Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plan obnove

Bačić: Idući tjedan otvorit ćemo radove na višestambenoj zgradi i 18 gradilišta

Zagreb: Šime Erli? i Branko Ba?i? na prvoj sjednici Vlade RH kao novi ministri
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
20.01.2023.
u 13:28

Cilj nam je u veljači otvoriti oko sedamdesetak gradilišta, kazao je Bačić

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić predstavio je plan obnove na sjednici Vlade. 

"Utvrdili smo tri prioriteta koja se pred nama u narednim mjesecima. Prvi je potpuna iskoristivost bespovratnih sredstava Fonda solidarnosti kojim se financira izgradnja i obnova objekata javne namjene i javne komunalne i prometne infrastrukture. Do kraja lipnja potrebno je utrošiti milijardu i tri milijuna kuna. Do kraja mjeseca i s 1. veljače će stupiti na snagu protokol kojega dovršavamo u Ministarstvu i kojim ćemo,  kada je riječ o Fondu solidarnosti i u tom dijelu ubrzati trošenje sredstava, plaćanje sredstava krajnjim korisnicima i kontrolu sredstava", kazao je Bačić. 

"Drugi prioritet se donosi na naše sugrađane koji žive u kontejnerskim naseljima, ili mobilnim jedinicama uz svoje oštećene kuće. Naš je cilj i nastojat ćemo sve njih zbrinuti prije iduće zime u šest načina zbrinjavanja. I treći prioritet je maksimalno ubrzanje procesa obnove", dodao je.

U ponedjeljak, utorak će se u javno savjetovanje uputiti izmjene i dopune Zakona o obnovi kojim će se smanjiti broj sudionika i za 40 posto u postupku početka radova smanjit će se potrebna dokumentacija. Dodao je Bačić da je već pripremljen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu središnjih državnih tijela kojim će se objediniti i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Bačić je rekao da će oba prijedloga zakona ići u hitnu proceduru. 

"Moramo provesti proceduru savjetovanja zbog zakonske obveze. Idući tjedan otvorit ćemo radove na jednoj višestambenoj zgradi i 18 gradilišta za izgradnju zamjenskih kuća isključivo za naše sugrađane koji su u kontejnerima. Cilj nam je u veljači otvoriti oko sedamdesetak gradilišta", kazao je Bačić.

"Državne nekretnine moraju obnoviti na području nekoliko županija stanove, kako bi dio ljudi do konačnog rješenja mogao naći adekvatni smještaj", najavio je Bačić.

Komentara 3

WT
WTF!
23:58 20.01.2023.

Veliki planovi,samo su zaboravili najvažnije - gdje će naći radnu snagu!?!

DU
Deleted user
13:51 20.01.2023.

vic ovog tjedna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije