Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrijsko COVID-19 Povjerenstvo odlučilo: Za sada nema pooštravanja mjera niti PCR testa za povratnike

Njihov je zaključak, barem kako se navodi u javnosti, da je porast broja novozaraženih u zemlji „lagan“, a situacija u bolnicama „stabilna“
22. srpnja 2021. u 16:19 1 komentara 542 prikaza
Ministar zdravstva Wolfgang Mückstein
Foto: BKA Florian Schroetter
Pogledajte galeriju 1/3

Iako se u Austriji posljednjih tjedan dana broj novozaraženih delta sojem koronavirusa razantno povećava i u četvrtak je zabilježeno samo u proteklih 24 sata više od 450 novooboljelih, austrijsko Povjerenstvo za praćenje Covid-19 epidemiološke situacije u zemlji, na čijem je čelu kancelar Kurz, odlučilo je u četvrtak poslijepodne ipak odustati, barem za sada, od daljnjeg pooštravanja korona mjera.

Dubrovnik: Turisti u razgledavanju stare gradske jezgre cilj je smanjenje broja novooboljelih Stožeri CZ sve četiri dalmatinske županije dogovorili koordiniranu provedbu mjera

„Situacija će se i dalje pomno pratiti i procjenjivati“, izvijestilo je popodne savezno Ministarstvo zdravstva, na čijem je čelu ministar Wolfgang Mückstein, istaknuvši kako je današnji sastanka bio „konstruktivan“.

Sudionici sastanka su bili, uz predstavnike austrijske vlade i stručnjaci, te predstavnici ministarstava i devet austrijskih saveznih pokrajina. Njihov je zaključak, barem kako se navodi u javnosti, da je porast broja novozaraženih u zemlji „lagan“, a situacija u bolnicama „stabilna“. Uz opasku kako nije isključeno da bi slijedećih dana moglo doći do „jedne ili druge nove mjere“.

Za brojne domaće medije je današnja odluka Povjerenstva (ne)očekivana, jer se je polazilo od toga da će prijedlog, bolje rečeno zahtjev, ministra zdravstva Mücksteina o uvođenju obveze predočenja negativnog PCR testa za sve povratnike u Austriju, uključujući cijepljene, s odmora u inozemstvu, kako bi se spriječio „uvoz“ zaraze, biti prihvaćen. Jer navodno podaci pokazuju da se njih trećina vraća zaražena. 

ECDC stižu nove mjere Na novoj koronakarti hrvatska obala i dalje u narančastom

Neki mediji na svojim portalima zaključke Povjerenstva komentiraju riječima kako je politika, unatoč uzlaznoj krivulji delta soja, odustala u prvom navratu uvesti dodatna ograničenja za sprečavanje širenja te opasne virusne mutacije zemljom. Također navode kako se u raspravi vođenoj na današnjem sastanku pripadnici Kurzove Narodne stranke nisu mogli saživiti s Mücksteinovom idejom o uvođenju PCR testa za povratnike, te rasprava ulazi u drugi krug.

Ono na što mediji posebno ukazuju je da je od jučer na danas zabilježeno u Austriji 452 nova slučaja korona zaraza, što je kako tvrde „enormno“ visoki broj u odnosu na 15. srpanj kada ih je bilo 146 manje ili prije tjedan dana kada ih je zabilježeno ukupno 306.  Uz to, upiru prstom i na sedmodnevnu incidenciju koja trenutačno iznosi 26,8 zaraza na 100.000 stanovnika, a stručnjaci procjenjuju da bi već 28. srpnja mogla porasti na 45.  Sedmodnevna incidencija je posebno visoka u austrijskoj pokrajini Salzburg na zapadu zemlje, gdje već sada ima preko 60 novozaraženih na 100.000 stanovnika (61,4). A što se tiče najvećeg broja novozaraženih u proteklih 24 sata, Beč je s 123 novih slučajeva Covid-19 zaraza  na prvom mjestu. Drugi je Salzburg s 95 slučaja, a na začelju ljestvice devet saveznih austrijskih pokrajina je Gradišće s 2 novozaražene osobe. 

VIDEO Beroš: “Protekli mjesec 579 građana je završilo u bolnici zbog korone, 94% nije bilo cijepljeno”

OPTUŽENA TROJICA POLICAJCA
Presretačima zaustavljali vozače pa im skuplje naplaćivali kazne. Za manju kaznu tražili i besplatne mobitele
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
  • Vlaskoulicanec2:

    Ovo je smijurija: bolnice su prazne a oni opet kakaju... I uostalom: zakaj PCR test i za cijepljene? Da li je o direktni dokaz da je cijepljene potpuno beskorisno???