Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia Airlines

Atmosfera straha: Kolektivnu ostavku dalo 12 kapetana instruktora

Krešimir Kučko
Davor Puklavec/pixsell
29.05.2017.
u 10:43

Nezadovoljni su jer je uprava bez obrazloženja otkazala instruktorski ugovor njihovu kolegi. Andri Šariniću. CA ima još osam instruktora

Dvanaest kapetana Croatia Airlinesa dalo je ostavke na svoje dužnosti instruktora u znak protesta zbog otkaza instruktorskog ugovora koji je uprava hrvatske nacionalne aviokompanije sredinom ovog mjeseca uručila njihovu kolegi kapetanu Andri Šariniću. Kapetani instruktori pismeno su obavijestili upravu CA o svojim ostavkama prije dva dana, a u tom dopisu među ostalim navode da otkaz ugovora kapetanu Šariniću za mjesto instruktora uprava uopće nije obrazložila.

Atmosfera straha

– Kapetani na linijskom školovanju, instruktori na tipu i ispitivači temelj su stabilnosti i sigurnosti letačkih operacija naše tvrtke – navode instruktori. Dodaju da se, s obzirom na poslove koje svakodnevno obavljaju, od njih opravdano očekuje visok profesionalni i osobni integritet te predanost poslu i kako je njihov kolega Šarinić promotor tih vrijednosti.

– Atmosfera u kojoj ne možemo otvoreno reći što mislimo, atmosfera straha u kojoj ne znamo hoće li naša odluka, rečenica ili mišljenje biti dovoljno za otkaz, atmosfera u kojoj većina pismenih obraćanja visokopozicioniranih rukovoditelja završava upozorenjima o mogućnosti otkazivanja ugovora o radu, nisu uvjeti u kojima možemo ili želimo raditi svoj posao – stoji u dopisu instruktora koji će zbog ostavki ostati bez dijela primanja, a neki od njih će morati i vratiti troškove školovanja. Direktor Croatia Airlinesa Krešimir Kučko kaže da je iskoristio svoje diskrecijsko pravo da bira najbliže suradnike pa je tako odlučio otkazati Šariniću instruktorski ugovor.

A kao razlog navodi da je Šarinić dugogodišnji instruktor te da želi pomladiti instruktorski kadar u tvrtki. Objašnjava da je Šariniću otkazao samo posao po nalogu, a njih ima stotinjak godišnje u cijeloj kompaniji.

Obični pamflet

– Dopis instruktora obični je pamflet i dio pritisaka oko kolektivnog ugovora – kaže Kučko. On kategorički odbacuje optužbe za atmosferu straha i kaže da je to čista laž. Kučko kaže i da mu je žao što su instruktori iznijeli takve stavove u dopisu, pogotovo jer su imali dogovoren sastanak sljedećih dana na kojem su mogli sve riješiti. Croatia Airlines, navodi Kučko, ima još šest instruktora na Airbusu i dva na Dashu pa ostavke neće utjecati na poslovanje tvrtke. Najavio je i da će školovati nove instruktore.      

Komentara 20

Avatar dr. Evil
dr. Evil
12:20 29.05.2017.

Makneš iskusnog instruktora - jer "treba" pomladiti instruktorski kadar?!? wtf...?!? Pa zar iskusni instruktori nisu najvrednije što firma ima?!? Čini mi se da bi trebalo pomladit radno mjesto direktora Croatia Airlinesa, jel tako Kučko?

Avatar distanca
distanca
11:16 29.05.2017.

Ako netko treba dobiti otkaz ugovora o radu onda je to Kresimir Kucko. Taj covjek je prije par godina. bio prijavljen Etickom povjerenstvu za mobing i zlostavljanje kolega u Croatia Airlinesu. Sramota.

Avatar Ljacmi
Ljacmi
11:17 29.05.2017.

Ma čuj ti napuhanog birokratčića.Postavio ga prije par godina mutnoki Zoki koji je skupa sa njim popio svu pamet svijeta pa i onu zrakoplovnu.Diskrecijsko pravo je konzumirano na način,dajte vi meni 2,3 poslušnika i uskoro ćemo imati kompaniju koja još koju godinu dolijeće stranim kompanijama putnike,mi tu i tamo nešto letimo,zaradimo a svi su kuš i vrlo poslušni.Ah,koji genij moraš biti da capt.istructora Šarinića udaljiš od provijera i odlučivanja na A 319-320 i sebi poslušne pridružiš na "kopanju".Pitanje glasi,pa zar itko bistar misli da kolege capt.Šariniča ne znaju što rade podrškom?Prije svega podržavaju struku nauštrb podobnosti,jasno je ko dan.Možda "stručnjaci" oko Kučka žele pokrenuti nakon nabavke 2,3 polovna širokotrupna zrakoplova komercijalno letenje prema USA,Canadi,Australiji...i time direktno pojačati Hrvatski turizam te povezati dijasporu a capt.Šarinič i kolege instruktori tome se protive.Čisto sumnjam.Prije će biti obrnuto.Jer svih ovih 26 godina to strane kompanije rade umjesto naše.Slučajno?NIKAKO!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije