Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
s njima bile i ministrica poljoprivrede

Bačić u Glini: U idućih 20-ak dana bit će objavljena javna nabava za izgradnju i obnove ukupno 375 kuća

Glina: Ministrica Vučković i ministar Bačić uručili ugovore iz Programa ruralnog razvoja
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/8
27.02.2023.
u 14:29

„Na glinskom je području u gradnji 21 zamjenska kuća i očekujemo da će te kuće biti dovršene tijekom ožujka i travnja. Prije iduće zime očekujemo i dovršenje četiriju višestambenih zgrada, a u ožujku ćemo započeti radove na još tri zgrade s ukupno 57 stanova.“ – dodao je Bačić.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić rekao je u Glini kako su trenutačno u javnom savjetovanju provedbeni akti, temeljeni na novom Zakonu o obnovi izglasanom u Saboru prije desetak dana. „U ovom trenutku traje priprema provedbenih akata na razini Vlade i Ministarstva, kako bi se taj zakon mogao u cijelosti provesti. Stoga pozivam sve zainteresirane da se uključe u e-savjetovanje, koje se u ovom trenutku provodi za donošenje programa mjera kao temeljnog dokumenta, kojim ćemo omogućiti ubrzanje obnove sukladno zakonu., rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić najavivši kako će u idućih 20-ak dana biti objavljena i javna nabava za izgradnju i konstrukcijsku obnove ukupno 375 kuća na području Sisačko-moslavačke županije.

„Na glinskom je području u gradnji 21 zamjenska kuća i očekujemo da će te kuće biti dovršene tijekom ožujka i travnja. Prije iduće zime očekujemo i dovršenje četiriju višestambenih zgrada, a u ožujku ćemo započeti radove na još tri zgrade s ukupno 57 stanova.“ – dodao je Bačić koji je u Glini sudjelovao na dodjeli 19 ugovora vrijednih 1,77 milijuna eura, u okviru potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava Sisačko-moslavačke županije iz Programa ruralnog razvoja.

Riječ je o potporama koje će omogućiti ulaganja u višegodišnje nasade i korištenje obnovljivih izvora energije, razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, rekonstrukciju i opremanje kulturnog centra na području Općine Dvor, ali i obnovu poljoprivrednog potencijala stradalog u potresu. Ugovore je uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

„Do sada je na području ove županije ugovoreno projekata ili dano potpora u vrijednosti od 180 milijuna €. Kad govorimo o gospodarstvima koja su pogođena potresom, do današnjeg dana izdane su 173 odluke, vrijedne oko 6 milijuna €, a veći dio njih je u procesu isplate. Nastojat ćemo educirati što veći broj poljoprivrednika, kako bi generacijski obnavljali potencijal, a potrebno je otvoriti još jedan natječaj za potresom pogođeno područje, za obnovu,“ rekla je ministrica Vučković.

Dolazak u Glinu je iskorišten i za obilazak radova na objektu Srednje škole Glina gdje im je domaćin bio župan Ivan Celjak. „U tijeku su radovi cjelovite obnove, koji uključuju učvršćivanje temelja, učvršćivanje nosivih zidova, saniranje pukotina, nove sanitarije, novu unutarnju i vanjsku stolariju i energetsku obnovu objekta. Osim objekta SŠ Glina, u vrijednosti od oko 2,5 milijuna €, u Glini trenutno obnavljamo i objekt Doma zdravlja, zatim objekt Doma za starije, koji će uskoro biti završen kada govorimo o konstrukcijskoj obnovi, rekao je župan Celjak. Inače, danas su u u Novom Selu Glinskom službeno otvoreni radovi katastarske izmjere na području grada Gline koja će obuhvatiti svih šest glinskih katastarskih općina.

VIDEO: Jak potres na otoku Krku, osjetio se u velikom dijelu Hrvatske: Užas, sve se treslo

Komentara 2

LJ
ljeto90
20:53 27.02.2023.

Bit će da idu izbori?????

Avatar Dragovit
Dragovit
17:14 27.02.2023.

Treba te ''ministre'' smjestiti u te kontejnere (sa zajedničkim sanitarnim čvorovima) sve dok ne bude i posljednji objekt tj. obiteljska kuća obnovljena ili izgrađena pa da vidite kako bi obnova bila brza i učinkovita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije