Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija: U zemlju smije ući 3.200 migranata dnevno, a u danu će primiti najviše 80 zahtjeva za azil

I migranti u tranzitu i tražitelji azila moraju se prijaviti na graničnom prijelazu Spielfeld, na slovenskoj granici
19. veljače 2016. u 11:50 3 komentara 254 prikaza
migranti, Austrija, austrijska vojska
Foto: Reuters/PIXSELL

Dnevne kvote ulaska migranata u Austriju, koje je u srijedu najavila vlada, stupile su u petak na snagu, javlja AFP i dodaje da je priljev migranata trenutno usporen zbog lošeg vremena.

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner u srijedu je najavila da će Austrija dopustiti da u zemlju dnevno uđe 3200 migranata u tranzitu te da od petka neće primati više 80 zahtjeva za azil dnevno.

I migranti u tranzitu i tražitelji azila moraju se prijaviti na graničnom prijelazu Spielfeld, na slovenskoj granici.

"U međuvremenu, zbog lošeg vremena od jučer se nije pojavio niti jedan migrant", kazao je glasnogovornik lokalne policije Fritz Grundnig.

Austrijska vlada uvođenje dnevnih kvota opravdava činjenicom da se Europska unija pokazala nemoćnom spriječiti priljev migranata na dulje vrijeme. Europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopulous žestoko je kritizirao odluku Beča, ocijenivši je "protivnom" europskom pravu.

"Takva politika jednostavno ne bi bila u skladu s austrijskim obvezama po europskom i međunarodnom pravu", poručio je, pozivajući se na Ženevsku konvenciju i Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

"Austrija ima zakonsku obvezu prihvatiti svaki zahtjev za azil koji se podnese na njezinom teritoriju ili na granici", istaknuo je, pozivajući austrijsku vladu da ponovno razmotri tu odluku.

U Austriju je prošle godine ušlo oko 700.000 migranata, a oko 90.000 ih je zatražilo azil. Većina ih je nastavila put prema sjeveru, najvećim dijelom Njemačkoj. Austrija, koja je pojačala kontrolu granica, poručuje da ove godine može najviše primiti do 37.500 novih tražitelja azila. Migranti čine nešto više od 1 posto od 8,5 milijuna stanovnika te zemlje.

>> Šefovi policija zemalja na ruti dogovorili nova pravila: Nema više registracija u svakoj zemlji

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • Cody01:

    Austrija objavljuje ovo, Slovenija objavljuje ono, Madarska je davno svima pokazala srednjak...pitam se da li ce Hrvatska odnosno hrvatski politicari lupit sakom od stol i reci dosta ili ce se kao i do sada samo nagnuti preko stola da ih mogu po...

  • aabbcc:

    ..smije ući 3.200 dnevno ____ Pa gdje da ih toliko skupimo svaki dan za tu Austriju ?

  • Blomberg:

    Sve ovo pomalo postaje zastrasujuce, Njemacka, Austrija i SLO hocu visak slati natrag u HR, Srbija ih nece natrag, a pusta nove i sad si mozete zamisliti gdje ce se nagomilavati, ako Gosp. Kovac i Predsjednica vec sada ne planiraju ... prikaži još!aniraju ili nemaju adekvatan plan preplavit ce nas.Jer ako to netko usmjeri na more onda je HR unistena, necete valjda to dozvoliti ?