Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antonija Mišura:

Bačić Jadroliniji omogućio isplatu 200 milijuna kn iz proračuna

konferencija za medije udruge malih brodara
Tino Jurić/PIXSELL
30.11.2011.
u 13:49

LNP je podnio tužbu protiv države tražeći naknadu štete. Jadrolinija se za četiri linije natjecala sa samo jednim brodom

Jadroliniji se pogoduje na sve načine. Ministarstvo mora, Branko Bačić, donedavni predsjednik Nadzornog odbora Jadrolinije, Mario Babić, predsjednik Upravnog vijeća Agencije za obalni linijski pomorski promet, i Ivan Franičević, ravnatelj te agencije, sustavno sprečavaju rast i razvoj Linijske obalne plovidbe nezakonito dodjeljujući poslove Jadroliniji, kazala je Antonija Mišura, direktorica Linijske nacionalne plovidbe u Splitu.

Tvrdi da je pogodovanje Jadroliniji potvrdio i Upravni sud RH koji je temeljem tužbi LNP-a presudio da je agencija na čak četiri brzobrodske linije prekršila odredbe javnog natječaja i uredbu o postupku za davanje koncesija. Riječ je o linijama Lastovo – Split, Mali Lošinj – Rijeka, Vis – Split i Bol – Split. Agencija je poništila sporne koncesijske natječaje, međutim nije raspisala nove, nego je dopustila da ih Jadrolinija nezakonito održava.

– U četiri godine, koliko su trajali sporovi, Jadrolinija je nezakonito uprihodila oko 200 milijuna kuna potpora iz državnog proračuna – ističe Mišura.

Sve to, kaže, događalo se na štetu malih brodara među kojima je i LNP. Oni nisu imali povlaštene informacije kao Jadrolinija kojoj je bilo dopušteno da samo s jednim brodom dobije više natječaja za različite linije.

– Posljednji udarac ministarstva na LNP eliminacija je iz natječaja za koncesiju za liniju Žirje – Kaprije – Šibenik 28. studenog. Onemogućila nam je otvaranje osam novih radnih mjesta i prihod od oko 25 milijuna kuna u pet godina trajanja koncesije – tvrdi direktorica LNP-a.

Ističe da je ministarstvo samo sat vremena prije isteka natječajnog roka faksom poslalo odbijenicu s obrazloženjem da LNP nije dostavio dokaze da je potpisnik kolektivnog ugovora ili sporazuma. A to se nije ni tražilo.

Denis Jelaska, povjerenik Hrvatskog sindikata pomoraca, naglašava da je taj sindikat s poslodavcem potpisao kolektivni ugovor kojim su pomorcima zajamčena zakonom propisana prava i omogućeno da postanu suvlasnici tvrtke za koju rade. LNP će prilikom isplate dividende najboljim pomorcima podijeliti dionice u protuvrijednosti od 10 posto dobiti od dividende.

LNP je podnio Trgovačkom sudu u Splitu tužbu protiv države za naknadu štete. Samo za jednu liniju šteta je oko 7 milijuna kuna. Odvjetnik Nedjeljko Ivančević tvrdi da se Jadrolinija natjecala samo s jednim brodom za četiri linije, a onda u plovidbu uvela druge brodove potpuno drugačijih karakteristika.

Komentara 4

TO
Toni50
19:47 30.11.2011.

Bačić Jadroliniji omogućio isplatu 200 milijuna kn iz proračuna, Narvno po nagovoru Sanadera...

NB
Navrnuti Bracanin
23:13 30.11.2011.

A čija je ono bila jahta \"Malo vitra\" ? A kako je NLP dobio koncesiju za Split-Brac? A kako.....

HA
handi
08:06 01.12.2011.

K O R U P C I J A !!!!! Gdje si hvalisavko. Zašto sada ne poklreneš istražni postupaka za korupciju. Kao, sve si učinila za ovu Hrvatsku, a narod je jedan od najsiromašnijih u Europi. To potvrđuje komisija EU.U. Upravo zbog ovakvih koruptivnih majmuna na svim nivoima, narode gladuje. Prodaj broševe i nahrani barem jednog jedinog siromaha, ali po uvjetom, kada ga hraniš zabranjeno ti je smijanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije