Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv krijumčarenja

Austrija najavila produljenje kontrola na mađarskoj i slovenskoj granici za još šest mjeseci

Od ponedjeljka na snazi stroži propisi za ulazak u Austriju
Foto: Lennart Preiss/DPA
1/3
11.04.2023.
u 11:43

Ministar unutarnjih poslova tada je rekao da se “radi o konzekventnom nastavku mjera u borbi protiv krijumčarenja ljudi” i da su donesene u dogovoru s nadležnim ministarstvima tih zemalja

Austrija planira produljiti kontrole na svojim granicama sa Slovenijom i Mađarskom za još šest mjeseci nakon 11. svibnja, kada istječe trenutačna šestomjesečna suspenzija slobodnog putovanja preko tih granica, rekao je u utorak austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner za radio ORF. "Obavijestit ćemo Europsku komisiju sljedećih dana da ćemo morati produljiti te granične provjere", rekao je Karner (Austrijska narodna stranka, ÖVP), dodajući da je daljnja suspenzija pravila slobodnog putovanja na schengenskom području na tim granicama nužna u borbi protiv ilegalnih migracija.

Austrija je prethodno u studenome 2022. odlučila produljiti pogranične kontrole na "šengenskim" granicama prema Sloveniji, Slovačkoj i Mađarskoj.  Ministar unutarnjih poslova tada je rekao da se “radi o konzekventnom nastavku mjera u borbi protiv krijumčarenja ljudi” i da su donesene u dogovoru s nadležnim ministarstvima tih zemalja.  Pogranične kontrole prema Sloveniji i Mađarskoj bile su produljene do svibnja 2023., a prema Slovačkoj do 12. prosinca.

Njemačka i Austrija u proteklom su razdoblju bilježile porast broja ilegalnih prelazaka granice, što se djelomice povezivalo i s viznom politikom Srbije, koja je ukinula vize zemljama poput Indije, Tunisa i Burundija, što je prouzročilo porast broja podnositelja zahtjeva za azilom iz tih zemalja. Srbija je u međuvremenu najavila usklađivanje svog viznog režima s režimom Europske unije. Od migrantske krize 2015. na snazi su pogranične kontrole i na njemačko-austrijskoj kao i na njemačko-danskoj granici.

VIDEO: Muškarac tvrdi da je bogataš, ali da to skriva od svoje obitelji: ‘Imam i lažan stan!’

Komentara 6

DU
Deleted user
11:59 11.04.2023.

Austrijski političari misle da će ti ljudi prelaziti granice baš na oficijelnim graničnim prijelazima, gdje uvijek ima policije. Da sam ja migrant, držao bih se podalje od takvih punktova.

ŠI
Šiba
14:50 11.04.2023.

Ne razumijem u čemu problem kada uhvatite migranta ili u zatvor ili ga vratiti u državu iz koje potječe

DU
Deleted user
12:52 11.04.2023.

Stari prevrtljivci. Europa može ali ne kod nas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije