Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Antifašist sam, ali HOS-ovcima bih opet došao'

Reakcija SDP-a
 - Zovu ga i pitaju zašto je to učinio, a on im kaže: Činim korak k približavanju.
14. svibnja 2014. u 21:03 146 komentara 9056 prikaza
Ivo Baldasar spomenik Split
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

– Nije mi žao što sam bio na otkrivanju spomenika 9. bojni HOS-a “Rafael vitez Boban”.

Išao sam se pokloniti žrtvi 46 vojnika koji su poginuli kao regularni pripadnici legalnih hrvatskih postrojbi, uglavnom 114. brigade i 4. gardijske brigade. Antifašist sam, distanciram se od ustaštva i fašizma, ali uvijek ću razgovarati s ljudima koji su hrvatski branitelji – objasnio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar svoju nazočnost na otkrivanju spomenika bojni koja nosi ime ustaškog pukovnika.

“Za dom spremni” nije čuo

Rekao je da je napravio korak približavanja ljudima koji su prije 25 godina razmišljali drukčije, ali danas se mnogi od njih smatraju antifašistima.

– Meni je bilo najlakše ne otići, branitelji bi tada primijetili da me nema i nikom ništa, sada bih bio mirniji. Ali vrijeme je da netko pomakne granice. Pružio sam ruku pomirenja, oni su je prihvatili, hvala im na tome. Među njima ima ljudi koji se smatraju antifašistima. Prišao mi je čovjek u crnoj košulji i rekao mi da je on antifašist jer se borio protiv fašizma u četničkoj uniformi – kazao je Baldasar koji napominje da se današnje generacije trebaju približiti jedne drugima, a da 1945. trebamo ostaviti povjesničarima. Tvrdi da na otkrivanju spomenika nije bilo pozdrava “Za dom spremni” pa mu nije ni pljeskao, kao što mu predbacuju, niti bi to ikada učinio.

– Ako je netko takvo što povikao, bilo je to iz pozadine i ja nisam čuo. Dogovorio sam se unaprijed s organizatorima da neće biti takvih pozdrava ni ikakvog nezakonitog znakovlja. Braniteljima je također stalo da ih se ne povezuje s ustaštvom. Ovo je jedan korak, neću reći k pomirenju jer se nismo ni svađali, ali svakako približavanju. Podjele iz prošlosti nas truju – kaže splitski gradonačelnik.

 

Na uvrede ne odgovara

Nije se iznenadio zbog reakcija, od kojih su mnoge vrlo oštre, pa i uvredljive, ali ističe da on nije političar koji se drži zadanih smjernica i ne kreće se ni lijevo ni desno, ni gore ni dolje. Ipak, ne želi odgovarati na uvrede, no smatra da je antifašistima, Miloradu Pupovcu i svima onima koji su dobronamjerni, a zbunio ih je svojim činom, dužan objasniti. No smeta mu što mora dokazivati i svoj antifašizam jer je to nešto neupitno, s čim živi i kako se cijeli život ponaša.

– Ima reakcija i unutar SDP-a. Zovu me mahom stariji članovi i pitaju zašto sam tamo bio. Odgovaram im ovo što sam i vama rekao – kaže Baldasar. Predsjednik Zoran Milanović nije ga ništa pitao, ali s obzirom na to koliko je reakcija i komentara uslijedilo, zvat će on njega i sve mu objasniti. – Ne mislim da sam pogriješio. Ponovno bih učinio isto – zaključuje Baldasar.

>>'Baldasar nije jedini koji prijepodne sjedi u SAB-u, a popodne s ljudima u crnom'

 

>>'Slaže li se Baldasar možda s politikom Rafaela Bobana?'

sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas

  • IDujas:

    Gospodine Baldasar, skidam kapu! Neka pati koga smeta!

  • anonymous4cro:

    Gospodine Baldasar,sve ste mi simpatičniji.. Očekujem da vas se Partija odrekne u skoroj budućnosti..

  • anonymous4cro:

    Don (mafijaški naziv) Ivan Grubišić će se ponovo javiti na ovakvu izjavu. Drug ćopavi ga učio kako da dejstvuje protiv narodne vlasti