Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ludo' vrijeme

Balkan 'gori': U Slavonskom Brodu 28°C, u Tuzli i Zenici 31°C

more
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
23.10.2013.
u 22:33

Ovako visoke temperature zraka u ovom dijelu godine predstavljaju rijedak meteorološki događaj, iako ne i nezabilježen slučaj

Pravi toplinski val pogodio je jugoistočnu Europu. Prostrana ciklona s centrom nad Sjevernim morem velikom dijelu Europe donosi natprosječnu toplinu zbog stalnog dotjecanja toplog zraka u izraženom jugozapadnom visinskom strujanju, piše Crometeo.hr.

Područje Srbije i Bosne i Hercegovine tijekom srijede bilo je uvjerljivo najtopliji dio Europe. Zabilježene su temperature zraka koje su primjenije kraju kolovoza nego kraju listopada. Čak 32°C (31,7°C) izmjereno je u Loznici na zapadu Srbije, a u Tuzli i Zenici, u Bosni i Hercegovini, vrućih 31°C. Temperature iznad 30°C još su izmjerene na nekoliko meteoroloških postaja na Cipru i u Francuskoj.

Ovako visoke temperature zraka u ovom dijelu godine predstavljaju rijedak meteorološki događaj, iako ne i nezabilježen slučaj. Primjerice, neobično toplo bilo je i u zadnjem desetdnevlju listopada 2006. godine. 24. listopada te godine u Beogradu je izmjereno rekordnih 30°C, a 27. listopada vrućih 30°C izmjereno je u Bihaću. Dan poslije u Kninu je izmjereno vrlo toplih 28°C.

Da se neugodna i neprimjerena toplina za dio godine može pojaviti čak i nakon listopada dokazuje i izmjerenih 27°C u 21 sat navečer u Makarskoj 5. studenog 2008. godine.

Sve do kraja listopada na cijelom području jugoistočne Europe zadržat će se natprosječno toplo, ali se tako visoke temperature zraka, kao što su izmjerene u srijedu, ne bi smjele ponoviti.

I u Hrvatskoj su već jutarnji sati donijeli iznadprosječnu toplinu. Samo na nekoliko postaja u unutrašnjosti je mjerena najniža temperatura ispod 10 °C. Po podacima DHMZ-a „najsvježiji“ su bili Gospić (7.3 °C), Slavonski Brod (7.5 °C) i Zavižan (7.8 °C). U većini mjesta su minimalne jutarnje temperature bile dvoznamenkaste, nerijetko i na Jadranu i u unutrašnjosti i iznad 15 °C. U Ogulinu se temperatura nije spustila ispod 17 °C, u Senju ispod 17.7 °C, a na Palagruži ispod 18.2 °C.

Najviše dnevne temperature su uz dosta sunčanog vremena i južne vjetrove posvuda (osim u višem gorju) prelazile 20 °C. Nisu bile rijetke ni temperature iznad 25 °C, i na moru i na kopnu. Po dostupnim podacima DHMZ-a rekorder je Slavonski Brod sa 28.7 °C. Na moru je najtopliji bio Šibenik sa 26.6 °C. U Splitu je današnji maksimum od 23.0° bio dovoljan da obori najvišu temperaturu na današnji datum iz 1952. kada je mjereno 22.7°.

>> Iznadprosječno toplo vrijeme nastavlja se i idućih dana!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije