Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od politike ne odustaje

Bandić će dati ostavku, već se sprema za izbore

Milan Bandić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
28.02.2015.
u 22:15

Iako vrlo dobro surađuje s HDZ-om, to ipak ne jamči HDZ-ovu podršku Bandićevoj kandidaturi

Milan Bandić naveliko se priprema za prijevremene izbore za gradonačelnika Zagreba. Bude li odbijena njegova žalba na odluku Županijskog suda da mu se ukine mjera opreza zabrane obavljanja dužnosti gradonačelnika te ako u istoj stvari ne uspije na Ustavnom sudu, Bandić će, tvrde njemu bliski izvori, dati ostavku na dužnost gradonačelnika.

To pak znači da se u roku 60 dana od prestanka njegova mandata moraju raspisati novi izbori za gradonačelnika Zagreba i njegova dva zamjenika. Valja reći da ni u slučaju da ponovno dobije povjerenje Zagrepčana Bandić zbog sudske zabrane ne bi mogao obnašati dužnost, no mogao bi odrediti tko će to raditi u njegovo ime budući da se aktualna zamjenica Sandra Švaljek potpuno udaljila od njega i provodi politiku koja više nije ni na tragu Bandićeve. Stoga mu je prvi korak u pripremama prijevremenih izbora nalaženje pouzdanih partnera. Drugi je pozicioniranje odnosa s drugim strankama, prije svega s HDZ-om, posebno radi eventualne Bandićeve participacije u parlamentarnim izborima.

Nemaju jakih imena

Tako se iz više izvora može čuti da Bandić vrlo dobro surađuje s HDZ-om. No, to ipak ne znači da bi HDZ podržao njegovu kandidaturu. Visokopozicionirani dužnosnik te stranke kaže da je HDZ prevelika stranka da ne bi u Zagrebu imala svog kandidata.

Činjenica je da u zagrebačkoj organizaciji HDZ nema ni jedno jako ime koje bi jamčilo izbornu pobjedu, no naš sugovornik kaže da bi u utrku za gradonačelnika glavnog grada mogli uključiti stranački profiliranu osobu koja bi bila prepoznatljiva građanima, a pritom ne mora dolaziti iz gradske organizacije HDZ-a. Takvoj se opciji nadaju i HDZ-ovi koalicijski partneri jer bi im se testirala, ali i učvrstila suradnja na nacionalnim izborima. Bi li na izbore protiv Bandića zajedno išli HDZ, HSLS i HSS taman bi se mogli dogovoriti za podjelu mjesta budući da se uz gradonačelnika neposredno na izborima biraju i njegova dva zamjenika.

Ključni zamjenici

HDZ-u, ipak, prijevremeni izbori za gradonačelnika ne odgovaraju. Ne odgovaraju ni SDP-u koji bi u tom slučaju vjerojatno kandidirao Davora Bernardića, predsjednika gradske organizacije SDP-a koji nikako ne uspijeva ojačati utjecaj te stranke u Zagrebu. Na prijevremenim izborima Bandiću bi najozbiljniji protukandidat mogla biti njegova zamjenica Sandra Švaljek. No, iz njoj bliskih krugova može se čuti kako nije zainteresirana za takvo što, kao i uopće za politiku. Tvrdi se da je odbila ponudu SDP-a da bude na njihovoj listi na parlamentarnim izborima, kao i da je jednako glatko odbila stranku Milana Bandića. Ipak, svi naši sugovornici stavljaju rezervu uz napomenu da se njen stav o nesudjelovanju u novim izborima za nositelja izvršne vlasti u Zagrebu može i promijeniti.

Gleda li s tih pozicija, Bandiću bi davanje ostavke i provociranje novih izbora za gradonačelnika bila najbolja opcija. Pitanje je, međutim, tko će u izbore za njegova zamjenika. Vrlo se često spominje da bi mu prvi zamjenik bio Davor Štern, a da bi drugo ime svakako bilo žensko. No, Šternov izbor nije nam do kraja potvrđen. Neki sugovornici bliski Bandiću čak kažu da su to više Šternove nego Bandićeve želje.

>>Bandiću odbijen zahtjev za ukidanjem mjera opreza

>>Bandićeva obrana: Za akciju Ž. Markić Grad još nije platio ni kune

Komentara 18

Avatar liquidsky
liquidsky
00:14 01.03.2015.

Pa neka se kandidira, Bandić je ionako egocentrik bez osjećaja stida pred javnosti. Čak i da ga njegovi poklonici izaberu, opet će u zatvor. To njemu nikako nije jasno. Izvrsna podloga za znastveni rad iz psihijatrije.

BA
bajo2
22:23 28.02.2015.

i vecina umirovljenika bi voljela tako kupovati.nasmijano!

Avatar links
links
08:06 01.03.2015.

ja mislio da Mile voli disco kad ono ovaj voli stanove i politiku, ovaj sijedi mu je rob ili??? kao sjena mu je, lista i pridržava novine da šerif ne uprlja ruke, čovječe prestar si za takvo ponižavanje, idi živi svoj život

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije