Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEGATIVAN TEST ILI DVOTJEDNA KARANTENA

Austrija izdala upozorenje za putovanja u Rumunjsku, Bugarsku i Moldaviju

FILE PHOTO: Austrian Chancellor Sebastian Kurz attends a news conference as the spread of coronavirus disease (COVID-19) continues in Vienn
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
08.07.2020.
u 22:19

Novo upozorenje za (ne)putovanje u Rumunjsku, Bugarsku i Moldaviju znači stroge granične kontrole za državljane tih zemalja pri ulasku u Austriju, u koju mogu ući isključivo s negativnim korona testom, jer u protivnom moraju u 14-dnevnu samoizolaciju

Nakon sjednice Vijeća austrijskih ministara u Beču, austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz, ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg i ministar zdravlja Rudolf Anschober izvijestili su u srijedu javnost o današnjoj odluci austrijske vlade o proširenju „crvene liste“ zemalja za koje vrijedi upozorenje za putovanje najvišeg sigurnosnog stupnja (6), zbog visokog broja novozaraženih koronavirusom.

Nakon nedavnog stavljanja na „crvenu listu“  zemalja Zapadnog Balkana austrijska je vlada  je danas tu listu proširila za  još tri zemlje:  Rumunjsku, Bugarsku i Moldaviju, a odluka će se primjenjivati od četvrtka 9. srpnja.

Kurz je odluku obrazložio sve većim brojem novih slučajeva zaraze  u zemljama Zapadnog Balkana i  Baltičkim zemljama. Napomenuo je  da kako se situacija u tim zemljama pogoršava i u Austriji je sve više slučajeva zaraza  „uvezenih“ s Istoka.

„Stoga je naš hitni apel da se ne putuje u te zemlje“, istakao je austrijski kancelar.

Novo upozorenje za (ne)putovanje u Rumunjsku, Bugarsku i Moldaviju znači stroge granične kontrole za državljane tih zemalja pri ulasku u Austriju, u koju mogu ući isključivo s  negativnim korona testom, jer u protivnom  moraju  u  14-dnevnu samoizolaciju, pojasnio je Kurz dodavši:

„Za kršenje  odredbe o obveznoj  karanteni  predviđene su novčane kazne do 1.450 eura. Jer to nije kavalirski čin nego kazneno djelo i kazne su znatno strože“.

Vezano uz navedeno upozorenje posebno strogo će se, kako je najavljeno,  kontrolirati istočna austrijska  granica.

„Posebno povratnici iz zemalja Zapadnog Balkana“, kazao je Kurz najavivši čak 1.800 policajaca na istočnim granicama, što je dvostruko više nego sada. Potez koji ne iznenađuje, s obzirom da u Austriji živi više od pola milijuna austrijskih građana s korijenima u jednoj od zemalja Zapadnog Balkana.

Šef austrijske diplomacije Schallenberg  je rekao da su Rumunjska, Bugarska i Moldavija već u utorak obaviještene o odluci austrijske vlade.

Na upit zašto ta preporuka nije koordinirana na razini Europske unije, Schallenberg je odgovorio kako je izdavanje upozorenja za (ne)putovanje u neku zemlju „nacionalni instrument“.

Ministar zdravlja Anschober je tu odluku obrazložio epidemiološkim podacima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije