Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJA DIŽE RAZINU OSIGURANJA

Vojska na ulicama Beča: Podignut stupanj upozorenja na opasnost na tzv. narančasti kod

Austrijska policija
Reuters
18.10.2023.
u 15:32

Austrijski mediji izvještavaju kako Austrija zbog nedavne eskalacije sukoba na Bliskom istoku i terorističkog napada u Bruxellesu podiže razinu upozorenja na opasnost od terorizma na drugi najviši stupanj

Ističu, kako to konkretno znači da austrijske sigurnosne vlasti također vide u Austriji "konkretnu prijetnju i povećan rizik od napada". Kako je danas na konferenciji za medije u Beču najavio ministar unutarnjih poslova iz Narodne stranke (ÖVP) Gerhard Karner, upozorenje na opasnost od terorizma bit će podignuto na drugu najvišu razinu. Ili kako pišu domaći mediji “na narančasti kod”.

Posljednji put povećan je stupanj upozorenja od opasnosti od terora nakon terorističkog napada u središtu Beča 2. studenoga 2020. godine, u kojem su četiri osobe smrtno stradale, a više od 20 ih je ranjeno. Novonastalu situaciju i podizanje stupnja upozorenja za opasnosti od terorističkih napada u Austriji ministar Karner komentirao je na konferenciji za medije s ministricom obrane Klaudijom Tanner (ÖVP), šefom austrijske državne sigurnosti Omarom Haijawi-Pirchnerom i vojnim zapovjednikom Beča Kurtom Wagnerom. Najavljeno je da će se policija za svoje zaštitne zadaće ubuduće još više oslanjati na snage austrijske savezne vojske.

VEZANI ČLANCI 

Karnerova prezentacija vijeću ministara predviđa da bi ubuduće dodatnih 90 odnosno ukupno 190 vojnika savezne vojske trebalo biti raspoređeno u postrojbe za provedbu mjera zaštite prostora i imovine, posebice u Beču. Dodatne, "posebno obučene snage" savezne austrijske vojske trebale bi se "ponajprije koristiti za zaštitu židovskih institucija", istaknuto je na konferenciji.

“Prijeteći scenario nije nikada potpuno nestao. Svjestan sam velikih briga i strahova židovske zajednice u cijeloj Austriji. Mi općenito moramo biti budniji. Dramatičan događaj u Belgiji je pokazao da moramo biti izuzetno oprezni”, rekao je ministar Karner za austrijski dnevni list Kronen Zeitung. Jer, kako su isticali svi govornici, u cijeloj Europi postoji povećana opasnost od islamističkog terorizma. Što se tiče diplomatskih predstavništva u Austriji, njih su već štitili vojnici. Dnevni list “Die Presse” piše kako je ministrica obrane Tanner izvijestila o novom austrijskom “Centru za obranu od terorizma”, koji će ubuduće pratiti međunarodno stanje terorizma širom svijeta kako bi Tajne službe mogle usklađivati stavove. Austrijski bi Centar, prema ministričinim riječima, trebao davati dnevne informacije o toj globalnoj sigurnosnoj prijetnji. ​

VIDEO Berlinska sinagoga gađana je molotovljevim koktelima

Komentara 66

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
15:39 18.10.2023.

Nije valjda da je to zbog inženjera i doktora...

ĆA
ĆanotaKrljo
15:45 18.10.2023.

da li je ovo trebalo evropi ... a povratak na staro je utopija 🤔

Avatar Castro
Castro
15:43 18.10.2023.

Sin mi je u Becu, uopce nije ugodno u zracnoj luci i podzemnoj, Stefansplatz je postao okupljaliste Arapa. Ljudi se ne osjecaju lijepo i slobodno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije