Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PERSONA NON GRATA

Austrija protjeruje četvero ruskih diplomata zbog sumnji u špijunažu

Le président ukrainien Volodymyr Zelensky reçoit Alexander Van der Bellen à Kiev
Foto: Ukraine Presidency/Ukrainian Pre
1/2
02.02.2023.
u 13:42

Informacija o protjerivanju ruskih diplomata iz Austrije dolazi samo dan nakon posjete austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena Ukrajini, gdje se je sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova danas je izvijestilo da protjeruje četvoricu ruskih diplomata. “Dvojica diplomata iz ruskog veleposlanstva poduzela su radnje koje nisu u skladu s njihovim diplomatskim statusom” i proglašeni su “neželjenim osobama (Personae non gratae)”, izvijestila je glasnogovornica austrijskog MVP-a. 

Navedene osobe pozvane su da napuste Austriju najkasnije do 8. veljače, dodaje MVP, bez navođenja za što ih se konkretno tereti. Mediji navode da se radi o sumnji u špijunažu.

Isti izvor ističe kako su dvoje diplomata iz ruske Stalne misije pri Ujedinjenim narodima u Beču, također zamoljene da napuste Austriju. Također, najkasnije do 8. veljače.

Kako pišu austrijski mediji, informacija o protjerivanju ruskih diplomata iz Austrije dolazi samo dan nakon posjete austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena Ukrajini, gdje se je sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Mediji ističu kako je Van der Bellen posjetio i predgrađe Buča kraj Kijeva, gdje je otkriven masakr nad civilima, za koji su optuženi ruski vojnici.

Ovo nije prvo protjerivanje ruskih diplomata iz Austrije. I u travnju prošle godine ruski su diplomati zamoljeni da napuste Austriju zbog aktivnosti vezanih uz tajne službe. Tada je ta mjera izazvala burne rasprave, da neutralna Austrija izbacuje iz zemlje ruske diplomate. Ali i činjenica da se je Austrija ne odmah nego tek nekoliko dana kasnije pridružila europskim sankcijama po pitanju protjerivanja.

Brojni vojni i drugi stručnjaci Austriju, na razdjelnici između Zapada i Istoka, često spominju kao mjesto međunarodne špijunaže nakon završetka Hladnog rata. Jedan od razloga je prema njihovom mišljenju, činjenica da se u austrijskom glavnom gradu Beču nalaze sjedišta brojnih važnih i velikih međunarodnih organizacija, kao primjerice Ujedinjenih naroda, te Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). A u njima je mnoštvo stranih diplomata, pa tako i popriličan broj ruskih.

>> VIDEO Kod Solovjova o Kosovu: Rusija će pomoći Srbiji da se oporavi od raspada Jugoslavije

Komentara 1

FR
franjo
14:18 02.02.2023.

Ima ni ih i kod nas…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije