Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Idu osloboditi i Palmiru

Assad žestoko po središtu kalifata uz Putinovu pomoć

Free Syrian Army fighters run away from an explosion from what activists say was an airstrike from warplanes loyal to Syria's president Bashar Al-Assad in Tabaka, Raqqa countryside September 26, 2013. REUTERS/Ahmad Abo Bakr (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL U
Foto: REUTERS/Ahmad Abo Bakr
1/3
23.09.2015.
u 08:02

Nebo iznad Sirije koje kontrolira njegov režim Bashar al-Assad zatvorio je jučer za sve zrakoplove osim ruskih Suhoija koji su u niskom letu podizali moral sirijskih vojnika i stanovnika

Vojni zrakoplovi sirijskog režima žestoko bombardiraju položaje terorističke organizacije Islamske države u njezinu glavnom gradu Raqqi i drugom po važnosti uporištu Der Al Zor. Prema sirijskom vojnom izvoru u Raqqi, uz nekoliko važnih ISIL-ovih objekata, pogođen je i hipodrom koji su koristili džihadisti iz zemalja Kavkaza i bivše Jugoslavije. Istodobno, sirijska je vojska iz tri pravca, Damaska, Homsa i Alepa, pokrenula kontraofenzivu na drevni grad Palmiru kamo je potisnula snage Islamske države. Režimska vojska je nakon žestokih borbi uzela pod kontrolu strateški važne točke u krugu od dva kilometra oko grada i potiskuje ISIL u pravcu Homsa. Isto tako, vode se velike borbe na sjeveru Sirije, u blizini zračne luke Alep. Zrakoplovstvo je bombardiralo položaje ISIL-a između Palmire i Damaska gdje sirijska vojska napreduje i ide prema potpunom oslobođenju prigradskih područja Damaska, kao i cijele Palmira.

Idu osloboditi i Palmiru

Svjedoci tvrde da grad Raqqu pokriva velika dimna zavjesa koja govori o žestini napada. Vojni analitičari smatraju kako je nakon dolaska ruskih snaga u Siriju sirijska vojska promijenila vojnu strategiju u ratu protiv ISIL-a.

– Sada se konačno vidi rusko djelovanje na terenu. Napadi na Raqqu i Der Al Zor izvedeni su modernim naoružanjima iz modernih aviona, uz standarde kakve se očekuje od jedne moderne vojne sile – smatra vojni analitičar Igor Tabak ističući kako kontraofenziva na drevni grad Palmiru nije iznenađenje s obzirom na to da je tzv. Islamska država iz tog pravca napredovala prema glavnom sirijskom gradu Damasku te da je logično pokrenuti ofenzivu i zaustaviti prodor ISIL-a prema Damasku.

Rusi smatraju kako uništenje Islamske države mora početi uništenjem Raqqe, glavnog grada tzv. kalifata. Stoga ne iznenađuje što su i Islamska država i režimska vojska povećale koncentraciju svojih snaga na tom području. Naime, iz Iraka je tamo stigao veliki broj pripadnika Islamske države kao i nekoliko tisuća šijitskih dobrovoljaca koju se bore na strani režima. Zbog toga su u zadnje vrijeme ratišta u Iraku relativno utihnula. Sada svi očekuju jesen i konačni obračun.

Kalif Al Baghdadi prijeti

U međuvremenu sirijski su mediji objavili kako je sirijski predsjednik Bashar al-Assad izdao naredbu o zaustavljanju civilnog i zračnog prometa iznad Sirije prvi put nakon 35 godina, da bi ga prepustio ruskim zrakoplovima koji su nadlijetali glavni grad Damask u niskom letu i tako dizali borbeni moral sirijskoj vojsci i hrabrili stanovnike Damaska. Četiri najmodernija ruska zrakoplova Suhoi nadlijetala su cijeli teritorij Sirije te su snimala položaje ISIL-a i Nusra Fronta koje će, po svemu sudeći, uskoro i bombardirati.

Kalif Abu Baker Al Baghdadi zaprijetio je da će pobiti sve zarobljenike ako Rusija krene u rat protiv Islamske države.

>>Alaviti su muslimani koji piju vino i ljevičari koji vladaju Sirijom

>>Rješenje krize je u 'gašenju požara' na izvorištu – u Siriji

Komentara 267

SR
SraKri
08:23 23.09.2015.

Novinar nesto jako voli rijec 'rezim', 'rezimska'... To nije rezimska vojska, vec regularna vojska Sirije. Oni koji to ne mogu prihvatiti su ekipa koja mase crnim zastavama s bijelim skrabotinama po njoj.

LI
liskovaca
08:17 23.09.2015.

ajmo Rusija! Gazi stoku!

BA
batman
08:19 23.09.2015.

Bravo Rusi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije