Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austriji 3,5 milijardi eura EU novca. Kurz želi novac uložiti u 'poslove budućnosti'

Kurz je pojasnio da ako Bruxelles dade „zeleno svjetlo“ predstavljenim planovima, prva sredstva bi mogla biti isplaćena u drugom djelu godine
14. travnja 2021. u 19:51 2 komentara 258 prikaza
Foto: Zoran Cindrić
Pogledajte galeriju 1/2

Sve države članice Europske unije trebale bi najkasnije do kraja travnja predati Europskoj komisiji svoje planove oporavka od pandemije koronavirusa vezano uz raspodjelu sredstava iz Fonda za oporavak EU-a „teškog“ 750 milijardi eura, o čijoj je raspodjeli sredstava odluka donesena prošle godine, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare u sjedištu austrijske vlade u Beču savezni kancelar Sebastian Kurz.

VEĆ U DRUGOM TROMJESJEČJU Austrija dobiva još milijun doza Pfizerovog cjepiva. Kurz: Hvala Von der Leyen na požrtvovnosti

Kurz je izvijestio javnost da je danas austrijsko Ministarsko vijeće usaglasilo i u Bruxelles poslalo plan svog viđenja oporavka Austrije i korištenja navedenih sredstava.

Na konferenciji su uz Kurza, govorili i potkancelar Werner Kogler, ministar financija Gernot Blümel, ministrica za zaštitu klime, okoliša, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonore Gewessler i ministrica za EU Karoline Edtstadler.

Kurz je istaknuo kako je „Recovery Fund“ EU s raspoloživih 3,5 milijardi eura za Austriju „prvi stup – Comback-plana“ za domaće gospodarstvo i ulaganja u digitalizaciju i ekologizaciju“. Dodao je kako je 3,5 milijardi namijenjenih oporavku austrijskog gospodarstva „dobro postignuće za Austriju“. To je potkrijepio podatkom kako su EU-rabati za Austriju „učetverostručeni“.

Koronavirus u Austriji STANJE U AUSTRIJI Gradišću dojadilo i u ponedjeljak prekida zatvaranje: 'Stanovništvu je dosta'

„EU novac treba prvenstveno uložiti u digitalizaciju i ekologizaciju, te u znanost i istraživanja. To ne samo da povećava našu konkurentnost i gospodarsku snagu nego prije svega također otvara i mogućnosti za –poslove budućnosti“, poručio je austrijski kancelar ustvrdivši da će Plan obnove za Austriju dati „doprinos gospodarskom uzletu zemlje nakon krize“.

Kurz je pojasnio da ako Bruxelles dade „zeleno svjetlo“ predstavljenim planovima, prva sredstva bi mogla biti isplaćena u drugom djelu godine.

Potkancelar Kogler je rekao kako novac treba također uložiti i u regionalizaciju. Podsjetio je da Paket pomoći EU vrijedan 750 milijardi eura i da „Planovi država članica, pa tako i Austrije moraju biti povezani s reformama“.

„Podjele su jasne: 37 posto novca mora biti uloženo u programe zaštite klime, a 20 posto u digitalizaciju, a Austrija je otišla još korak dalje i za ekologizaciju je u svoj Plan oporavka unijela ulaganje u visini od 46 posto, a u digitalizaciju umjesto 20, dvostruko više odnosno 41 posto“, istaknuo je Kogler.

AUT, Pressekonferenz Vizekanzler Kogler zu Personellem AUSTRIJA Wolfgang Mückstein novi austrijski ministar zdravlja i socijalne skrbi

Ministar financija Blümel  je poručio kako će „Austrija iz Bruxellesa vratiti i zadnji euro koji joj pripada“. Ukazao je na značaj fokusiranja ulaganja na ekologizaciju i digitalizaciju.
Ministrica Gewessler je rekla da je EU „Recovery Fund“ instrument privremenog oporavka u vrijednosti 750 milijardi eura, od čega bi Austrija trebala dobiti 3,5 milijardi za ulaganje i otklanjanje neposrednih gospodarskih i socijalnih šteta uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

„Princip je da se taj novac ne smije ulagati u mjere protivne ciljevima zaštite klime i stoga je to pravi - Game Changer“, naglasila je ministrica. Napomenula je će kod zaštite klime glavni prioritet imati ulaganja u rješenja vezana uz pitanje prometa, za koje Austrija namjerava izdvojiti 850 milijuna eura.

Gewessler je poručila kako je cilj Austrije kao i EU da Europa „nakon pandemije bude zelenija, digitalnija, otpornija i spremnija za postojeće i buduće izazove“. 

Rudolf Anschober Austrijski ministar zdravlja podnio ostavku: Ovo je najteža kriza u zadnjih 100 godina, ne želim se uništiti

Istoga je mišljenja i ministrica za EU Edtstadler koja je rekla da je u stalnom kontaktu s europskim kolegama i dužnosnicima u Bruxellesu po tom pitanju, te da je riječ o „najvećem Paketu poticaja u povijesti EU-a“ . Istaknula je da koronakriza još nije prošla i da je „dobro da EU ima zajednički plan za budućnost“. 
 

U Francuskoj je otvoreno prvo drive-in-cijepljenje: Pogledajte kako izgleda!

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Vlaskoulicanec:

    Kurz je do sada spržio 100 milijardi a sada se kurzi sa tih 3,5... Evo mu ponude: ja mu dam 5 milijardi a on meni samo 6...

  • bolnaistina:

    Hrvatska još uvijek ni centa iz europe, iako je big bos na sva usta zborio o ogromnoj lovi za hrvatsku. Ej, dobili bumo znate kaj. Šarenu lažu.