Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRA POLITIKA

Austrijski kancelar Kurz: 'Raspodjela migranata po Europi? Neće ići'

Kurz u Bruxellesu
Foto: BKA - Arno Melicharek
22.09.2020.
u 23:32

"To neće tako ići, već boljom zaštitom vanjskih granica, zajedničkom borbom protiv krijumčara i slanjem pomoći", dodao je Kurz.

Raspodjela azilanata u Europi "neće ići", rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak u ekskluzivnom intervjuu za AFP, uoči predstavljanja velikog projekta reforme sustava azila Europske komisije.

"Mi mislimo da raspodjela u u Europi nije uspjela i da je mnoge države odbijaju", rekao je šef austrijske vlade, misleći na zemlje srednje Europe koje odbijaju prihvatiti migrante koji su stigli u Grčku ili Italiju. 

"To neće tako ići, već boljom zaštitom vanjskih granica, zajedničkom borbom protiv krijumčara i slanjem pomoći", dodao je Kurz.

U srijedu je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila ukidanje Dublinske uredbe, osporavanog temelja politike azila EU-a. Po toj uredbi, zahtjeve za azilom obrađuje prva zemlja EU-a u koju je migrant došao.

"Ako pojačamo svoje napore (na europskoj razini), očekujemo da će i države članice pojačati svoje napore", rekla je.

Što se tiče gospodarstva, Austrija se usprotivila planu oporavka koji su ljetos predložile Francuska i Njemačka. S Nizozemskom je preuzela čelo koalicije takozvanih „štedljivih“ zemalja koje je francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao kao „sebične“. 

Napokon je dala zeleno svjetlo planu nakon pregovora o smanjenju svog financijskog doprinosa. 

"Ne radi se o tome da budemo protiv bilo koga, ali Europska unija je više od Njemačke i Francuske, i to je dobra stvar", rekao je Sebastian Kurz. 

Ključne riječi

Komentara 3

BR
Branitelj2020
06:59 23.09.2020.

Bravo Kurz. Treba dignuti žicu na granicama i svatko tko pokuša ilegalno ući preko te granice je terorista a sa teroristima se razgovara preko ciljnika puško strojnice ili snajpera.

KI
kit1772
02:49 23.09.2020.

svirajte po Kurzu i bice u redu... poslije tolikih godina i problema evropski politicar/humanitarci jos nisu nista naucili. Imigracija je jedino moguca ako ih primate ako ih prestanete primati pocnete vracati oni nece dolaziti. Umjesto da se to uradi njihovo rijesenje ja se oni svi razmjeste po evropi?!?????? pa dok ima meda medo ce da dolazi.. ne mozes da stavis med pred medu pa da mu kazes nemoj ici na med. ne znam na kojem planetu oni zive ali nije zemlja sto posto.

DE
DeGogi
09:22 23.09.2020.

Cilj 99% ilegalnih migranata je poznat. A to nije niti Hrvatska ili Slovenija ni Austrija nego jedna drzava dalje. Zasto onda rapodijeliti? Ako zoves gosta onda ga i ti napoji i daj mu krevet. Merkelica mora izkluciti magnet - tek ce se onda nesto promjenuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije