Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorenje iz SAD-a

Azija na rubu strpljenja: Planira li Kim Jong-un opet ispaliti rakete?

japan, rakete (1)
Reuters/Pixsell
10.04.2013.
u 15:08

Nakon tjedana prijetnji ratom, situacija na Korejskom poluotoku sve je zaoštrenija. Ništa lakše nije ni okolnim zemljama pa je tako Kina otkazala nekoliko grupnih turneja u Sj. Koreju dok je Japan rasporedio sustav proturaketne obrane.

Sjeverna Koreja mogla bi do kraja ovog tjedna obaviti više raketnih testova. Upozorenje je to koje su istodobno izdali dužnosnici susjedne Južne Koreje i SAD-a, a koje je, javlja CNN, dodatno zabrinulo zemlje u regiji.

Nakon tjedana prijetnji ratom, situacija na Korejskom poluotoku sve je zaoštrenija. Ništa lakše nije ni okolnim zemljama pa je tako Kina otkazala nekoliko grupnih turneja u Sjevernu Koreju dok je Japan rasporedio sustav proturaketne obrane u okolici Tokija. Održan je i prosvjed za mir u Južnoj Koreji na kojem je 30 ljudi spalilo sliku Kim Jong-una. Amerikanci su pak postavili radare i satelite uz istočnu obalu poluotoka jer vjeruju da će upravo u tom području režim Kim Jong-una izvršiti moguća testna lansiranja raketa Musudans.

Viši dužnosnik Pentagona upozorava da su Sjevernokorejci vojni ''majstori obmane'' i pretpostavlja kako je lako moguće da će u stvari lansirati rakete drugog tipa. Musudan je neprovjereno oružje koje ima raspon od 3500 kilometara. To znači da bi sjevernokorejska vojska njime mogla gađati poznatu američku mornaričku bazu na Pacifiku Guamo koja je također stavljena pod sustav proturaketne obrane.

Podjele u sjevernokorejskoj vojsci?

Dok svijet s nestrpljenjem očekuje što će se dogoditi idućih dana, s poluotoka stižu informacije koje govore o navodnoj dezintegriranosti u sjevernokorejskim vojnim redovima. Telegraph piše da je odbjegli časnik Kim (42) posvjedočio o dubokoj podjeli o podršci vrhovnom vođi Kim Jong-unu. Kim tvrdi da su sljedbenici mladog vođe opkolili svoje protivnike te priveli mnoge vojnike nakon čega je on sam u borbi za kontrolu nad jedinicom bio prisiljen ubiti jednog časnika i pobjeći iz zemlje. Tvrdi da su sukobi u tamošnjoj vojsci učestali sve od odlaska Kim Jong-ila.

>>Grad Yokohama pogreškom na Twitteru objavio: Ispaljena je raketa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije