Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podjele

Banac: Fumić je kriv što savjet Jasenovca nema predsjednika!

ivo banac
Goran Stanzl/Pixsell
06.04.2010.
u 22:19

Banca je predložio predstavnik općine Jasenovac Zoran Prpić, K. Sedmak kandidirao je Savez antifašističkih boraca, a Miloševića Židovska zajednica.

Na pitanje hoće li sutra na trećoj konstituirajućoj sjednici Savjeta spomen-područja Jasenovac iz drugog pokušaja biti izabran predsjednik Savjeta i tko bi to mogao biti, jedan od kandidata, povjesničar Ivo Banac odgovara: "Vidjet ćemo." Naime, na prošloj sjednici održanoj prije dva tjedna devet članova Savjeta, birajući novog predsjednika, četiri je glasa dalo Bancu, tri Katici Sedmak i jedan Saši Miloševiću, dok je jedan glasač ostao suzdržan. No počasni predsjednik i najstariji član Savjeta Ivan Fumić nakon prvog kruga glasovanja prekinuo je sjednicu.

Uvjet natpolovična većina

– Glasovanje ćemo ponoviti jer je Banac dobio samo četiri glasa, a da bi netko postao predsjednikom Savjeta, potrebno je dobiti najmanje pet glasova – objašnjava Fumić te dodaje da u Savjet i na njegovo čelo može biti izabran samo netko tko je čvrsto antifašistički opredijeljen i tko poštuje žrtve Jasenovca. Premda je Banac prvotno smatrao da nema potrebe za ponovnim glasovanjem, naknadno se ipak pokazalo da treba uskladiti tumačenja poslovnika Savjeta. A prema riječima K. Sedmak, S. Miloševića, ravnateljice Spomen-područja Jasenovac Nataše Jovičić i Fumića, poslovnik kaže da se odluke donose natpolovičnom većinom.

– Očekujem da ćemo sad izabrati predsjednika jer bi bilo neozbiljno da ni nakon treće sjednice netko ne bude izabran budući da je prva sjednica propala zato što smo imali delegirana dva predstavnika židovskih zajednica – kazala je esdepeovka Katica Sedmak, koju je kandidirao SAB Hrvatske. Upitan hoće li sutra opet biti kandidat za čelnika Savjeta (kojeg je za to tijelo kandidiralo Srpsko narodno vijeće, a za predsjednika predložila Židovska zajednica) S. Milošević je samo uzvratio: "To ćemo vidjeti."

Trebalo je biti tajno

Ipak, Banac koji i dalje ostaje u utrci (a predložio ga je uime općine Jasenovac Zoran Prpić) napominje: – U ovakvim situacijama nastaje problem kad su skupine podijeljene, a pitanje je zašto su podijeljene. Usto, krivcem smatram Fumića jer, kad imate više od jednog kandidata, onda se glasuje tajno, a prošli je put to bilo javno.

Ključne riječi

Komentara 19

AU
autoritet
23:25 06.04.2010.

FUMIĆA TREBA U ZATVOR, baš kao i sve ubojice i promotore ubojica.

BS
bandera s
13:01 07.04.2010.

jel ovaj banac koga podsjeća na debele općinare iz alana forda,svinjska faca,tupav pogled i k tome ne zna izgovorit pola hrvatskih glasova npr.nj,lj itd

OB
-obrisani-
14:45 07.04.2010.

zašto ste mi makli moj komentar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije