Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mnoge uznemirilo

Austrijska vlada predstavila 'kartu islama', muslimani upozoravaju da je riječ o stigmatizaciji

Shops reopen after month-long lockdown in Vienna
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
27.05.2021.
u 21:35

"Nije nam bila namjera potaknuti "opće nepovjerenje prema muslimanima", rekla je konzervativna ministrica integracije Susanne Raab

Austrijska vlada je na internetu objavila "kartu islama", što je u četvrtak uznemirilo muslimane koji upozoravaju da je riječ o "stigmatizaciji" zbog koje se "osjećaju nesigurni". 

Interaktivna karta "svjedoči o očitoj namjeri vlade da označi sve muslimane kao možebitnu opasnost", reagiralo je Muslimansko vijeće u priopćenju koje prenosi France Presse.

Ranije tijekom dana konzervativna ministrica integracije Susanne Raab objavila je informaciju o otvaranju nove mrežne stranice pod nazivom "državna karta islama". Na njoj se mogu pronaći imena više od 600 džamija i organizacija, njihove adrese, imena čelnika i njihove eventualne veze s inozemstvom.

"Nije nam bila namjera potaknuti "opće nepovjerenje prema muslimanima", rekla je Raab, nego razotkriti "ideologije" koje osporavaju "vrijednosti liberalne demokracije".

Karta je plod suradnje Bečkog sveučilišta i Dokumentacijskog centra za nadzor političkog islama, tijela koje je lani osnovala koalicija konzervativaca i zelenih. Potonji su se ipak ogradili od ove inicijative.

"Ovaj projekt koji muslimane poistovjećuje s islamistima suprotan je politici integracije", rekla je glasnogovornica stranke Zelenih za integracije Faika El-Nagashi.

Konzervativni kancelar Sebastian Kurz redovito kritizira "politički islam".

Nakon prvog džihadističkog napada na austrijskom tlu koji se dogodio u studenom, broj verbalnih i fizičkih napada na muslimane je porastao u toj zemlji srednje Europe, navodi organizacija koja bilježi takve napade.

U 2020. zabilježila ih je 1402, većinom na internetu, što je porast od 33 posto u godini dana i ta nova karta će samo "pothranjivati rasizam koji je neprestanom porastu prema muslimanima koji su izloženi velikom sigurnosnom riziku", izrazilo je žaljenje Muslimansko vijeće.

Ključne riječi

Komentara 4

KP
karlo.petrik
08:12 28.05.2021.

. koliko tih djamija u drzavi austriji toliko katolickih crkvi u turskoj i ostalim mus, drzavama i nece bit problema . Uostalom vjera nije vazno kakva je nema kaj iskati u politici jedne drzave.

ST
Stipan56
08:04 28.05.2021.

osmo svjetsko čudo so homići . Ne razmnožavaju se a ima ih sve više, a muslići se razmnožavaju da ih ima sve više te da borgovskim načinom asimiliraju kršćane i židove !!

Avatar Alien
Alien
23:38 27.05.2021.

Aj da vidimo jel netko hrabar da isto tako objavi popis svih LGBT, Qeer itd. udruga i "gey friendly" mjesta u Austriji. Odmah bi bilo da se "tim popisom poziva na linč homoseksualaca i da je to poziv na mržnjuju i nasilje prema homoseksualnoj zajednici i njihova stigmatizacija što je neprihvatljivo za slobodoumnu i liberalnu Austriju." Ali za religiozne to ne vrijedi. "Jučer" je tako bilo sa židovima, danas s muslimanima a s kršćanstvom su se obračunali na drugi način. Koristeći pojedine afere uspjeli su stvoriti sliku o crkvi kao o pedofilskoj organizaciji koja se prije svega bavi pedofilijom, a usput religijom i da djeluje kao svojevrsna Cosa Nostra. Zato se ljudima ogadila njihova religija, a ako ne vole svoju kako će onda biti tolerantni prema tuđoj religiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije