Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija u ponoć ukida „policijski sat“ i nakon pola godine vraća noćnu slobodu kretanja

Do sada su noću smjeli na ulicu izlaziti samo u slučaju da su išli na posao, u kupovinu u ljekarnu odnosno k liječniku, u slučaju pružanja pomoći drugim osobama ili ako su išli prošetati ili na kratku sportsku rekreativnu aktivnost, ali bez nazočnosti osoba iz drugog domaćinstva.
15. svibnja 2021. u 14:18 4 komentara 1160 prikaza
Koronavirus u Austriji
Foto: REUTERS
Pogledajte galeriju 1/2

Austrijsko ministarstvo zdravstva objavilo je u subotu da danas u ponoć stupa na snagu stupa nova Odredba prema kojoj se ukida ograničenje noćnog kretanja građana od 20 sati navečer do 6 sati ujutro, koja je uvedena 3. studenoga prošle godine. Mediji napominju kako je „policijski sat“ uveden u sklopu mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa, a bilo je, izuzev Božića, na snazi više od pola godine. Stoga će sutrašnja nedjelja biti prvi dan nakon dugog vremena da će se Austrijanci i noću smjeti slobodno kretati.

Koronavirus u Njemačkoj ne žele ukinuti ograničenja Ankete pokazale da je većina Nijemaca protiv povlastica za potpuno cijepljene

Do sada su noću smjeli na ulicu izlaziti samo u slučaju da su išli na posao, u kupovinu u ljekarnu odnosno k liječniku, u slučaju pružanja pomoći drugim osobama ili ako su išli prošetati ili na kratku sportsku rekreativnu aktivnost, ali bez nazočnosti osoba iz drugog domaćinstva.

U razdoblju „tvrdog“ lockdowna i dramatičnog rasta broja novozaraženih i pacijenata u jedinicama intenzivne njege u Austriji je neko vrijeme na snazi bio i cjelodnevni „policijski sat“. Nova odredba Ministarstva zdravstva o ukidanju ograničenja noćnog izlaska austrijskih građana na ulice donesena je u sklopu priprema za opće „otključavanje“ Austrije u srijedu 19. svibnja, koje će uslijediti na svim područjima, od ugostiteljstva i hotela do kulture i sporta.

„Otključavanju“ Austrije pogoduje i epidemiološka situacija u zemlji vezano uz koronavirus i njegove mutacije. Potvrda tome su i brojke koje je Ministarstvo zdravlja objavilo u subotu, a prema kojima je u proteklih 24 sata u Austriji zabilježeno „samo“ 644 novozaraženih, što je najmanji broj u proteklih sedam mjeseci. Prošle subote s 1.233 novozaraženih taj je broj bio gotovo dvostruko viši.

Od petka na subotu u Austriji je od koronavirusa umrlo još 15 osoba, što je ukupno 10.470 od početka pandemije.
Najviše novozaraženih u proteklih 24 sata bilo je u Gornjoj i Donjoj Austriji (177 odnosno 101). Slijede Štajerska (99), Tirol (82), Vorarlberg (51), Beč (48), Koruška (39), Salzburg (33) i Gradišće (14).

Misa zadušnica u Klagenfurtu za žrtve Bleiburške tragedije 76. OBLJETNICA U Klagenfurtu služena misa za žrtve Bleiburške tragedije. Veleposlanik Glunčić sutra polaže vijenac

Trenutačno od COVID-a 19 aktivno boluje 11.151 osoba od čega je njih 973 hospitalizirano, uključujući 321 na intenzivnoj njezi.
Od početka pandemije do danas u Austriji je zabilježeno ukupno 636.424 Covid-19 oboljelih i  614.803 ozdravljenih. Od 27. prosinca prošle godine i početka cijepljenja protiv koronavirusa pa do jučer u ovoj alpskoj zemlji je od 7,5 milijuna punoljetne populacije od ukupno 8,9 milijuna stanovnika, cijepljeno gotovo 4 milijuna Austrijanaca ili točnije njih 3.969.265.

 

Johnny Gitara
SNIMA NOVE PJESME
Životna bitka splitskog pjevača: 'Dvaput sam pobijedio rak, optimizam me ne napušta'
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • aabbcc:

    u ponoć ukida „policijski sat“_ Mogi su samo u ponoć ugasiti javnu rasvjetu pa neka se narod seta korona ga ne vidi, korisno za milje, klimatske promjene, ušteda energije kao u S. Koreji bez policijskog sata.

  • Deleted user:

    Mnogi planeri i sluge još su uvjereni u svoju moć ali polako če doći i njima kraj

  • Beny:

    I kao su sad sigurni jer ih je pola cijepljeno? Ma daaaaa, bas...