Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija od sutra drastično pooštrava granične kontrole prema susjedima

Odluci austrijskih vlasti o popuštanju mjera od sutra, prethodila je oštra kritika iz Njemačke
07. veljače 2021. u 20:47 20 komentara 29417 prikaza
Foto: BKA Christopher Dunker

Austrija od sutra „drastično“ pooštrava granične kontrole prema svim susjednim zemljama, izvijestilo je u nedjelju predvečer austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova na čelu s ministrom Karlom Nehammerom.

Koronavirus u Austriji mutacije još uvijek nepoznanica U Austriji već preko 8.000 umrlih: 'Četvrti lockdown nitko ne može isključiti'

„Putovanja moraju biti smanjena na apsolutni minimum“, istakao je Nehammer poručivši: „Postoji samo malo izuzetaka za putovanja koja su prijeko potrebna. Sada ćemo pooštriti mrežu kontrola na granicama i na taj način bolje kontrolirati poštivanje mjera vezanih uz koronavirus“.

Granične kontrole, prema njegovim riječima, instrument su za „prekidanje valova zaraze“, koji su posebno sada zbog novih sojeva, „sve opasniji“.

Austrijski MUP ističe kako je Nehammer vezano, uz pooštravanje granične kontrole prema susjedima, razgovarao poslijepodne sa svojim njemačkim kolegom Horstom Seehoferom, a potom i s ostalim kolegama u austrijskom susjedstvu.

Odluci austrijskih vlasti o popuštanju mjera od sutra, prethodila je oštra kritika iz Njemačke, posebno savezne pokrajine Bavarske, koja graniči s Austrijom.

„Hvala ministru Seehoferu na suradnji i razumijevanju u ovim izazovnim vremenima“, poručio je Nehammer.

Zagreb: Gordan Grlić Radman u problemima jer mu je maska zapela za naočale MINISTAR GRLIĆ RADMAN ZA AUSTRIJSKI 'KURIER': 'Kad su stigli prvi konvoji sa stambenim kontejnerima, to nas je mentalno ojačalo'

Premijer Bavarske Markus Söder, prema pisanju medija, označio je „kombinaciju mutacija i preuranjeno popuštanje mjera - najlošijim putom“.

Glavni tajnik njemačkog CDU-a  Markus Blume predbacio je Austriji i Češkoj da „svojim neodgovornim politikama otvaranja ugrožavaju uspjehe u Njemačkoj“, koje je postigla u borbi protiv koronavirusa.

„Zbog toga nam je potrebna veća kontrola savezne policije na svim vanjskim granicama“, istakao je Blume.

Na  granicama Austrije prema Mađarskoj i Sloveniji postoje stalne kontrole još od migrantske krize 2015. godine. Prema Češkoj i Slovačkoj, Austrija ih je uvela prije otprilike mjesec dana, a na svojim granicama s Njemačkom, Italijom i Švicarskom, Austrija je kontrolirala samo po principu „slučajnog uzorka“.

To se od sutra mijenja, i biti će „intenzivnije i detaljnije“, stoji u priopćenju austrijskog MUP-a. Isti izvor navodi da će austrijska policija po novom, u suradnji sa svojim kolegama u susjedstvu, provoditi granične kontrole.

požurnica Austrija, Grčka, Danska i Češka ''stišću'' Von der Leyen da osigura cjepivo

Prema Uredbi austrijskog Ministarstva zdravlja, čija je stupanje na snagu predviđeno za srijedu 10. veljače, svi putnici, osim mali broj izuzetaka koji ulaze u Austriju vrijede mjere slijedeća ograničenja: obvezan negativan PCR ili antigen test ne stariji od 72 sati i obvezna 10-dnevna karantena nakon ulaska u Austriju, koja se može prekinuti negativnim PCR ili antigen testom pet dana nakon samoizolacije, te prethodna obvezna online registracija putnika, o kojoj smo već pisali.

Novom Odredbom pooštren je i ulazak u zemlju za dnevne migrante tj. prekogranične radnike, koji se od srijede 10. veljače moraju redovno testirati i jednom tjedno online registrirati. K tome moraju i jednom tjedno pri prelasku granice predočiti negativni PCR ili antigen test, ne stariji od sedam dana.

NA MORU
Imamo fotografiju: Evo kako je predsjednik Milanović izgledao u mladosti
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Usputni:

    Ma ovo ludilo nema veze sa virusom, niti je bolest toliko ozbiljna da bi zahtijevala ovakve lude mjere, virus je samo izgovor za potpuno ukidanje ljudskih i gradjanskih prava i sloboda!

  • Vrac666:

    Evo i Austrijanci imaju svoje budale

  • djek:

    Nadao sam se da ce Austrija prva prekinut ovu budalastinu,