenio je da bi početna cijena trebala biti 17,820.500 kuna.

“Radi se o impresivnoj staroj vili koju je još početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća kupio ZET, dakle, radnici ZET-a, a prenamijenjena je u odmaralište radnika. Kasnije je izgrađen i jedan noviji objekt, depandansa. Od ranih šezdesetih sve do 2017. godine to su odmaralište koristili radnici i održavali objekte. Ljetovanje se plaćalo, ali po subvencioniranoj cijeni. I objekti i okoliš su se održavali i doista su bili omiljeno odredište za odmor”, prisjeća se historijata o ZET-ovim odmaralištima Boris Jamnić, povjerenik jednog od sindikata aktivnih u ZET-u, Novog sindikata, koji nastupa s pravima radničkog vijeća.

Foto: Zagrebački holding

Nakon što je ZET izdvojen iz Zagrebačkog holdinga, 1. siječnja 2018., odmarališta ne ostaju u ZET-u, nego ostaju u – Holdingu. “Radilo se o vješto smišljenom manevru. ZET izlazi iz Holdinga, zato da bi ga se moglo dalje zaduživati, vidite da je sad postao servis za zaduživanje za žičaru, a vrijedne nekretnine su Milan Bandić i njegovi operativci iz Holdinga, predvođeni šeficom Anom Stojić Deban, odlučili zadržati unutar Holdinga – a sada ih rasprodaju!” interpretirao je za net.hr manevre s odmaralištem ZET-a Boris Jamnić.

Zato su oni iz Novog sindikata odlučili djelovati. Obratili su se Općinskom sudu u Rijeci i zatražili su “zabilježbu spora” zato da bi spriječili prodaju ZET-ovih odmarališta. Boris Jamnić smatra da je u cijeloj priči višestruko izigrana procedura, ali i cjelokupni odnos prema radnicima “koji su doslovno stvorili i održavali te nekretnine”.

Još 2018. sindikati ZET-a upozoravali su da je nedopustivo izdvajanje bez iznimno vrijedne imovine ZET-a, odnosno ostavljanje te imovine na upravljanje i raspolaganje Holdingu. Podsjećali su da su sindikati još 2002. potpisali s Upravom ZET-a ugovor prema kojem se radničko odmaralište Vila Milda s nadograđenom depandansom ne može prodavati bez suglasnosti sindikata. No, Uprava ZET-a se tada pravdala ekonomičnošću, da izdvojen ZET nema jedinicu za upravljanje nekretninama, da je logično da one ostaju unutar Holdinga. A sada je Holding te nekretnine bez ikakvog informiranja i konzultiranja ikakvih predstavnika radnika odlučio staviti “na bubanj”.

“Kako je moguće da Uprava ZET-a sada šutke gleda da se imovina ZET-a prodaje, a da ZET neće imati nikakve koristi od toga? Jedino ako su suglasni s mutnim dilovima koji stoje iza ove rasprodaje”, komentira Jamnić.

Osim ZET-ova odmarališta, oglašeno je još pet objekata, od kojih su neki korišteni za smještaj djece preko podružnice Holdinga “Vladimir Nazor”. Sindikalci smatraju da se nije ni smjelo ući u ovu prodaju bez savjetovanja s radničkim vijećem na razini Holdinga jer su nekretnine sada u okviru Holdinga, a nakon prodaje će doći do promjene statusa radnika u podružnici “Vladimir Nazor”, koji su uključeni u održavanje i funkcioniranje tih nekretnina. U zemljišno-knjižnom odjelu Mali Lošinj, Općinskog suda u Rijeci, jasno se vidi “zabilježba spora na nekretninama u zk. Ul. 2248, 3680,1893, 1832 k.o. Veli Lošinj”.

“Nadam se da će svakom potencijalnom kupcu to biti jasan znak da nije dobro da se upušta u kupnju ovih objekata. Ovo su nečasni poslovi”, kaže Jamnić iz ZET-a. Uvjeren je da se odmaralište na atraktivnoj otočnoj lokaciji pokušava jeftino prodati ili Bandićevim poslovnim partnerima ili “ruskom tajkunu koji ionako već vlada Malim Lošinjem”.

Net.hr u ZET-u je pokušao dobiti odgovore o tome kako je ZET-ovo odmaralište završilo na Holdingovoj listi za prodaju, što o tome misli Uprava, zašto nisu konzultirali predstavnike radnika, odnosno sindikata, ali sve do zaključenja teksta nije stigao odgovor. No, na upit upućen Zagrebačkom holdingu stigao je šturi odgovor.

Pokušaj prodaje nekretnina na atraktivnim lokacijama u vrijeme koronakrize po svemu sudeći nije uspio. Natječaji za prodaju hostela “Zlatokrila” u Velom Lošinju, hostela “Halugice” Punat na Krku, hostela “Jelen” u Skradu te hostela “Loda Skradin” u Skradinu, okončani su bez zaprimljenih ponuda, a natječaj za odmaralište u Novom Vinodolskom te natječaj za Vilu Mildu i depandansu u Velom Lošinju, protiv čije prodaje se bore sindikalci ZET-a, “još nije okončan”.

Dakle, ni nekoliko mjeseci nakon objave natječaj nije okončan, no nije nam odgovoreno ima li interesenata, odnosno, jesu li u pravu predstavnici sindikata kad kažu da se sprema prodaja već odabranim “kupcima”.

Uprava Zagrebačkog holdinga, predvođena Anom Stojić Deban, ne zamara se previše pobunom sindikata te na upit novinara kako komentiraju izostanak odluka radničkog vijeća odgovaraju da je Holding “kao vlasnik predmetnih nekretnina od 2006. ovlašten njima raspolagati”. Ne smatraju da će ih ikakva zabilježba spora omesti u daljnjoj prodaji. “Činjenica postojanja prijedloga za zabilježbu spora u zemljišnim knjigama ne mora značiti da će ona biti provedena niti je moguće prejudicirati odluku suda u konkretnoj situaciji”, stoji u odgovoru iz Zagrebačkog holdinga.

Na pitanje zašto Holding prodaje nekretnine, Vlado Suša iz Uprave Holdinga odgovara da “prodaja predmetnih nekretnina predstavlja poslovnu odluku te je od interesa za Društvo”.

Poštovani,

Sukladno Članku 40. Zakona o medijima molimo Vas hitni ispravak informacija teksta prenijetog s portala
NET.HR, objavljenog dana 14. srpnja 2020. godine na portalu Večernji.hr, pod naslovom „Bandić prodaje
raskošnu vilu u vlasništvu Holdinga: Iza svega stoji ruski tajkun s Lošinja“

U tekstu su navedene netočne informacije te Vam šaljemo ispravak po točkama kako slijedi:

1. „U zemljišno-knjižnom odjelu Mali Lošinj, Općinskog suda u Rijeci, jasno se vidi “zabilježba spora
na nekretninama u zk. Ul. 2248, 3680,1893, 1832 k.o. Veli Lošinj”. Općinski sud u Rijeci, Stalna
služba u Malom Lošinju, 8. srpnja 2020., odbio je prijedlog predlagatelja Sindikalnog
povjerenika radi zabilježbe spora na predmetnim nekretninama zk. ul. 2248, 3680,1893, 1832
k.o. Veli Lošinj. Nalaže se brisanje aktivne plombe Z-11396/2020 na nekretninama iz točke 1.
ovog rješenja.

2. „Pokušali smo u ZET-u dobiti odgovore o tome kako je ZET-ovo odmaralište završilo na
Holdingovoj listi za prodaju, o tome što misli Uprava, zašto nisu konzultirali predstavnike radnika,
odnosno sindikata.“ Uprava društva Zagrebački holding d.o.o. u dva je navrata prezentirala
planove poslovanja sindikatima koji djeluju u trgovačkom društvu ZET d.o.o., u kojima su se
između ostalih nalazile i aktivnosti vezane uz predmetna odmarališta.

3. „Konačno, valja podsjetiti da je Holding veliki gubitaš, svojevrsna vreća bez dna.“ Zagrebački
holding pozitivno posluje uzastopce od 2013. godine, dakle već sedam godina.

Također, napominjemo da je podjelom nakon izdvajanja ZET – a navedeno trgovačko društvo ostalo dužno
Zagrebačkom holdingu d.o.o., a ne obrnuto kako se u tekstu implicira.

Ključne riječi

Komentara 23

KU
kurcobolja
12:52 14.07.2020.

Blagajna je prazna a rodjaci zahtjevaju obečano.

DU
Deleted user
10:10 14.07.2020.

Ima li uopće nekaj kaj taj lik dela po zakonu???

ST
Stipan
16:12 14.07.2020.

Radničko odmaralište je privatno vlasništvo. Ako se proda onda novac treba ići onim koji su za to radili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije