Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Assad žestoko po središtu kalifata uz Putinovu pomoć

Nebo iznad Sirije koje kontrolira njegov režim Bashar al-Assad zatvorio je jučer za sve zrakoplove osim ruskih Suhoija koji su u niskom letu podizali moral sirijskih vojnika i stanovnika
23. rujna 2015. u 08:02 267 komentara 131154 prikaza
Free Syrian Army fighters run away from an explosion from what activists say was an airstrike from warplanes loyal to Syria's president Bashar Al-Assad in Tabaka, Raqqa countryside September 26, 2013. REUTERS/Ahmad Abo Bakr (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL U
Foto: REUTERS/Ahmad Abo Bakr
Pogledajte galeriju 1/3

Vojni zrakoplovi sirijskog režima žestoko bombardiraju položaje terorističke organizacije Islamske države u njezinu glavnom gradu Raqqi i drugom po važnosti uporištu Der Al Zor. Prema sirijskom vojnom izvoru u Raqqi, uz nekoliko važnih ISIL-ovih objekata, pogođen je i hipodrom koji su koristili džihadisti iz zemalja Kavkaza i bivše Jugoslavije. Istodobno, sirijska je vojska iz tri pravca, Damaska, Homsa i Alepa, pokrenula kontraofenzivu na drevni grad Palmiru kamo je potisnula snage Islamske države. Režimska vojska je nakon žestokih borbi uzela pod kontrolu strateški važne točke u krugu od dva kilometra oko grada i potiskuje ISIL u pravcu Homsa. Isto tako, vode se velike borbe na sjeveru Sirije, u blizini zračne luke Alep. Zrakoplovstvo je bombardiralo položaje ISIL-a između Palmire i Damaska gdje sirijska vojska napreduje i ide prema potpunom oslobođenju prigradskih područja Damaska, kao i cijele Palmira.

Idu osloboditi i Palmiru

Svjedoci tvrde da grad Raqqu pokriva velika dimna zavjesa koja govori o žestini napada. Vojni analitičari smatraju kako je nakon dolaska ruskih snaga u Siriju sirijska vojska promijenila vojnu strategiju u ratu protiv ISIL-a.

– Sada se konačno vidi rusko djelovanje na terenu. Napadi na Raqqu i Der Al Zor izvedeni su modernim naoružanjima iz modernih aviona, uz standarde kakve se očekuje od jedne moderne vojne sile – smatra vojni analitičar Igor Tabak ističući kako kontraofenziva na drevni grad Palmiru nije iznenađenje s obzirom na to da je tzv. Islamska država iz tog pravca napredovala prema glavnom sirijskom gradu Damasku te da je logično pokrenuti ofenzivu i zaustaviti prodor ISIL-a prema Damasku.

Rusi smatraju kako uništenje Islamske države mora početi uništenjem Raqqe, glavnog grada tzv. kalifata. Stoga ne iznenađuje što su i Islamska država i režimska vojska povećale koncentraciju svojih snaga na tom području. Naime, iz Iraka je tamo stigao veliki broj pripadnika Islamske države kao i nekoliko tisuća šijitskih dobrovoljaca koju se bore na strani režima. Zbog toga su u zadnje vrijeme ratišta u Iraku relativno utihnula. Sada svi očekuju jesen i konačni obračun.

Kalif Al Baghdadi prijeti

U međuvremenu sirijski su mediji objavili kako je sirijski predsjednik Bashar al-Assad izdao naredbu o zaustavljanju civilnog i zračnog prometa iznad Sirije prvi put nakon 35 godina, da bi ga prepustio ruskim zrakoplovima koji su nadlijetali glavni grad Damask u niskom letu i tako dizali borbeni moral sirijskoj vojsci i hrabrili stanovnike Damaska. Četiri najmodernija ruska zrakoplova Suhoi nadlijetala su cijeli teritorij Sirije te su snimala položaje ISIL-a i Nusra Fronta koje će, po svemu sudeći, uskoro i bombardirati.

Kalif Abu Baker Al Baghdadi zaprijetio je da će pobiti sve zarobljenike ako Rusija krene u rat protiv Islamske države.

>>Alaviti su muslimani koji piju vino i ljevičari koji vladaju Sirijom

>>Rješenje krize je u 'gašenju požara' na izvorištu – u Siriji

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • SraKri:

    Novinar nesto jako voli rijec 'rezim', 'rezimska'... To nije rezimska vojska, vec regularna vojska Sirije. Oni koji to ne mogu prihvatiti su ekipa koja mase crnim zastavama s bijelim skrabotinama po njoj.

  • liskovaca:

    ajmo Rusija! Gazi stoku!

  • batman:

    Bravo Rusi!