Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARADA I INFLACIJA

"Avatar" je ipak tek 26. svih vremena

čestitka
28.01.2010.
u 16:22

Rekordna zarada novog ostvarenja Jamesa Camerona ipak je samo proizvod inflacije; lako je prestići "Titanic" kad su prije deset godina kinokarte stajale upola manje. U ukupnim prihodima ipak je nedostižan "Zameo ih vjetar".

Kad se uračuna inflacija, gledano isključivo po zaradi u kinima (ne računajući VHS, DVD, Blu-ray, televizijska prava i sl.), "Avatar" ne samo da nije prvi svih vremena nego je tek na – 26. mjestu. Čak ni "Titanic" koji je prestigao nije u prvih pet, nego je na popisu "svih vremena kad se uračuna inflacija" tek na šestom mjestu. Nenadmašni prvak "svih vremena" bio je i ostao "Zameo ih vjetar" (koji je triput išao u reprizno prikazivanje), na drugom mjestu su "Ratovi zvijezda" (originalni prvi, tj. četvrti nastavak; "Fantomska prijetnja" je tek na 19. mjestu te ljestvice), a treći "Moje pjesme, moji snovi". Na četvrtom i petom mjestu su "E.T." i "Deset zapovijedi".

Lako je "prešišati" čarobnu brojku od milijardu dolara kinoulaznicama koje stoje oko sedam ili osam dolara (za trećinu više ako se film prikazuje u 3D), ali je to svejedno i te kakav podvig kojim se u Hollywoodu stiže veliki prestiž. Kad je "Titanic" po nominalnoj, ako već ne i stvarnoj zaradi službeno pretekao "Ratove zvijezda", George Lucas je kolegi Jamesu Cameronu čestitao tako što je naručio poseban crtež na kojem likovi iz "Ratova zvijezda" tonu s Titanicom.

Danas su odnosi u Hollywoodu još zategnutiji pa bi većina kolega redatelja najradije naručila ne crtež, nego Cameronovu vudu-lutkicu i set igala. A tek ako dobije Oscara, možemo misliti... Doduše, u utrci za Akademijinu nagradu ove godine Camerona bi mogla preteći ni manje ni više nego njegova bivša supruga, jer je Kathryn Bigelow s "Hurt Lockerom" ("Narednik James") obavila sjajan posao i već pokupila nekoliko manjih nagrada.

Ključne riječi

Komentara 3

ZE
Zebra
23:33 28.01.2010.

Tekst se ocito odnosi samo na zaradu u USA. Izvan USA, samo su Titanic i Avatar premasili brojku od milijardu dolara. Takodjer, vremena su se jako promijenila od 1939. kada se moglo pogledati film samo u kinu i nigdje drugdje. Danas je tu Kino, Tv, Dvd, Blu-Ray i najbitnije broadband internet. S tim na umu mislim da je Avatar zasluzeno rekorder jer i u ovom trenutku nakon 6 tjedana ljudi i dalje stoje u redovima za kino karte.

BT
bili-tartuf
16:55 28.01.2010.

taj bedasti film , su Kinezi zabranili , prikazivati...., mozda su u pravu ??...

TN
tamo-neka
17:53 28.01.2010.

zapravo vrlo tužan film...pokazuje kako je globalne konkvistadore moguće pobijediti samo ako su s druge strane izmišljeni-3d-likovi...u stvarnom životu ishod borbe se najbolje može vidjeti u skoro identičnoj priči \"plesa s vukovima\" gdje se na drugoj strani bore isto domoroci, ali od krvi i mesa i koji su popušili borbu i još ju pu še...što je to trulo u nama da svaki dan žmirimo na globalnu kolonijalizaciju koja nas okružuje, a vrlo jasno prepoznajemo ne-prijatelje na običnom filmu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije