Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Austrija opet postala žarište: 'Koštalo nas je ukidanje obveznog nošenja maski'

Kurz posjetio Austrijance Kleinwalsertala: Prva posjeta nakon gotovo pola stoljeća
Foto: (BKA, Beč - Dragan Tatic)
29.06.2020.
u 13:46

Austrijski mediji i danas prenose različita mišljenja o mogućim uzrocima ponovnog vraćanja koronavirusa u proširenom izdanju. Kao razlog najčešće se spominje ukidanje mjere obveznog nošenja zaštitnih maski u trgovinama i ugostiteljstvu.

I u Austriji zdravstveni djelatnici i savezna  Vlada imaju sve više razloga za zabrinutost, zbog stalnog porasta broja novih slučajeva zaraze posljednjih dana. Preko vikenda broj oboljelih znatno je porastao i u ponedjeljak je ponovno zabilježeno 600 aktivno oboljelih od koronavirusa, odnosno 69 više nego dan prije, a čak 124 više nego prije tri dana, odnosno prošli petak.

Najviše novozaraženih u posljednjih 24 sata je u Gornjoj Austriji (39). Slijede Beč (12), Donja Austrija (8), Salzburg i Štajerska, svaka s po tri slučaja te Gradišće i Tirol s 2 slučaja nove zaraze. Od ukupno devet austrijskih pokrajina samo dvije, Koruška i Vorarlberg nemaju niti jednu novozaraženu osobu.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u ponedjeljak prijepodne u Austriji je od početka zaraze do danas zabilježeno 17.625 potvrđenih zaraza Covid-19, 16.420 osoba je ozdravilo, a 703 je umrlo, što je jedna osoba više nego jučer. Podaci također pokazuju da je trenutačno od 600 aktivno oboljelih njih 74 hospitalizirano, uključujući 8 u intenzivnoj njezi.

Do sada je na koronavirus testirano ukupno 606.375 osoba uključujući 3.855 koje su testirane u posljednjih 24 sata.
Austrijski mediji i danas prenose različita mišljenja o mogućim uzrocima ponovnog vraćanja koronavirusa u proširenom izdanju. Kao razlog najčešće se spominje ukidanje mjere obveznog nošenja zaštitnih maski u trgovinama i ugostiteljstvu od 15. lipnja, ali i sve veća nedisciplina dijela Austrijanaca, koja ne samo da ne nose maske nego ni ne drže preporučeni fizički razmak od najmanje metra.

Poznati austrijski infektolog Florian Thalhammer s Medicinskog sveučilišta bečke Opće bolnice (AKH) je znatan porast broja novooboljelih i širenja zaraze posljednjih dana komentirao sljedećom izjavom:

„Imam utisak, da mnogi to opušteno ponašanje i Vladino širokogrudno ukidanje obveze nošenja zaštitne maske, ne nalaze pozitivnim. Kako se vidi, opasnost od širenja zaraze je u međuvremenu višestruko podcijenjena“.

Iz iz redova austrijske oporbe također su upućene kritike vladi zbog odluke o „padanju“ maski. No, upravo je ta ista oporba stalno žestoko napadala vladu kancelara Sebastiana Kurza da krši ljudske slobode i prava nesmetanog kretanja austrijskih građana u javnom prostoru svojim mjerama nepotrebno širokog razmjera dugog nošenja maski, držanja socijalne distance i  predugog držanja poduzeća i gospodarstvenika u kriznom modusu.  

Ključne riječi

Komentara 3

ČE
četvrti
14:42 29.06.2020.

Očekuje se da se tijekom dana hrvatski epidemiolog Grčić, sa Srićom i Vrdoljakom, obrati austrijskoj javnosti i objasni kako je povećanje broja zaraženih u Austriji rezultat Plenkovićeva neodlaska u samoizolaciju.

Avatar moranzilanovic
moranzilanovic
14:07 29.06.2020.

Je, sto posto.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
17:43 29.06.2020.

Čini mi se da će stari i kronični bolesnici morati biti u samoizolaciji, sve do pronalaska učinkovitog lijeka ili cjepiva. Ostalima potpuna sloboda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije