Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONA U SVIJETU

Studija: U New Yorku bi 14 posto stanovnika moglo imati antitijela, to ukazuje na nižu stopu smrtnosti

Koronavirus u New Yorku
Foto: John Nacion/PA Images/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.04.2020.
u 22:50

Zemlja s najviše pojedinih slučajeva je SAD, a nakon nje slijede je Španjolska i Italija.

U svijetu je koronavirusom zaraženo više od 2,6 milijuna ljudi, dok je zabilježeno 184,235 smrtnih slučajeva. Zemlja s najviše pojedinih slučajeva je SAD, a nakon nje slijede je Španjolska i Italija. 

22:48 - Ministri rada zemalja članica G20 obećali su u četvrtak zaštititi tržište rada koje je jako pogodila pandemija novog koronavirusa u svijetu.

"Ne možemo dozvoliti da covid-19 pojača rodne nejednakosti na tržištu rada i da potkopa do sada ostvarene napretke", izjavili su ministri nakon virtualnog sastanka u organizaciji Saudijske Arabije koja trenutačno predsjeda G20.

"Naše zemlje će nastaviti razmatrati načine podrške tvrtkama i poslodavcima, posebice mikro, malih i srednjih tvrtki, kako bi sačuvali radna mjesta i podržali radnike u ovom vremenu punom izazova"; dodali su.

22:07 - Kina je do 20. veljače imala više od 55 tisuća slučajeva zaraze, no stručnjaci iz Hong Konga vjeruju kako je riječ o puno većoj brojci. Više pročitajte ovdje

21:39Češka vlada odlučila je u četvrtak ubrzati planove za ublažavanje mjera izolacije pa će tako one završtiti 25. svibnja, a ne 8. lipnja kao što je početno bilo predviđeno, rekao je u četvrtak češki ministar za industriju i trgovinu Karel Havliček.

U Češkoj je od 1. ožujka registrirano 7138 potvrđenih slučajeva zaraze, od kojih je 2152 ozdravilo i 210 urmlo.

21:36 - Gotovo 14 posto od 3000 testiranih u državi New York ima antitijela na koronavirus, rekao je guverner te države Andrew Cuomo u četvrtak. Preliminarni rezultati dolaze iz studije prisutnosti antitijela u kojoj se slučajnim odabirom testiralo ljude u samoposlugama.

Guverner je rekao da bi ti podaci mogli ukazivati na nižu stopu smrtnosti no što se procjenjuje. Kad bi se na temelju njih procijenio stvaran broj slučajeva, to bi značilo da je zaraženo 2,7 milijuna ljudi. Testiranje na antitijela će se proširiti na veći broj uzoraka, najavio je Cuomo. 

"Ako pogledate sadašnji broj smrtnih slučajeva, koji je 15.500, to bi bila stopa smrtnosti od 0,5 posto", rekao je, ali i upozorio da se te procjene temelje na preliminarnim podacima. Također je rekao da bi broj umrlih mogao "biti veći" jer trenutno ne obuhvaća one koji su možda preminuli od covida-19 u svojim domovima. 

20:39 - U Francuskoj je od jučer preminulo 516 osoba, a koronavirusom je zaraženo još 1.653 ljudi. Ukupno je na virus pozitivno 161.530 ljudi dok je preminulo 21.856 osoba. Ozdravilo je 42.088 osoba.

VIDEO Savjete kojih bi se građani trebali držati i nakon opuštanja mjera predlaže poznati znanstvenik prof. dr. sc. Nenad Ban

20:35 - Oko bilijun američkih dolara duga zemalja u razvoju trebalo bi se otpisati prema globalnom sporazumu koji je u četvrtak predložila UN-ova konferencija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) kako bi lakše prevladale krizu izazvanu epidemijom koronavirusa. 

Te zemlje, koje već nose teret golemih dugova, sada su suočene s globalnim gospodarskim slomom zbog kojeg su pale cijene njihove nafte i drugih izvoznih sirovina te oslabile lokalne valute.

20:32 - Austrija uspostavlja noćnu željezničku vezu s Rumunjskom preko Mađarske kako bi tijekom pandemije koronavirusa, koja je gotovo u potpunosti zatvorila granice, dovela njegovatejljce i drugo pomoćno medicinsko osoblje.

19:30 - U Francuskoj je u protekla 24 sata umrlo 516 osoba, ukupan broj umrlih iznosi 21.856. 

18:21 - Najstariji brat američke senatorice Elizabeth Warren, bivše kandidatkinje za demokratsku predsjedničku nominaciju, umro je u utorak navečer nakon što se zarazio novim koronavirusom, potvrdila je senatorica u četvrtak.

86-godišnji Donald Reed Herring, zvani Don Reed, bio je vojni pilot koji je letio u stotinama misija u Vijetnamu.

Opasnost od zaraze spriječila je obitelj da posjećuje svoje članove u medicinskim ustanovama.

"Zahvalna sam medicinskim sestrama i osoblju koji su se brinuli za njega, no teško je znati da nije bilo nikoga iz obitelji da ga drži za ruku ili još jednom kaže 'volim te' - i da nema sprovoda na kojem bi se mi koji smo ga voljeli okupili", napisala je Warren na Twitteru. "Jako ćeš mi nedostajati brate". 

18:49 - Broj putnika u međunarodnom zračnom prijevozu mogao bi se do rujna smanjiti za čak 1,2 milijarde, procijenila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za zračni prijevoz ICAO, predviđajući najveći pad u Europi. Više pročitajte ovdje

18:13 - U posljednja 24 sata u Italiji je umrlo 467 osoba, odnosno ukupan broj umrlih osoba je 25.549. Više pročitajte ovdje

17:52 - Švedske zdravstvene vlasti objavile su u četvrtak da su umrle još 84 osobe zaraženih novim koronavirusom, čime je broj umrlih u toj zemlji prešao prag od 2000. Novozaražena je 751 osoba.

To kraljevstvo s 10,3 milijuna stanovnika poduzelo je blaže mjere od većine europskih zemalja u obuzdavanju širenja virusa. U zemlji je do sada registrirano 16.755 oboljelih i 2021 umrlih, što je bitno viša stopa smrtnosti nego u susjednim nordijskim zemljama.

17:15 - U Velikoj Britaniji je od jučer preminulo 616 osoba, novozaraženih je 4.583. Ukupno je koronavirusom zaraženo 138.078 ljudi, a preminulo je 18.738 osoba.

17:08 - Ukupno je u samo pet tjedana rekordnih 26 milijuna građana u SAD-u podnijelo je zahtjeve za naknade za nezaposlene, pokazuje izvješće američke vlade.

Samo u prošlome tjednu još 4,427 milijuna građana podnijelo je zahtjeve za isplatu naknade za nezaposlenost, objavilo je četvrtak američko ministarstvo rada.

17:06 - Broj umrlih od malarije u subsaharskoj Africi mogao bi se ove godine udvostručiti na 769.000, jer pandemija novog koronavirusa remeti suzbijanje te bolesti, upozorila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U regiji je više od 25.000 potvrđenih slučajeva covida-19, uključujući više od 1200 umrlih, i vlade se fokusiraju na suzbijanje pandemije u suradnji s partnerima kao što je WHO.

17:04 - Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan smatra da se Slovenija učinkovito bori protiv epidemije koronavirusa, ali se boji da će "u ime borbe s koronavirusom" biti žrtvovane demokratske vrijednosti, iznijevši kritike na račun sadašnje vlasti.

Takve je strahove, jasno aludirajući na neke postupke nove vlade koju vodi premijer Janez Janša, Kučan je iznio u razgovoru za "Nedeljski dnevnik", tjedni dodatak ljubljanskog dnevnog lista "Dnevnik", s ocjenom da je nova vlada u kojoj dominira desnica borbu s epidemijom iskoristila za ideološke i društvene podjele.

16:23 - Treći dan za redom pada broj oboljelih od covida-19 u Rusiji, no Kremlj upozorava da je stanje i dalje napeto te su mjere izolacije u 21 regiji dodatno postrožene, javlja u četvrtak Reuters.

Rusija u četvrtak ima 4774 nova slučaja zaraze i treći dan za redom bilježi pad infekcija koronavirusom, SARS-CoV-2. Svekupno je zaraženo 62.773 ljudi. Tijekom noći je preminulo 42 oboljelih te se broj umrlih popeo na 555.

16:20 - Krizni stožeri dviju županija u Hercegovini, sa sjedištima u Mostaru i Širokom Brijegu, u četvrtak su ukinuli zabranu napuštanja općine prebivališta nakon višednevnog smanjenja broja zaraženih osoba koronavirusom.

15:36 - Prema najnovijim podacima, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 162 osobe, ukupno 7.276. Na respiratorima se trenutno nalazi 96 osoba, a preminulo je još pet osoba. Ukupno je sada umrlih 139. Testirano je 2.688 osoba.

VIDEO Kako razgovarati s djecom o koronavirusu?

