Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEOPREZNA IZJAVA'

Bačić o Milanovićevoj izjavi: Svaki genocid je jednak

Zagreb: Branko Bačić obratio se medijima nakon sjednice vladajuće koalicije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
07.12.2021.
u 15:11

"Ne može se dijeliti razina zločina koji je definiran genocidom ovisno o manjem ili većem broju žrtava", bilo to pet, osam ili pedeset tisuća žrtava, objasnio je Bačić.

Svaki genocid je jednak neovisno o broju žrtava, kazao je u utorak predsjednik saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić.

Komentar je to na ocjenu predsjednika države Zorana Milanovića koji je prošli tjedan rekao da postoje "različite vrste genocida" pri čemu je onaj u Srebrenici stavio na nižu razinu od onih koji su počinjeni tijekom holokausta.

"Predsjednikova izjava je neoprezna", rekao je Bačić nakon sastanka vladajuće koalicije.

"HDZ je jasan, svaki genocid je jednak, tim više ako je utvrđen pravorijecima međunarodnih sudova", dodao je.

"Ne može se dijeliti razina zločina koji je definiran genocidom ovisno o manjem ili većem broju žrtava", bilo to pet, osam ili pedeset tisuća žrtava, objasnio je Bačić.

Milanovićeve kvalifikacije genocida u Srebrenici osudili su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj Armin Hodžić, a danas je predsjednik SDA Bakir Izetbegović hrvatskom predsjedniku poručio da mu je bolje da razmisli prije nego što progovori.

Bačić, međutim, nije želio odgovoriti je li predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pogriješio što je glasao protiv Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. "On je o tome dao izjavu", rekao je Bačić.

Čović je objasnio da je riječ o gruboj manipulaciji i zloupotrebi.

"Nastojali smo uspostaviti Dom naroda koji ne radi zbog nametnutog zakona. Željeli smo to promijeniti u dogovoru s međunarodnim institucijama, ali nažalost kada smo napravili prvi korak, on je grubo zloupotrijebljen i predstavljen kao negiranje genocida", rekao je Čović.

"Izmanipulirana je javnost u BiH i međunarodna javnost iz jednog izvora informacija na jedan krajnje neprihvatljiv način", rekao je Čović.

Komentara 1

BR
Br19
09:31 09.12.2021.

Pitaj židove šta misle o tome da ste izjednačili ubojstvo na mah 8000 naoružanih muškaraca koji su sudjelovali u zločinima u okolnim srpskim selima sa zatvaranjem u logore 7.500.000 djece,žena i muškaraca uz sustavnu eliminaciju do zadnjeg. Hag je politički sud.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije