Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik široke ruke

Bandić Međimurcima daruje Mikija
 i Rajnu za proizvodnju biognojiva

30.08.2016., Bjelovar, Gornja Kovacica - Kravu Rajnu i tele Mikija, Grad Zagreb kupit ce i darovati Centru dr. Rudolf Steiner. Do tada Rajna i Miki u vlasnistvu Borisa Karadzica, uzivaju na ispasi u Gornjoj Kovacici.   Photo:
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/4
02.09.2016.
u 06:30

Krava i tele idu ustanovi koju vodi bivša koordinatorica Bandićeve kompanije

Boris Karadžić iz sela Gornja Kovačica, na pola puta između Bjelovara i Daruvara, nestrpljivo čeka poziv i potvrdu da će njegova krava Rajna i tele Miki novi dom pronaći u Međimurju. Zahvaljujući donaciji zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Centar dr. Rudolf Steiner iz Donjeg Kraljevca dobit će dva grla koja će u Međimurju “proizvoditi” gnojivo nužno za biološko-dinamičku poljoprivredu.

– Joj, sad će ispasti da nam je novac za kravu i tele stigao zbog predizborne kampanje! Zamolbu za donaciju poslali smo Gradu Zagrebu još u siječnju i to nema veze s kampanjom gospodina Bandića – tvrdi mr. sc. Dijana Posavec, ravnateljica Centra smještenog u međimurskom selu u kojem je dr. Steiner, otac biodinamičke poljoprivrede, rođen 1861. godine.

Vijest da je Bandić odlučio sa 16.000 kuna proračunskog novca platiti blago i poticati biodinamiku razveselila je D. Posavec, bivšu međimursku dožupanicu, koja je na parlamentarnim izborima u studenom prošle godine u 3. izbornoj jedinici kao nezavisna kandidatkinja bila druga na listi Koalicije rada i solidarnosti koju je okupio – Milan Bandić.

Na predsjedničkim izborima 2010. pak koordinirala mu je kampanju u Međimurju, gdje je u drugom krugu osvojio 40 posto glasova. Početkom ove godine izabrana je za ravnateljicu Centra i odlučila tu ustanovu podići na višu razinu. Na listi za izbore 11. rujna je nema. Donacija iz Zagreba, tvrdi, nema veze s njezinim političkim angažmanom i najavljuje da suradnja između Grada Zagreba i Centra ne prestaje s kravama.

– Imamo planove sa zagrebačkim gradskim vrtovima koji bi se dijelom mogli okrenuti biodinamičkoj proizvodnji. Grad bi nam osigurao pokusno zemljište i pomogao u edukaciji – dodaje. Suradnju je, tvrdi, uspostavila i s drugim gradovima jer želi da ustanova koju vodi postane Referentni centar za biodinamičku poljoprivredu za cijelu Hrvatsku.

– Nema smisla da nas financiraju samo osnivači, Međimurska županija i Općina Donji Kraljevec. Deset godina se nije gotovo ništa napravilo, a ovo s Centrom je predobra priča koju treba podići na državnu razinu. Ovo nije međimurski, nego hrvatski projekt – napominje.

Tri godine stara krava Rajna i tromjesečno tele Miki bit će smješteni na farmi u međimurskom selu Lopatincu. Potraga za blagom trajala je nekoliko mjeseci jer je trebalo zadovoljiti stroge uvjete koje je prije stotinu godina propisao Steiner. Spadaju u autohtonu pasminu buša. Hranit će se na otvorenom, na pašnjacima, a od njihova će se gnoja pripremati pripravci koje koriste biodinamičari. Gnoj se na jesen utiskuje u rogove i ukopava u zemlju u kojoj ostaje sve do proljeća.

>> Bandić: Majkama troje djece prosječna hrvatska plaća

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar croatxl
croatxl
07:27 02.09.2016.

Tele Miki hahaha

SH
Shaman
07:16 02.09.2016.

Nema tih goveda koja mogu dati toliko gnojiva kao naši političari.

DU
Deleted user
07:31 02.09.2016.

I taj mu se potez uklapa u onu; Lako je tuđim jezikom po trnju mlatiti. Ni iz svog džepa ni svojim radom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije