Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema krize

Atlantska plovidba u Kini gradi brodove vrijedne 180 mil. USD

'dal-07.01.2009.,dubrovnik atlantska-mb zagreb Photo: Zvonimir Pandza/Vecernji list'
'Zvonimir Pandza/Vecernji list'
24.03.2010.
u 17:14

Gradnja brodova u Aziji nekoliko je puta brža i jeftinija nego u hrvatskim brodogradilištima pa se zbog toga dubrovački brodar okrenuo tome tržištu.

Unatoč aktualnoj svjetskoj gospodarskoj krizi Atlantska plovidba, najveći hrvatski brodar, potpisala je s kineskim brodogradilištem Jiangsu Eastern Heavy Industrions ugovor o gradnji dva nova broda za rasute terete. Nosivost svakoga od ta dva broda je 79.800 tona, a oni će biti brodovi blizanci već isporučenim brodovima "Zagreb" i "Miho Pracat", koje je Jiangsu za Atlantsku već sagradio.

Ukupno četiri broda

Već prije potpisan je ugovor za gradnju dodatna dva broda pa će Jiangsu Atlantskoj plovidbi uskoro isporučiti četiri broda, a ukupna vrijednost te gradnje je 180 milijuna dolara.

– Prvi bi brod trebao biti isporučen potkraj 2011. godine, a ostala tri tijekom 2010. godine. Suradnja s brodogradilištem Jiangsu stvarno je odlična i mi smo zadovoljni njihovim radom, a najbolji primjer kvalitete jesu brodovi "Zagreb" i "Miho Pracat", koji uspješno plove već godinu i pol, a posebno se njihova kvaliteta pokazuje u plovidbi ledenim morima. U iduće dvije godine bit će mnogo posla na gradnji ovih brodova, ali uvjereni smo da će kinesko brodogradilište odraditi posao na najvišoj razini – istaknuo je Ante Jerković, predsjednik uprave Atlantske plovidbe, za potpisivanja ugovora s predstavnicima kineskoga brodogradilišta.

Nastavak suradnje

– U ovoj teškoj ekonomskoj situaciji, kojom je opterećen cijeli svijet, pokazalo se koliko je suradnja između Atlantske plovidbe i nas uspješna narudžbom nova dva broda. Ovim ugovorom ta se suradnja nastavlja, a mi ćemo svojim radom pokazati kako ćemo zadovoljiti sve standarde koji se od nas očekuju – riječi su Xin Jina, generalnog direktora i većinskog vlasnika brodogradilišta Jiangsu, koji je od Jerkovića dobio i nagradu Dobro more, koje Atlantska plovidba dodjeljuje svojim poslovnim partnerima.

Nagradu je dobio i Jim McLoughin, broker preko kojeg je Atlantska plovidba počela surađivati s azijskim brodogradilištima. Osim brodova iz kineskog Jiangsua, u floti Atlantske dva su broda napravljena u Južnoj Koreji i dva u Vijetnamu. Gradnja brodova u Aziji nekoliko je puta jeftinija i brža nego u hrvatskim brodogradilištima.

Komentara 1

RO
RobyRoby
12:01 25.03.2010.

Bas mi je drago da Atlanska plovidba podrzava kinesko trziste rada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije