Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Austrijanci u strahu od ovogodišnje obljetnice Bleiburga: 'Čekamo stav HBK'

"Daljnje korake moći ćemo poduzeti tek nakon proljetnog sastanka HBK, na kojem će komemoracija biti jedna od tema", kazao je Marketz.
22. veljače 2020. u 21:13 50 komentara 2537 prikaza
Austrijanci u strahu od ovogodišnje obljetnice Bleiburške tragedije: 'Čekamo stav HBK'
Foto: Željko Hladika/24 sata/PIXSELL

Bleiburški počasni vod prijavio je austrijskoj policiji da će se komemoracija u Bleiburgu održati 16. svibnja. Tamošnja biskupija, koja je lani zabranila biskupsku misu, već je u vezi s tom temom kontaktirala kolege u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, a konačnu odluku o tretmanu komemoracije donijet će nakon što HBK raspravi o tom pitanju te ih izvijesti o zaključcima.

Bleiburg Pred policijom Osuđen zbog nacističkog pozdrava u Bleiburgu: Htio sam biti u središtu pozornosti i provocirati

Austrijske vlasti ove godine na Lojbaškom polju pokraj Bleiburga očekuju “znatno više” posjetitelja nego lani, kad ih se pojavilo 10-ak tisuća, jer se obilježava 75. godišnjica stradanja.

Na čelu biskupije Gurk-Klagenfurt nalazi se novi biskup Josef Marketz, ljubljanski student teologije, kojega je papa Franjo imenovao 3. prosinca. Formalno je ustoličen 2. veljače i tako zamijenio privremenog upravitelja Engelberta Guggenbergera. Upravo je on lani zabranio služenje biskupske mise zbog, kako je napisao u pismu HBK, političke instrumentalizacije događaja i nedostatka distance prema fašističkim idejama. Novi biskup kazao je pak kako je obavio inicijalni razgovor s osobom u HBK odgovornom za komemoraciju u Bleiburgu.

NAJJAČE OSIGURANJE DO SADA Komemoracija na Bleiburgu stajala je austrijsku policiju gotovo 221 tisuću eura

"Daljnje korake moći ćemo poduzeti tek nakon proljetnog sastanka HBK, na kojem će komemoracija biti jedna od tema", kazao je Marketz.

Istovremeno, tužiteljstvo u Klagenfurtu odbacilo je kaznenu prijavu protiv šefa okruga Völkermarkt Gerta Andrea Klöscha, koju je podnio Peter Pilz, bivši član Zelenih, a sada stranke JETZT, tvrdeći da je prekršio Zakon o javnom okupljanju jer lani nije zabranio komemoraciju u Bleiburgu.

OTKRIVAMO GDJE JE ZAVRŠIO
Večernjakov urednik fotografije pronašao zlatni križ s katedrale
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • Bogodol:

    Rano ste počeli, od zlobe ne znate što raditi ili znate jer ste dobili upute i krećete po zločestom planu kako bi se nabacivali drvljem i kamenjem na komemoraciju za stotine tisuća nevine Hrvatske Vojske i civila, (pade mi napamet ... prikaži još! pa tamo je bilo i nešto četnika iako se većina preobukla u partizane i zajedno sa njima učinila zločin pa bi ovi koji nastoje učiniti zabranu komemoracije trebali se toga sjetiti i radi njih to ne činiti), sjeme Blajburga je ipak niklo u obliku Republike Hrvatske, Hrvatske Države koja je ostatak ostataka no ipak je se rodila i sada živi i njezini mrzitelji sada svesrdno rade na rušenju te Države raznim zabranama (zabraniti Za Dom Spremni, zabraniti komemoraciju u Blajburgu itd.) žele ponovo vratiti zločinačku SFRJ koja se razpala jer je na zločinu nastala.

  • andreja1972:

    O da, ove se godine također idemo pokloniti nevinim žrtvama titovog partizansko cetnikog genocida.

  • starter001:

    Sandra Veljković , tražim nešto hrvatskog , ali ne pronalazim ništa .