Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
njemački ministar

'Privremeni izlazak iz eurozone mogao bi biti bolje rješenje za Grčku'

kolaž
Foto: Reuters/PIXSELL
1/17
16.07.2015.
u 11:04

Za je glasalo 229 zastupnika, protiv je bilo njih 64, dok se od glasanja suzdržalo šestero zastupnika

Prosvjedi protiv mjera štednje u Ateni u srijedu su prerasli u sukobe prosvjednika i policije, javlja BBC News. Dok je grčki parlament raspravljao o mjerama pomoći koje su nešto prije 1 sat ujutro prihvaćene, policija je suzavcem rastjerivala prosvjednike koji su na njih bacali kamenje i Molotovljeve koktele, a na ulicama grčke metropole zapaljeni su automobili i bankomati.

Prethodno su tisuće Grka izašle na ulice Atene kako bi sudjelovale u mirnim marševima i tako protestirale protiv novog prijedloga za spas Grčke koji bi zemlji pred bankrotom nametnuo snažne reforme i mjere štednje.

Kako javlja Associated Press, sukobi policije i prosvjednika pred zgradom grčkog parlamenta trajali su sat vremena, a nakon svega uhićeno je najmanje 50 osoba.

U nastavku pročitajte kako je tekla rasprava u grčkom parlamentu:

9.20 sati – Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble rekao je danas kako bi privremeni izlazak iz eurozone mogao biti bolje rješenje za Grčku od plana spašavanja, prenosi Financial Times.

Schäuble je pozdravio što je grčki parlament usvojio plan, no rekao je kako se mnogi ekonomisti i MMF pitaju jesu li grčki dugovi održivi bez pravog rezanja duga. Međutim, dodao je, rezanje duga je nekompatibilno s članstvom u eurozoni.

8.50 sati – Grčka vlada tražit će hitne olakšice od europskih vjerovnika, piše AP. Financministri zemalja eurozone razmotrit će mogućnost financiranja za spašavanje Grčke, a Europska središnja banka razmotrit će zahtjev Atene za povećanje pomoći grčkim bankama koje su zatvorene od 29. lipnja.

00.56 sati – Glasanje je završeno. Grčki parlament prihvatio je uvjete sporazuma. Za je glasalo 229 zastupnika, protiv je bilo njih 64, dok se od glasanja suzdržalo šestero zastupnika.

00.45 sati – Bivši ministar financija Yanis Varoufakis glasao je "protiv".

00.40 sati – Nakon maratonske rasprave glasanje je konačno započelo. Svaki će zastupnik javno reći "za" ili "protiv".

23.40 sati – Zastupnicima u parlamentu obratio se premijer Alexis Tsipras.

 – Vrijeme je da donesemo odluku i odgovornost koja dolazi s njom. Ostavljamo nasljeđe dostojanstva i demokracije Europi. Posadili smo sjeme koje će uroditi plodom u Europi – kazao je i dodao kako ne planira dati ostavku.

23.35 sati – Grčka parlamentarka Zoe Constantopoulo koja se protivi dogovoru napustila je parlament i odbila sudjelovati u nastavku rasprave. Kazala je kako je glasovanje u grčkom parlamentu "crni dan za demokraciju u Europi". 

23.30 sati – Iako je u Ateni već prošla ponoć, zastupnici još nisu pristupili glasanju. Ministri financija eurozone trebali bi potpisati kratkotrajnu pomoć za pokrivanje nužnih grčkih potreba unutar 12 sati, izglasa li grčki parlament "bailout". Za sutra ujutro najavljena je telefonska konferencija.

23.15 sati – Panos Kammenos, čelnik stranke Neovisni Grci kaže, kako trebaju glasati protiv savjesti i pristati na sporazum.

22.45 sati – Giorgos Stathakis, ministar gospodarstva, priznaje kako je sporazum "težak" za Grčku, no tvrdi da će stabilizirati bankarski sektor. Parlamentu se obratio i Harry Theoharis, zastupnik iz redova stranke To Potami te sugerirao pobunjenim zastupnicima i ministrima da odstupe sa svojih pozicija.

22:00 sati  – Stavros Theodorakis, čelnik stranke TO Potami koja je najavila kako će podržati premijera Alexisa Tsiprasa, kazao je kako će ostati opozicijska stranka te se neće pridružiti budućoj koalicijskoj vladi.

 – Podržat ćemo vladu i njezin prijedlog iako je on mogao biti i puno bolji – kazao je Theodorakis.

21:00 sati – Novi grčki ministar financija Euklid Tsakalatos u parlamentu je priznao kako nije siguran je li učinio pravu stvar pristavši na reforme.

 – Ponedjeljak je bio najteži dan u mom životu. To je odluka koja će me pratiti do kraja života. Nismo imali izbora – kazao je Tsakalatos.

 

>> Razočaranje, novi protesti, štrajkovi suvremenih Atenjana nasuprot bezbrižnosti ruralnih Grka

Komentara 102

MG
marko.glasnovic.507
21:11 15.07.2015.

"neke ankete" pa ipsos puls i slicni soroševci koji rade za masoneriju.. Ta znamo svi da sve medije kontrolora dva,tri covjeka..oni vedre i oblace..novinari samo pisu tekstove po narudzbi

KN
knezo
21:26 15.07.2015.

Ček malo. Preko 60% Grka na referendumu je glasalo protiv sporazuma i mjera štednje, avi sad pišete o nekom istraživanju koje pokazuju da 70% ljudi podržava sporazum? Jel to vi novinari nas pravite ludim ili niste svjesni kaj pišete?

Avatar Rinzaj
Rinzaj
21:34 15.07.2015.

"neka ispitivanja javnoga mnijenja" je olinjali spindoktorski klišej, pa tko to više puši?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije