Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija zabranila nošenje burki u osnovnim školama: 'To je sramotno'

Kako bi se zaštitili od optužbi za diskriminaciju muslimana, tekst spominje ''bilo kakvu odjeću s ideološkim ili vjerskim oznakama koja pokriva glavu''
16. svibnja 2019. u 09:17 34 komentara 1947 prikaza
Foto: Boris Roessler/DPA/PIXSELL

Austrijski zastupnici u srijedu su odobrili nacrt zakona koji je predložila koalicijska vlada desnice i krajnje desnice kojim se zabranjuje nošenje burke u osnovnoj školi.

muslimanka, burka ZABRANU SADA ŽELI I NJEMAČKA Burka nije u temelju islama

Kako bi se zaštitili od optužbi za diskriminaciju muslimana, tekst spominje "bilo kakvu odjeću s ideološkim ili s vjerskim oznakama koja pokriva glavu".

No članovi koalicije na vlasti, konzervativci (OVP) kancelara Sebastiana Kurza i krajnja desnica (FPO) jasno su rekli da zakon smjera na burku.

Glasnogovornik FPO-a za prosvjetu Wendelin Moelzer rekao je da je zakon "signal protiv političkog islama" a zastupnik OVP-a Rudolf Tascher istaknuo je da je tekst nužan kako se djevojčice ne bi "držalo u ropskoj pokornosti".

Ilustracija NOVE MJERE Nizozemska usvojila zakon o zabrani prekrivanja lica u javnim ustanovama

Vlada dodaje da zakonom nisu obuhvaćeni turban sikha i židovska kipa.

Udruga austrijskih muslimana IGGO nazvala je nacrt zakona "sramotnim" i "diverzijskom taktikom" istaknuvši da burku u osnovnoj školi nosi tek vrlo mali broj djevojčica.

Gotovo svi oporbeni zastupnici su glasovali protiv teksta, a neki su optužili vladu da želi puniti naslovnice novina umjesto da radi na dobrobit djece.

Burke Danski dizajner Nijedan muškarac ne bi trebao odlučivati što će žena odjenuti
Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
  • jamesd:

    Neka se motaju u svojoj državi ! Svaka ptica svome jatu !!!!

  • spica:

    neka idu u tursku i neka se tamo umotaju u tepih ako hoće.

  • sshathost:

    Odes u arapsku zemlju i tamo je obaveza da to nosis jer je takav zakon itd. Onda logicno u Austriji zasto bi to nosili.. ako ti je do tvoje vjere, kulture itd. onda idi tamo gdje se prakticira ono sto ... prikaži još! je po tvom uvjerenju.