15:20 - Srbija će, u nastojanju da spriječi širenje zaraze koronavirusom, imati policijski sat od petka do ponedjeljka još najmanje jedan vikend, najavio je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Nakon otvaranja još jedne COVID bolnice, u beogradskom Vojno-medicinskom centru, Vučić je rekao kako stručnjaci sugeriraju da "ne smije biti opuštanja bar još dva tjedna".

14:45 - Škole će se u Francuskoj ponovno otvoriti 11. svibnja, rekao je predsjednik Francuske Emmanuel Macron. 

14:30 -  Broj smrtnih slučajeva u Nizozemskoj je u zadnja 24 sata porastao za 123. Sada je ukupan broj preminulih osoba od koronavirusa u toj zemlji 4177. Broj novozaraženih u istom periodu je 877, a ukupan broj slučajeva je 35.729.

13:35 - Prošli tjedan je u Španjolskoj dnevno umiralo više od 500 ljudi, a u petak je broj smrtnih slučajeva iznosio gotovo 600. Ovaj se trend promijenio prošle nedjelje kada je zabilježeno 400 smrtnih slučajeva i te brojke su se zadržale, ali s blagim porastima. Tako je u posljednja 24 sata umrlo 440 ljudi. Ta brojka je vrlo slična brojkama od utorka (430) i srijede (435). Održava se isti rast (2%). Ukupan broj preminulih iznosi sada 22.157, piše El Pais. 

13:30 - Slovenski epidemiolozi ocjenjuju da se zaraza koronavirusom postupno smiruje i da je pod kontrolom, dok zemlja u četvrtak bilježi 13 novih slučajeva zaraze na dnevnoj razini i priprema se za otvaranje gospodarstva poslije prvosvibanjskih praznika.

U zadnja 24 sata napravljeno je 1268 testova, a broj zaraženih koronavirusom porastao je na ukupno 1366, dok novih slučajeva nije bilo pa je broj umrlih i dalje 79, objavili su slovenska vlada i nacionalni Zavod za javno zdravlje (NZJZ).

Kako je navela vlada, broj oboljelih od Covid-19 koji se liječe u bolnicama ustrajno pada već sedam dana uzastopno, smanjuje se i broj onih težih pacijenata na intenzivnim odjelima, iako nešto manjim tempom, dok broj novih zaraza i dalje ostaje nizak.

13:20 -  U sklopu daljnjeg popuštanja s mjerama ograničenja, u austrijskim je crkvama od 15. svibnja ponovno dozvoljeno održavanje vjerskih obreda.  Pod kojim uvjetima, predstavili su u četvrtak na konferenciji za novinare u sjedištu austrijske Vlade u Beču ministrica za žene i integraciju nadležna u Saveznom kancelarstvu i za religijski „kultus“ Susanne Raab. Više pročitajte ovdje

13:00 - Mađarska vlada odlučit će idući tjedan što učiniti s restriktivnim mjerama, ali 3. svibnja kada ističu aktualne restrikcije, svakako počinje proces postupnog pokretanja ekonomije, rekao je u četvrtak predstojnik ureda premijera Viktora Orbana.

Trenutne restrikcije uvedene u cilju borbe protiv širenja pandemije koronavirusa, uključujući karantenu, bit će na snazi do 3. svibnja, a nakon toga će na snagu stupiti mjere za postupno pokretanje ekonomije, kazao je Gergely Gulyas.

11:40 - Međunarodni monetarni fond (MMF) prebacio je 361 milijun dolara na račun Središnje banke Bosne i Hercegovine, no taj novac namijenjen suočavanju s krizom zbog pandemije koronavirusa neće biti dostupan sve dok se ne otklone postojeće političke blokade u BiH.

11:30 - Kina je u četvrtak objavila da će za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) izdvojiti dodatnih 30 milijuna dolara, nakon što je SAD obustavio financiranje te UN-ove agencije.

"Taj novac je isključivo namijenjen prevenciji i kontroli COVID-19 te kao pomoć razvoju zdravstvenih sustava u zemljama u razvoju", kazao je Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

SAD je početkom tjedna obustavio financiranje WHO-a, optuživši tu organizaciju da nije primjereno reagirala na opasnost novog koronavirusa i da je pod prevelikim utjecajem Kine, iako je najveću količinu novca primala od SAD-a.

11:11 Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u svom obraćanju Bundestagu u četvrtak kako je Njemačka još uvijek na početku pandemije te je pozvala na solidarnost na razini Europske unije i najavila povećanje njemačkih uplata u zajednički europski proračun.

"Nitko to ne sluša rado, ali istina je da se ne nalazimo u završnoj fazi pandemije, nego na početku. Mi ćemo još dugo morati živjeti s ovim virusom", rekla je Angela Merkel tijekom obraćanja parlamentu koje uobičajeno prethodi svakom sastanku na vrhu Europske unije.

Merkel je upozorila kako se kod trenutnog uspjeha u borbi protiv širenja koronavirusa radi "samo o jednoj etapi" u borbi protiv pandemije. "Mi se još uvijek nalazimo na tankom ledu, ja bih rekla na vrlo tankom ledu", rekla je Merkel.

Ona je iznova kritizirala ponašanje nekih saveznih pokrajina koje inzistiraju na što bržem i obuhvatnijem popuštanju restrikcija poput otvaranja škola ili gastronomskih objekata. "Ponašanje nekih saveznih pokrajina mi stvara brige. S popuštanjima se ide vrlo brzo, rekla bi prebrzo", upozorila je Merkel.

10:20 - Popuštanje restriktivnih mjera uvedenih u Bosni i Hercegovini kako bi se spriječilo širenje koronavirusa moglo bi početi od 4. svibnja, dok su sve glasniji zahtjevi za ukidanje prisilne izolacije njenih građana, posebice onih koji dolaze iz inozemstva.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara potvrdio je u četvrtak za lokalne medije kako će entitetskom kriznom stožeru predložiti da se policijski sat u cijelosti ukine od 4. svibnja, a ne bude li to moguće napraviti odmah tada bi se postupno skraćivao i potpuno ukinuo do 11. svibnja. 

9:17 Građani Mađarske i Srbije od četvrtka mogu prelaziti granicu ako rade u susjednoj zemlji ili obrađuju zemlju s druge strane granice, objavio je na svom Facebook profilu mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, a prenijeli su srbijanski mediji.

Šef diplomacije Ivica Dačić je agenciji Tanjug rekao da je to pitanje riješeno, prije svega zbog Mađarske, ali će vrijediti i za sva pogranična područja s drugim zemljama.

9:00 Bivši direktor ključne američke agencije za razvoj lijekova protiv pandemije koronavirusa rekao je u srijedu da je otpušten jer je pozivao na pažljivu uporabu lijekova koje često promovira američki predsjednik Donald Trump

Rick Bright priopćio je da je smijenjen s funkcije direktora Biomedicinske uprave za napredna istraživanja i razvoj (BARDA) i da mu je dodijeljena nova funkcija jer nije htio nametati hidroksiklorokin i povezan klorokin kao lijekove protiv COVID-19, respiratorne bolesti uzrokovane koronavirusom. 

"Spreman sam razmotriti sve opcije i razmišljati izvan okvira za učinkovito liječenje pa sam se s pravom odupirao naporima da američkoj javnosti pružim lijek čija učinkovitost nije dokazana", priopćio je Bright, javljaju američki mediji. 

Bright kaže da je američka vlada promovirala lijekove kao "panaceju" (čudotvorni lijek za sve bolesti) iako "očito nisu znanstveno utemeljeni". 

Trump je novinarima u utorak rekao da ne zna tko je Bright. "Nikad nisam čuo za njega. Tip kaže da je otpušten. Možda je, možda nije. Treba čuti i drugu stranu", rekao je Trump.

U nedostatku učinkovitih tretmana, liječnici na prvim linijima počeli su davati hidroksiklorokin i klorokin pacijentima kojima se stanje pogoršavalo jer su manje studije sugerirale njihovu potencijalnu učinkovitost. Neki liječnici tvrde da su bili pod pritiskom da primjenjuju terapije koje su oglašavali Trump i njegovi pristaše. 

8:50 Guverner američke savezne države Georgije dopustio je da se od petka počnu otvarati neki segmenti ekonomije, bez obzira na kritike lokalnih dužnosnika pa čak i predsjednika Donalda Trumpa, koji kaže da je mjera preuranjena. Trump koji se inače snažno zalaže za što brže otvaranje ekonomije, rekao je u srijedu da se "duboko ne slaže" s guvernerom, ocjenjujući da vrste poslovanja koje je on odlučio otvoriti ne pripadaju prvoj fazi otvaranja koji je predstavila Bijela kuća.

Brian Kemp odlučio je ponovno otvoriti teretane, kuglane, salone za tetovažu, frizerske i kozmetičke salone, a od ponedjeljka će se moći otvoriti i kina i restorani, ali uz striktne mjere socijalne distance i redovitu dezinfekciju. Republikanski guverner naveo je da podaci opravdavaju njegovu odluku koju su poduprli i liječnici. Ta savezna država ima preko 21.000 zaraženih, i 850 smrtnih slučajeva.

8:25 Glavni tajnik UN-a rekao je u četvrtak da bi kriza izazvana pandemijom koronavirusa mogla dati vladajućima u nekim zemljama izliku da upotrijebe represivne mjere koje nisu povezane s pandemijom te je upozorio da bi mogla nastati kriza ljudskih prava.

Antonio Guterres je objavio izvještaj UN-a, u kojemu je objašnjeno na koji bi način poštivanje ljudskih prava trebalo voditi odgovor na zdravstvenu, društvenu i ekonomsku krizu s kojom se svijet suočava, uslijed pandemije koronavirusa. "Vidimo nesrazmjeran utjecaj na određene skupine, porast govora mržnje, usmjeravanje na ranjive skupine i rizik od oštrih sigurnosnih odgovora koji podrivaju zdravstveni odgovor", rekao je Guterres. 

U izvještaju UN-a navodi se da su migranti, raseljeni unutar vlastite zemlje i izbjeglice, posebno ranjive skupine. Kaže se da je više od 130 država zatvorilo granice, a samo ih je 30 izuzelo od te zabrane tražitelje azila.

8:17 SAD su pozvale Kinu da zatvori svoje 'mokre' tržnice na kojima prodaje divlje životinje, zbog veze između njih i zoonoza, a Australija je pozvala zemlje G20 na sličan potez jer su takve tržnice rizik za poljoprivrednu industriju i ljudsko zdravlje.

Vjeruje se da se novi koronavirus pojavio na takvoj tržnici u Wuhanu u Kini krajem prošle godine. Kina je 23. siječnja donijela privremenu zabranu prodaje divljih životinja, ali trajna zabrana još nije donesena.

8:00 - Indijsko ministarstvo zdravlja zabilježilo je 21 393 slučajeva COVID-19

7:50 - Sveučilište John Hopkins tvrdi kako SAD ima 842 376 zabilježenih slučajeva koronavirusa, uključujući ima 46 769 smrtnih slučajeva. 

7:00 - Obitelj poznatog fizičara Stephena Hawkinga donirala je njegov respirator bolnici u Cambridgeu u kojoj se liječio, objavila je ta institucija. 

Slavni znanstvenik preminuo je u ožujku 2018. u 76. godini, nakon života posvećenog istraživanju svemira. 

6:37 - Sve članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) moraju sudjelovati u neovisnoj istrazi o širenju koronavirusa, rekao je u četvrtak australski premijer Scott Morrison. 

VIDEO Kako se brinuti o osobama sa sumnjom i potvrđenom zarazom koronavirusom?

On je u srijedu razgovarao s nekoliko svjetskih čelnika, uključujući američkog predsjednika Donalda Trumpa, kako bi prikupio podršku za istragu o porijeklu i širenju koronavirusa koji se krajem prošle godine pojavio u Kini. Morrison smatra kako sve članice WHO-a moraju sudjelovati u istrazi. 

„S članstvom u klubu poput WHO-a moraju postojati odgovornosti i obaveze“, kazao je australski premijer u Canberri. 

„Želimo da svijet postane sigurniji po pitanju virusa... Nadam se da sve druge države, bila to Kina ili itko drugi, dijele taj cilj“, zaključio je Morrison.

6:36 -  Španjolski premijer Pedro Sánchez dobio je u srijedu podršku parlamenta za treće produženje izvanrednog stanja u zemlji zbog koronavirusa koje će trajati do 10. svibnja.

Nakon rasprave koja je trajala čitav dan 269 zastupnika glasovalo je za produženje, 60 ih je bilo protiv dok ih se 16 suzdržalo.

Vladajuća lijeva koalicija dobila je podršku oporbenih konzervativaca (PP), najveće oporbene stranke, premda je njen vođa Pablo Casado žestoko kritizirao vladino upravljanje krizom.

6:30 -  Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je potpisao izvršnu uredbu kojom je privremeno zabranio imigraciju u Sjedinjene Države, poručivši kako time želi zaštititi američke radnike tijekom pandemije koronavirusa. 

Njegova odluka vrijedi 60 dana, nakon čega će se ponovno razmotriti i potencijalno produžiti. 

Ključne riječi

Komentara 17

NE
neboiznadzagreba2
15:28 23.04.2020.

PROTEST! Danas eliminiraju komentare, sutra će ljude.

MO
morskival
18:11 23.04.2020.

Obrisali ste sve komentare koji ne idgovaraju propagandi, sramota!

DU
Deleted user
12:01 23.04.2020.

Kina daje WHO 30 milijuna... To nije ni 0,0001% sume koju buju zaradili na ovom virusu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije