Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stižu nove mjere

Na novoj koronakarti hrvatska obala i dalje u narančastom

ECDC
Foto: ECDC
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.07.2021.
u 13:40

Nužne epidemiološke mjere uvode se u četiri dalmatinske županije gdje je zabilježen porast novozaraženih

Na novoj karti ECDC -a koja je objavljena danas, a ažurira se svaki tjedan, hrvatska obala zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom i dalje je u narančastom. ECDC prati 14-dnevnu incidenciju novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika i postotak pozitivno testiranih osoba.

U narančastoj boji su i Francuska, dijelovi Italije, Finske i Švedske, dok su crvenom označene Španjolska, Portugal, Irska, Nizozemska i dio Grčke.

Podsjetimo, nužne epidemiološke mjere uvode se u četiri dalmatinske županije gdje je zabilježen porast novozaraženih. U posljednjih 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 179 novih slučajeva zaraze. Najviše slučajeva zabilježeno je u Zadarskoj županiji, Splitskoj županiji, gradu Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade objasnio je na koji način će se primjenjivati nove mjere. 

"Smatramo da se trendovi rasta novozaraženih posljednjih dana ne bi smjeli podcjenjivati posebno ako se uzme u obzir činjenica da se zaraza novom delta varijantom širi cijelom Europom. Za Hrvatsku je takav razvoj situacije dodatno složen tajmingom ulaska u špicu sezone što podrazumijeva boravak velikog broja stranih ali i domaćih gostiju na Jadranu. Kako bismo osigurali status sigurne turističke destinacije dodatno smo pooštrili mjere ulazak iz trećih država sa visokom stopom incidencije poput Velike Britanije, Ruske Federacije, a pripremamo i novi set nužnih epidemioloških mjera koje će vrijediti od ponedjeljka", kazao je ministar Davor Božinović. 

"Nova odluka koja će biti objavljena sutra stavlja naglasak na kontrolu provedbe protuepidemijskih mjera s obzirom na intenzitet i veliki broj ljetnih događanja i okupljanja u priobalju. Njihov nadzor je moguć jedino potpunim angažmanom Stožera i ostalih službi na razini jadranskih općina, gradova i županija, koje imaju ovlasti za sva okupljanja i događanja, za koja procjene da su epidemiološki teško kontrolabilna, ne izdati suglasnost za njihovo održavanje", kazao je Božinović.

Ključne riječi

Komentara 16

BI
billynik
15:41 22.07.2021.

Bojim se da neće još dugo biti narančasta a onda će opet biti kriva Vlada, Stožer, Mamić, Crkva i tko zna tko samo ne oni koji se ne pridržavaju nikakvih mjera. Opet se većina ne drži pravila, pogotovo ugostitelji.

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
15:49 22.07.2021.

VL zabrinut. Kako će biti sretni kad budemo crveni.

DU
Deleted user
16:59 22.07.2021.

Protekli mjesec 579 građana završilo je u bolnici zbog covida-19, 94% njih nije bilo cijepljeno. Matematika je jasna, cjepivo protiv covida-19 = zdrav i normalan život.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije