Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"idemo na dunav"

Avantura trojice prijatelja prerasla u naš prvi ribički strip

idemo na dunav (1)
Foto: Branimir Bradarić/Večernji list
1/6
02.11.2012.
u 17:00

Priča je sljedeća: 
Bandar, Dado i Gota bježe od žena na Dunav malo odmoriti mozak

Ribička avantura trojice prijatelja iz 1998. godine pretočena je u prvi strip-album o pecanju u Hrvatskoj. Dogodovštine su skupljene na jedno mjesto i nazvane “Idemo na Dunav!!!” Autor stripa vukovarski je ilustrator i strastveni ribolovac Nenad Barinić koji na 44 crno-bijele stranice prenosi ribičke avanture Bandara, Gote i Dade. Bandar je autokarikatura samoga Barinića, dok Dado dolazi iz Vinkovaca, a Gota iz Novog Marofa.

Susret s moćnom rijekom

– Priča počinje odmah poslije mirne reintegracije kada su tri prijatelja pobjegla na Dunav od svojih žena. Sva su trojica branitelji i ljubitelji pecanja pa im je ovo i način da malo odmore mozak od svega – kaže Barinić.

Iako su veliki ljubitelji pecanja, nijedan od njih trojice nije pecao na Dunavu pa im je to i prvi susret s ovom moćnom rijekom koja je zapravo san ribiča i njihov pravi raj. Na stranicama se nižu smiješne zgode s ribičije, ali i crni humor koji čitatelje tjera na smijeh. Situaciju dodatno otežava Gota koji zbunjuje svojim zagorskim izrazima, a usto mu većina toga ne ide kako je zamislio.

Dodatni je problem to što se avantura odvija odmah poslije mirne reintegracije, u vrijeme kada pecanje i kretanje uz Dunav i kroz šumovite i nedostupne predjele baš i nije bilo sigurno. Strip donosi i niz stvarnih lokacija tako da se na crtežima može prepoznati središte grada, kameni križ na ušću Vuke u Dunav, zgrade uz Dunav...

U pripremi novi album

– Ovo je jedan posve neobičan projekt koji je naišao na odobravanje javnosti. Uz predgovor, u stripu je i dvadesetak stranica ribolovnih ilustracija. Tu su i karikatura koje prikazuju vrste ribiča i krivolovaca, mamce, ribe, kako pružiti prvu pomoć na pecanju ili zagrliti medvjeda ako naiđe – kaže Barinić, autor ilustracije u kojoj tri prijatelja nose soma kao golem ulov, a koja se danas koristi kao zaštitni znak ribolovnog turizma Riba Roja u Španjolskoj.

Barinić kaže kako je u pripremi i drugi strip-album s istom temom, koji će nositi naziv “Tri panja na otoku sreće”. Većina je materijala već spremna, ali će on, za razliku od prvog dijela, biti u boji, samim tim ekskluzivniji. I on će prenositi nastavke dogodovština trojice prijatelja koji su proteklih godina objavljivani u mjesečniku Športski ribolov. Strip-album “Idemo na Dunav!!!” peti je strip koji je do sada Barinić izdao. Postao je poznat po stripu Krik s Ovčare, a autor je i stripova Einstein World i Anno domini 1991. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije