Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
new york

Ban Ki -Moon pohvalio Hrvatsku!

Vesna Pusić (1)
Foto: Jadranka Jureško-Kero
1/3
26.09.2013.
u 07:41

- Razgovarali smo o inicijativama UN-a, o hrvatskom sudjelovanju u mirovnim operacijama, o inicijativi za ravnopravnost spolova i globalnoj inicijativi za obrazovanje. - rekao je Josipović nakon susreta na East Riveru.

Predsjednik Ivo Josipović koji u New Yorku sudjeluje na zasjedanju 68.Opće skupštine UN-a sastao se u srijedu poslijepodne po američkom vremenu s glavnim tajnikom svjetske organizacije Ban Ki - Moonom.

- Razgovarali smo o inicijativama UN-a, o hrvatskom sudjelovanju u mirovnim operacijama, o inicijativi za ravnopravnost spolova i globalnoj inicijativi za obrazovanje. Glavni tajnik je zaključio da je Hrvatska aktivna zemlja i meni je bilo drago to čuti- rekao je Josipović nakon susreta na East Riveru.

Naglasio je da se razgovaralo i o stanju u našoj regiji što je glavnog tajnika jako zanimalo te je izrazio zadovoljstvo napretkom Hrvatske i zaželio nam da budemo jedna od zemalja koja će biti dobar uzor za susjede kako bi i oni sutra bili u Europskoj uniji. Josipović je sudjelovao i na sastanku globalne inicijative za obrazovanje koju je moderirao bivši britanski premijer Gordon Brown.

- Zajednička je pozicija da bez kvalitetnog obrazovanja dostupnog svima, čovječanstvo ne može napredovati - rekao je Josipović i poručio kako dok Hrvatska razmišlja o modernim high tech rješenjima mnoge zemlje bore s elementarnim pristupom obrazovanju i pismenosti.

Predsjednik Josipović u New Yorku je sudjelovao i u obilježavanju dvadesete obljetnice Bečke konferencije o ljudskim pravima. Moderator skupa je bio Ivan Šimonović, pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava. U četvrtak poslijepodne Josipović će održati govor na Općoj skupštini UN-a a u petak putuje u posjet Hrvatskoj bratskoj zajednici u Pittsburghu.

Vesna Pusić dobila poklon od nobelovca Desmonda Tutua

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova u New Yorku predsjeda na sastanku Komisije za izgradnju mira na kojem sudjeluje više od 20 ministara vanjskih poslova što je veliki uspjeh za našu zemlju. Uoči sastanka za Večernji list je izjavila:" To je važan panel i mislimo da je na neki način i naslonjen na naše iskustvo, na izgradnju mirnodopskih trajnih uvjeta u zemljama koje su prošle kroz konflikte bilo ratne ili revolucionarne, ali svakako kroz razdoblje nasilja koja brutaliziraju društva. Cijeli panel biti će o ulozi žena, naročito ekonomskoj ulozi žena, odnosno sudjelovanju žena u ekonomskom oporavku zemlje. To znači radna mjesta, zapošljavanje, plača za rad, budući da je jedno istraživanje UN-a pokazalo da u zemljama, naročito siromašnim a najčešće su to one u kojima dolazi do konflikta, plaća koju zarađuje žena 90 posto se investira u obitelj dok muškarci u tim društvima reinvestiraju u obitelj tek 40 posto. Dakle, očito je da obrazovanje i zaposlenje za žene znači puno stabilniji oporavak cijelog društva."

Inicijativu glavnog tajnika "Obrazovanje prvo" podržava i Hrvatska i Vesna Pusić je nakon sastanka na kojem je bila i pakistanska djevojčica Malala Yousaf koja je stradala od talibana ali se i dalje bori za pravo na obrazovanje djevojčica, naglasila da je to i prioritet pomoći hrvatske vanjske politike u toj inicijativi. - I bivši nadbiskup Cape Towna i nobelovac Desmond Tutu promovira obrazovanje i prezentirao je i ovu zanimljivu stvar koju sam ja dobila kao poklon na kraju sastanka od njega. To je radni stol za djecu koja idu u školu a nemaju klupu, i zbog toga loše pišu, teško im je učiti pisati, posebno djeci u Africi. On je do sada podijelio milijun takvih "školskih stolova" i planira da će do 2020 pokloniti još 20 milijuna takvih školskih pomagala. To su projekti koje Hrvatska podržava i mislim da su neki putokaz u koordinaciji dobre ideje i praktičnosti koju treba slijediti."-izjavila je Vesna Pusić za Večernji list fotografirajući se s poklonom slavnom Južnoafrikancem.  

>> Josipović: To sve nam nije trebalo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije