Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bandić i Primorac kasne, teren je zauzet

Politički analitičari smatraju da su Milan Bandić i Dragan Primorac već trebali objaviti kandidaturu te da se otezanje već okreće protiv njih.
12. listopada 2009. u 19:30 17 komentara 2 prikaza
Milan Bandić
Foto: Patrik Macek

Počeo se odbrojavati tjedan koji je potkraj prošlog tjedna u anonimnim, ali upućenim političkim kuloarima najavljen kao tjedan u kojemu će Milan Bandić i Dragan Primorac konačno objaviti da ulaze u predsjedničku utrku. I tako tjedan za tjednom.

Krajem jednoga najavljuje se da je upravo onaj koji slijedi taj “veliki tjedan”. No, dok mediji nagađaju, a izborni stratezi pažljivo tempiranim pričicama održavaju tenzije, od Bandića i Primorca glasa čuti nije.

Obojica su, tvrde njima bliski ljudi, donijeli odluke o kandidiranju, ali još procjenjuju kad je pravi trenutak da to i objave. U Primorčevu taboru drže da će prvi krug izbora biti tek 10. siječnja 2010., pa bivši ministar računa da ima vremena te da je bolje pustiti kandidate koji su već ušli na teren da se potroše.

Bandiću, pak, nije lako presjeći nagađanja jer od tog trenutka počinje igra velikog rizika iz koje se ne može povući. Iako se čini da Bandić i Primorac nemaju razloga za žurbu kad im se kampanja solidno razvija i bez objave, analitičari Marijana Grbeša i Davor Gjenero drže da se to već počinje okretati protiv njih.

- Svaka kampanja ima svoj život bez obzira na to koliko je netko poznat. Tako će i Bandiću biti potrebno vrijeme u kojemu će se njegova predsjednička priča uhvatiti. Zato, što god misli učiniti, sad je krajnji čas da napravi. Pogotovo ako misli izaći na izbore - kaže Grbeša. Primorca su mediji, nastavlja, manje pritiskali zahtjevima da se izjasni, pa je i stupanj iritacije javnosti šutnjom manji.

Gjenero misli da Bandić i Primorac već kasne. Zadnji trenutak za objavu bio je kad je to učinio Nadan Vidošević. Ivo Josipović, Vesna Pusić, Vidošević i Andrija Hebrang zauzeli su prostor i teško da se još netko može ugurati, kaže Gjenero. Riječ je o četvero kandidata koji svjetonazorski pokrivaju i predstavljaju cijelu političku scenu.

Joško Jeličić
DINAMO - ROSENBORG
Joško Jeličić uoči uzvratne utakmice: Spokojan sam, jači smo individualno i momčadski

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    he,he,he, malo sam pretjerao, hvala Bogu još samo 129 dana mesića pozdrav vaš zmijicamala

  • DUVNJAK_DRAGO:

    Bandić?! A što će on raditi na Pantovčaku? Njegova priroda jednostavno nije kompatibilna sa predsjedničkom funkcijom. Praktičar u petoj brzini u tišini Pantovčaka je neprirodan spoj. Tu nema kumica , javnih WCa , građevinskih skela , jednostavno nema onog malog ... prikaži još!og čovjeka koji ga je tako toplo prihvatio i koji mu daje tu životnu dinamičnost. Bandić ne nosi velike poruke svojstvene za nacionalne vođe , njemu je držati križ u desnoj a petokraku zvijezdu u lijevoj stvar praktičnosti. Bandić na Pantovčaku je gubitak za Zagreb , gubitak za Hrvatsku i gubitak za njega samoga.

  • Capolo:

    Ukratko, Bandić se kandidira za predsjednika SDP ga isključi iz stranka. Na sljedećim lokalnim izborima SDP gubi Zagreb i pada na dno oporbe kad će ih čak i HNS preči.