Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STARI MOST

Autor snimke rušenja mosta: Praljak je zaslužio veću kaznu

Marin Čilić
Foto: Igor Kralj | 24sata
1/2
29.05.2013.
u 18:21

Praljak je angažirao stručnjake s Građevinskog fakulteta koji su izradili studiju po kojoj je u most bio postavljen eksploziv koji ga je dokrajčio

Današnji Stari most, a zapravo novi most sagrađen prije desetak godina i s pečatom UNESCO-a na mjestu gdje se pod udarom granata u Neretvu u studenom 1993. srušilo remek-djelo neimara Hajrudina, bio je legitimna vojna meta. To je jedna od rijetkih stvari koje je sudsko vijeće prihvatilo kao dokaze obrane šestorke jer ga je koristila Armija BiH.

Generalu Slobodanu Praljku tijekom postupka bilo je iznimno stalo pokazati da on tada nije zapovijedao HVO-om i da most nije bez ikakve sumnje srušen samo zbog tenkovskih projektila s mostarskog uzvišenja Stotine s kojega je gađan 8. studenog 1993., a urušio se dan poslije. Stari most smatra se i dalje glavnim simbolom grada na Neretvi, ali ga se nastojalo koristiti kao simbol stradanja Bošnjaka i istočnog Mostara koji su uistinu pretrpjeli stravična iskustva. No, Praljak je angažirao stručnjake s Građevinskog fakulteta koji su izradili studiju po kojoj je u most bio postavljen eksploziv koji ga je dokrajčio.

>> Stojić se ironično smijao, Prlić je pisao bilješke, a Praljak odmahivao

Međutim, Nedžad Kasumović, koji je 8. listopada 1993. godine snimio rušenje mosta, smatra da je Praljak zaslužio još veću kaznu od one koja mu je danas dosuđena.

– Izrečenu kaznu Haškog suda smatram nedovoljnom i niskom. Bili su to zločini velikih razmjera – rekao je Mostarac Kasumović u razgovoru za agenciju Anadolija, prenosi Klix.

– Samo djelomično sam zadovoljan izrečenim presudama. Generalu Praljku dao bih dodatne godine zatvora zbog laganja – on je nas optuživao da smo sami minirali most. To je monstruozno – dodao je.

>> Sve o presudi čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije