Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrane ustaških simbola

U Hrvatskoj bez naznaka strožeg kažnjavanja ustaških simbola

02.10.2018.
u 11:45

Vlasti susjedne zemlje za isticanje ustaških simbola najavile kazne od 4000 eura do godinu dana zatvora.

Isticanju ustaških simbola tijekom komemoracija na Bleiburškom polju Austrija je odlučila stati na kraj izmjenama kaznenog zakona. Simbolima Islamske države i Al-Qa’ide tako će se pridružiti i oni ekstremističkih skupina poput Hamasa, PKK-a, Muslimanskog bratstva i turskih Sivih vukova te simboli ustaškog režima.

Njihovo isticanje kažnjavat će se novčanom kaznom do 4000 eura ili zatvorskom u trajanju do godine dana. Za razliku od Austrije, Hrvatska, koja i te kako ima razloga obračunati se s ustaškim naslijeđem, nema precizne zakone koji bi omogućili kažnjavanje isticanja takvih simbola.

Ne žele u otvoreni sukob

Hrvatski se sudovi u takvim slučajevima uglavnom vode Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je za isticanje parola koje potiču na nacionalnu, vjersku ili rasnu nesnošljivost odredio globu između 1000 i 3000 kuna, no praksa je vrlo neujednačena. Veliku pozornost u pravilu izazivaju suđenja za izvikivanje ili isticanje ustaškog pozdrava “za dom spremni”, a zbog takvog natpisa u HOS-ovu grbu na spomen-ploči u Jasenovcu Vlada je lani osnovala i posebno povjerenstvo. To je tijelo još u proljeće izradilo preporuke po kojima bi isticanje ZDS-a trebalo biti zabranjeno, osim u iznimnim situacijama, u kojima se komemorira Domovinski rat.

>> Pogledajte Hrgovićev ulazak u ring uz Thompsona koji je pjevao Geni, geni kameni

Govorilo se i o potrebi stvaranja preciznog zakonskog okvira koji bi uredio ovu problematiku, no iz Vlade još uvijek nema naznaka da bi se takve zakonske izmjene mogle i dogoditi. Dapače, mjerodavno Ministarstvo pravosuđa u javnu je raspravu pustilo plan zakonodavnih aktivnosti za 2019., u kojem nema spomena o takvim izmjenama ne samo kaznenog zakona nego ni prekršajnih normi.

Politički analitičar Ivan Rimac uvjeren je kako takvog zakona neće ni biti, i to zato što je premijer Andrej Plenković pod pritiskom unutarstranačke desnice i ne želi ulaziti u otvoreni sukob. To što su ustaški simboli veći problem u Austriji nego u Hrvatskoj Rimac tumači kao posljedicu komocije vladajućih garnitura, kako HDZ-ovih tako i SDP-ovih, koje se žele odmaknuti od rasprava te vrste.

– No ta komocija ima reperkusije na društvene odnose i na nadiranje takvih simbola u javnost. Za razliku od toga, Austrija je, slično kao i Njemačka, vrlo osjetljiva na tu temu – kaže Rimac.

U cijeloj situaciji sa zabranom ustaških simbola u Austriji zanimljiva je i činjenica da ideja zabrane potiče od nacionalističke Slobodarske stranke, no Rimac tumači kako su desni pokreti u Zapadnoj Europi, za razliku od onih u tranzicijskim zemljama, i te kako pazili da ih se ne dovede u vezu s nacističkom ideologijom, jer bi ih to izložilo i kaznenom progonu. U tom smislu, napominje, Austrija sigurno ne želi imati dvostruke kriterije – jedne prema svojim građanima, a druge prema onima koji dolaze na njezin teritorij, kada je u pitanju veličanje nacističke ideologije i s njom povezanih režima.

Dosljedna primjena

Pravnik Veljko Miljević drži da za kažnjavanje isticanja ustaških simbola u Hrvatskoj nisu nužne izmjene zakona, nego tek dosljedna i ujednačena primjena onoga što Ustav i zakoni već sada propisuju.

– Ako se zna nadležnost sudova unutar sudske hijerarhije, ako postoji zakon o sudovima i zna se da je osnovna zadaća Vrhovnog suda ujednačavanje sudske prakse, onda je ono što je navedeno u Ustavu i zakonima dovoljan okvir. Mi smo udovoljili međunarodnim konvencijama i uveli delikt iz mržnje u Kazneni zakon, a to što čak ni u prekršajnim postupcima ne možemo postići jedinstvo, to je druga stvar – kaže Miljević.

Pritom podsjeća da je policija odustala od prekršajne prijave protiv Thompsona zbog uzvikivanja ZDS na koncertu u Glini što, uvjeren je, nije bilo u njihovoj nadležnosti.

– Oni su je morali podnijeti, a postoji li element prekršaja, ocjenjuju druga tijela, ali očito nismo voljni ni za to – kaže Miljević.

Komentara 162

PP
pp
12:38 02.10.2018.

Ajte kvragu i vi i vaši austrijski gazde. Čime se bavite...

CE
cenzura
11:55 02.10.2018.

Ako šta treba zabranjivati i kažnjavati to je zvijezda i kokoarda ali naši "novinari" se time ne bave!

JB
JOKI_BROKI
12:25 02.10.2018.

Lustracija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije