Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"sirijski dosjei"

Assad papi: Odnosi naših država svjedoče o snažnoj povezanosti

\'Pope Benedict XVI waves from behind the protective window of his papamobile as he arrives for his weekly general audience on March 7, 2012 at St Peter\'s square at the Vatican.  AFP PHOTO / VINCENZO
AFP/Pixsell
20.07.2012.
u 11:56

Samo četiri dana nakon što je u borbama ubijeno 70 prosvjednika Assad piše papi kako je sa zadovoljstvom primio izraze njegova prijateljstva prema sirijskom narodu

Svetosti, molim Vas da primite moje najviše osjećaje štovanja i naklonosti, napisao je sirijski predsjednik Bashar al-Assad papi Benediktu XVI. Assadova pisma papi sadržana su više od 2,4 milijuna zapisa, u "Sirijskim dosjeima", koje je od WikiLeaksa otkupio tjednik Espresso s pravom objavljivanja u Italiji.

Assad se obratio Benediktu XVI. na početku pobune protiv njegova režima, odnosno 12. i 26. travnja 2011. godine kada su već sirijske oružane snage pucale na prosvjednike.

U mjestu Daraa 18. ožujka Assadove snage pucale su na prosvjednike i ubile četvoricu, a 22. travnja ubijeno je više od 70 prosvjednika. Odnosi između Sirije i Svete Stolice bili su dobri i Assad je pisao Benediktu XVI.

Od 2002. godine američko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici počinje slati informacije u Washington o tome kako Vatikan ne kritizira one diktatore na Srednjem istoku koji štite kršćane u svojim zemljama. Ti diktatori su, informira američko veleposlanstvo u Rimu State Department, Sadam Husein i Bashar al-Assad. Dakle i za vrijeme pape Ivana Pavla II. američko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici ocjenjivalo je da postoje dobri odnosi između vatikanske diplomacije i vlasti u srednjoistočnim zemljama u kojima diktatori štite kršćansku manjinu. Taj dobar odnos nastavljen je i za vrijeme Benedikta XVI., kako pokazuju dokumenti WikiLeaksa.

Assad je 12. travnja 2011. uputio brzojav Benediktu XVI. s čestitkama u povodu šeste obljetnice njegova pontifikata u kojem naglašava kako “dugotrajni odnosi između Arapske Sirijske Republike i Vatikana svjedoče snažnu povezanost između naša dva naroda. Zbog toga sam uvjeren da će se naši odnosi još više osnažiti pod vodstvom Vaše Visosti”.

Sirijski predsjednik piše papi desetak dana kasnije: “Svetosti, primio sam s velikim zadovoljstvom brzojav u kojem ste izrazili svoje ljubazne osjećaje prema sirijskom narodu. Zahvaljujući Vam na vašim dragim riječima i željama, htio bih Vam poželjeti zdravlje i dug i sretan život”.

Zapravo, iz tih dokumenata ne vidi se ništa što bi dalo naslutiti da je Vatikan podupirao diktatore na Mediteranu. Istina, Vatikan nije javno osuđivao režime, ali im nije davao ni potporu. A iz brzojava koji je Assad poslao Benediktu XVI. vidi se kako papa izražava svoju bliskost prema sirijskom narodu. To su oni brzojavi koji se gotovo automatski razmjenjuju među državnicima u pojedinim prigodama s time što se u onima iz Vatikana uvijek želi boljitak narodu.

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
14:19 20.07.2012.

Tomasevic sluzi novom svjetskom poretku i protivnik je krscanstva.Uvijek ubacuje ovakve intrige i njegovi clanci se obicno nemogu komentirati.Sirije mi je zao i mislim da su ustanak podigli strani placenici.Sirija je prije tisucu godina dala azil prognanim krscanima i do danas ga nije prekrsila ikao vecinski muslimanska zemlja uvijek u dobrim odnosima sa krscanstvom.Nije u redu da ju ruse i nevjerujem da ce poslije assada biti bolje.

Avatar kobra11
kobra11
15:07 20.07.2012.

Sve što je napisano su činjenice

LI
Libela
12:37 20.07.2012.

A što, i papa bi trebao sudjelovati u američkom ratu svrgavanja još jedne arapske vlasti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije