Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRAČKI SUKOBI U ratu SDP-ove Milne i HDZ-ova Sutivana presuđuje USKOK

Austrijski vikendaši stopirali uzgoj tuna

hrv_tune_tx.jpg
import
23.03.2006.
u 20:44

Zbog uzgajališta tuna na otoku Braču uzavrela je krv ekologa, zavadile se vlasti općina Sutivan i Milna, a komercijalni je projekt lokalnih poduzetnika zamalo izazvao i mini diplomatsku aferu u kojoj je bilo angažirano austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova. Stvar je otišla tako daleko da će Milna, u kojoj vlada SDP, ovih dana prijaviti USKOK-u općinu Sutivan i Splitsko-dalmatinsku županiju, u kojima je na vlasti HDZ, zbog davanja koncesije bez javnog natječaja i na temelju falsificiranih podataka...

Uništavanje faune
Sve je počelo prije dvije godine kad je sutivanska poduzetnica i općinska vijećnica HDZ-a Bepina Lukšić dobila od Županije osmogodišnju koncesiju na 40.000 četvornih metara mora u području Morotove glave, gdje je granična crta između dviju općina, radi postavljanja kaveza za uzgoj tuna, što je ekolozima sporna djelatnost jer tune uništavaju floru i faunu. Udruga "Naše more" utvrdila je da je koncesija dodijeljena bez lokacijske dozvole, a poslije je taj dokument izvađen na temelju netočnih podataka. 

Postoje, naime, dva prikaza lokacije tunogojilišta. Iako su ucrtani na istome mjestu, na prvoj priloženoj karti piše da je udaljenost 250 metara od obale, što je nezakonito, a na drugoj, koja je priložena odluci o koncesiji, ta je udaljenost 600 metara, što je u okviru propisa.

Očito je da je riječ o falsifikatu  kaže Vlado Vuletin, član udruge "Naše more" i Općinskog vijeća Milne. Ekolozi su potom organizirali referendum na kojem su se Sutivanci izjasnili protiv tunogojilišta i prijavili problem Ministarstvu zaštite okoliša. Tad im je sinulo da je najefikasnije dignuti stvar na još višu razinu. Upozorili su stoga austrijske državljane koji na tom području imaju kuće što im se sprema ispred praga.

Oprezni ekolozi
Vuletin kaže da je 2001. općina Sutivan prodala zemljište Austrijancima koji su 2002. sagradili 24 kuće za odmor, slijedeći autohtonu arhitekturu otoka. Kad su čuli da bi pred kućama trebali biti kavezi s tunama, najprije su pisali našemu veleposlaniku u Austriji, a potom i svome MVP-u, kaže Vuletin, dodajući da pretpostavlja da je s te adrese  kontaktirano s hrvatskim MVP-om jer im je prije mjesec dana stigla informacija iz Ministarstva zaštite okoliša da tunogojilište vjerojatno neće biti postavljeno zbog sumnje u nezakonitosti. No, ekolozi ipak pripremaju prijavu USKOK-u, ne želeći da ih administracija izigra.


Prihod 10 puta veći od investicije

Iako ekološke udruge intenzivno rade na zatvaranju tunogojilišta, ona koja rade zarađuju dobro. Riječ je o vrlo profitabilnom poslu. Na investiciji od milijun i pol eura godišnje se ubere između osam i 10 milijuna eura prihoda, kaže Vuletin, dodajući da je sutivanska poduzetnica dobila koncesiju na 40.000 četvornih metara za koju mora platiti 40.000 kuna godišnje. Uzgajivači tuna, ističe, čak ne povećavaju zaposlenost jer im treba najviše 15 ljudi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije