Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ: Ne želimo veću političku štetu, traži se brzo rješenje

“Nisam znao za stan Ministarstva branitelja koji Ivo Žinić koristi u Zagrebu”, rekao je Branko Bačić
20. siječnja 2021. u 22:36 9 komentara 358 prikaza
Zagreb: Branko bačić govorio o slučaju župana Žinića
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

„Spreman sam odstupiti, podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Županijskog odbora i ne kandidirati se za župana u sljedećem mandatu utvrde li se bilo kakve nepravilnosti u ovoj situaciji”, rekao je župan sisačko-moslavački Ivo Žinić novinarima u srijedu komentirajući aferu s njegovim korištenjem državnih nekretnina.

Ilustracija Bolnica sve prijavila policiji Zagrepčanin: 'Moj otac leži na respiratoru, a netko troši njegov novac'

„Ni u jednu nekretninu nisam ušao nelegalno, protuzakonito. Za svaku sam dobio potvrdu, odnosno dokument da sam legalno u svim tim nekretninama. Ni za jednu nekretninu nisam se oglušio ni na kakvo plaćanje, kao što mi se stavlja na teret. Ovaj medijski linč koji se provodi prema meni i mojoj obitelji, s raznim konstrukcijama, neistinama i pokušajima dezintegracije mene kao osobe smatram da nije korektan“, dodao je župan, dan nakon što je u javnost izašlo da je Žinić koristio i državni stan od 70-ak kvadrata na zagrebačkom Borovju iz kojeg ga Ministarstvo branitelja godinama na sudu pokušava iseliti, a na prvostupanjsku presudu o iseljavanju iz 2016. Žinić se žalio.

Nakon što je portal Telegram otkrio taj stan na čijem je kasliću i vratima pisalo prezime Žinić, do jutra je preko županova prezimena prelijepljeno bilo prezime „Cestarić“. Župan kaže da je i taj stan koristio legalno do „određenog razdoblja“, no nije odgovorio zbog čega se žalio na presudu o iseljenju 2016.

VIDEO: Branko Bačić govorio o slučaju župana Žinića

„Žinić je nakon 20 godina boravka u državnoj kući u Glini, koju je imao zakonsko pravo dobiti, naslijedio jednu trećinu roditeljske kuće u Marinbrodu zbog čega nisam morao izaći iz ove državne kuće. Stan u Borovju smo koristili kao prognanici. Nakon povratka u Glinu sinovi su još neko vrijeme ostali tamo, a nakon 2008. sam poništio zahtjev da mi se taj stan daruje“, rekao je župan, koji nije htio odgovarati na daljnja pitanja novinara o nelogičnostima njegova opravdanja.

A u te nelogičnosti sve su uvjereniji i u HDZ-u gdje je, prema svemu sudeći, donesena odluka da se aktualni župan, nakon odrađenog mandata više ne kandidira za tu funkciju. U igri je već nekoliko lokalnih imena, no i u stranci su svjesni da Žinić ostavlja veliku političku štetu na terenu onome tko bude njihov kandidat. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić najavio je u srijedu da će Predsjedništvo HDZ-a vrlo brzo odlučiti o stranačkom statusu Ive Žinića i županijskog odbora Sisačko-moslavačke županije kojemu je on na čelu, no nije htio potvrditi hoće li biti isključen iz stranke.

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman HRVATSKI ZNANSTVENIK O MJERAMA Radman: Ako je smrtnost 0.05%, što su službeni podaci, onda ovo nije ni trebalo zvati pandemijom

Naime, na sjednici u ponedjeljak Žinić se branio preko Zooma Predsjedništvu stranke, no nijednom riječju nije spomenuo stan u Zagrebu.

“Nisam znao za stan Ministarstva branitelja koji Ivo Žinić koristi u Zagrebu, provjerit ćemo i tu okolnost, u svakom slučaju, to je jedna od dodatnih otežavajućih okolnosti u slučaju župana Žinića. Vidio sam u medijima da je najavio da se neće kandidirati za idući mandat sisačko-moslavačkog župana, a HDZ će vrlo brzo donijeti odluku o statusu i župana i predsjednika i cjelokupnog županijskog odbora Sisačko-moslavačke županije”, najavio je Bačić u izjavi novinarima u Saboru.

„Želimo potpuno raspolagati svim informacijama. Ne želimo da se od ovog slučaja uveća politička šteta HDZ-u“, poručio je Bačić.

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Kokoiduhovi:

    Ma nultu toleranciju?? Zato još uvijek imate Josipu Rimac, pa vrlu Anitu Nosić - gradonačelnicu Lovreća i td ....Što bi tek bilo da dopuštate i ne poduzimate te stroge mjere za suzbijanje korupcija?

  • Tramp:

    Koji komedijaš! Nulta stopa na korupciju! Pa HDZ i BAndić su majka svih korupcija i kriminala!

  • marijaqwer:

    HDZ će problem riješiti isključenjem iz stranke. Pravi riješenje je oduzimanje državne imovine od korisnika koji je nezakonito koriste.