Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presica u Vladi

Bačić začuđen agresijom iz SDP-a: Ni Plenković, ni Cvitan nisu izašli iz ustavnih ovlasti

Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
07.03.2017.
u 16:31

Bačić kaže da ni Cvitan, "a još manje premijer", nisu izašli iz ustavnih ovlasti kada su zajedno održali konferenciju za novinare.

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić odbacio je prozivke iz SDP-a da su premijer Andrej Plenković i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan izašli iz svojih ustavnih ovlasti kada su održali zajedničku konferenciju za novinare u Banskim dvorima, poručivši da HDZ, odnosno Vlada i premijer nemaju razloga priječiti raspravu o "aferi dnevnice".

- HDZ, odnosno Vlada i premijer Plenković su itekako zainteresirani da se utvrde sve okolnosti oko 'afere dnevnice'. Nemamo razloga na bilo koji način priječiti raspravu o toj aferi i da u njoj sudjeluje glavni državni odvjetnik. Ono što je možda dvojbeno, to je koliko državni odvjetnik može davati informacije o predmetu za koji se vodi istraga - rekao je Bačić novinarima, komentirajući činjenicu da je Arsen Bauk (SDP), predsjednik Odbora za pravosuđe, za srijedu sazvao izvanrednu i zatvorenu sjednicu Odbora, na kojoj je najavljen i Cvitan.

Bačić kaže da ni Cvitan, "a još manje premijer", nisu izašli iz ustavnih ovlasti kada su zajedno održali konferenciju za novinare, a "nakon što je premijer utvrdio da se 'afera dnevnice' ne zaustavlja samo u mandatu Vlade Zorana Milanovića".

Čudi ga agresija SDP-ovaca

- Stoga me čudi agresija koju je jutros iskazao Klub SDP-a, tim više što je Klub HDZ-a, kad je otvorena 'afera dnevnice', vrlo oprezno davao ocjene o mogućim krivcima - navodi Bačić.

- Činjenica da je održana presica ne govori, niti se iz toga može iščitati da je premijer na bilo koji način utjecao na glavnog državnog odvjetnika. Ja to ne mogu iščitati, niti mi je jasno na koji način to iščitava SDP", odgovara šef HDZ-ova Kluba na prozivke SDP-ovca Peđe Grbina da je premijer dva puta prekršio Ustav - pozvavši glavnog državnog odvjetnika na konferenciju za novinare te upozorivši oporbu da šuti.

Bačić u svemu ne vidi ni sukob interesa, niti ovlasti. - Čak i da je neuobičajeno, to nije izvan ustavnih ovlasti ni premijera, ni glavnog državnog odvjetnika - istaknuo je Bačić i napomenuo kako su novi detalji otkriveni u toj aferi rezultat interne istrage u Vladi. Po mojim informacijama premijer je naložio unutar vlastitog ureda da se utvrde sve okolnosti oko isplate dnevnica, rekao je. - Ni vi ni ja ne možemo znati je li (Cvitan) imao namjeru i je li provodio izvide. Koliko znam, istraga u 'aferi dnevnice' nije dovršena i nisu podignute optužnice. Čini mi se nespretno prozivati glavnog državnog odvjetnika kad još nije zaključio istragu i podignuo optužnicu - rekao je Bačić novinarima.

>>Grbin: Plenković je dvaput prekršio Ustav, ponio se kao istražitelj, sudac i tiranin

>>Plenković: Smiješne su kritike zbog toga što je Cvitan bio sa mnom na konferenciji u Vladi

Komentara 7

BR
brojevi
17:07 07.03.2017.

Bačiću! To je modus operandi dotičnog društva. U nedostatku bilo kakve vizije za napredak u izgradnji hrvatskog društva nude spletke i podjele. Da im javni medijski prostor ne daje toliku potporu već bi odavno hrvatsku ljevicu krasili istinski socijaldemokrati a ne ovi boljševički paraziti.

IB
iva.begovic
17:28 07.03.2017.

Neka SDP bude konstruktivna opozicija, a ova reakcija na suradnju premijera i glavnog državnog odvjetnika, čine mi se kao obično politikanstvo. Od Grbina sam više očekivala

DU
Deleted user
17:55 07.03.2017.

drugovi na nogama jer afera ide prema cilju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije