Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snaga:

'Asistenti u nastavi od neprocjenjive su važnosti i potrebno je regulirati to zanimanje'

Goran Aleksić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.12.2018.
u 14:34

Školama na raspolaganju bi morao biti stručni mobilni tim, koji škola mora shvatiti kao pomoć, a ne kao inspekciju, kaže Talajić

Asistenti u nastavi od neprocjenjive su važnosti i potrebno je regulirati to zanimanje, poručeno je danas na konferenciji za medije stranke SNAGA Goran Aleksić na temu Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima. Dalibor Talajić, slobodni umjetnik i otac djeteta s poteškoćama u razvoju iz autističnog spektra, naglasio je da su asistenti u nastavi roditeljima od neprocjenjive važnosti te poručio da edukacija pomoćnika nastavnika mora biti stalna jer svaki razvojni poremećaj nosi svoje specifičnosti. Edukacija se, poručuje, mora proširiti i na škole.

- Usto, školama na raspolaganju bi morao biti stručni mobilni tim, koji škola mora shvatiti kao pomoć, a ne kao inspekciju. Ne bi se smjelo dogoditi da nastavnik osjeća nelagodu zbog asistenta ili ga čak počne smatrati konkurencijom jer animozitet koji se stvara između učitelja dijete itekako osjeća što dodatno komplicira njegovu situaciju u školi pa mu nehotično i sam asistent postaje frustrirajuća situacija umjesto da mu je olakšanje i pomoć – kaže Talajić.

Iva Tadić, članica stranke SNAGA i čelnica nedavno osnovane Udruge pomoćnika u nastavi PUN-HR, koja će se boriti za realizaciju jednakosti svih pomoćnika u nastavi u RH, kaže da žele jednaku satnicu u svim gradovima i županijama.

- Želimo za sve one koji imaju ugovor o radu jednake uvjete za isplatu božićnica, regresa, naknade za prijevoz. Želimo svi ugovore o radu na četiri godine jer je to odgovorno i zahtjevno zanimanje, a takvi su ugovori i u interesu djece jer bi četiri godine bila sigurna da imaju svog pomoćnika u nastavi – rekla je Tadić.

Ljiljana Igrić, stručnjakinja za inkluzivno obrazovanje i ravnateljica Učilišta za obrazovanje odraslih rekla je kako bi cilj potpore pomoćnicima u nastavi trebao biti izjednačavanje mogućnosti učenika u svrhu osiguravanja njemu primjerenog odgoja i obrazovanja s tendencijom osamostaljivanja učenika u školskoj sredini.

- Nažalost, to se neće postići jer se regulira samo dosadašnja, vrlo raznolika praksa, koja ima mnogo elemenata, suprotnih ostvarenju jednakih mogućnosti sve djece – kaže Igrić te upozorava da pomoćnik u nastavi još uvijek nije zanimanje i da tek treba utvrditi standarde zanimanja.

- Osiguranjem edukacije pomoćnika i to onih koji su se već pokazali uspješnim postiglo se da se u školama svake godine ne mijenjaju osobe koje rade taj posao, a pomoćnici bi dobili veću sigurnost zaposlenja. Daleko će kvalitetnije raditi onaj tko je upoznao izazove posla i načine kako pružati podršku, što bi trebao biti konačni cilj – objašnjava Igrić zaključivši kako bi pomoćnici trebali imati podršku stručnjaka kroz regionalne centre podrške.

Pogledajte i video kaosa u Saboru:

Komentara 5

RO
ronyday
16:21 12.12.2018.

Ovakvi degenerici kao što je bitanga Aleksić samo raspredaju kao opljačkati narod. Asistenti u nastavi samo su uhljebljivanje nesposobnih, malatretiranje djece. Djeci je mjesto i najbolje se osjećaju među sličnima.

FE
fefellerunt
15:05 12.12.2018.

Naravno treba imati što više zaposlenih na državnom koritu, po mogućnosti i asistenta asistentu , sa svim pripadajućim materijalnim pravima, jer u pravlu radi se o napornom poslu od efektivno jednog sata dnevno , ne znam kako su prije 30 godina živjela djeca bez tih asistenata

AN
AnteizmalogZGa
14:57 12.12.2018.

Asistenti u nastavi su važni....Slažem se . Ali kad to kaže ovaj isprdak Aleksić , ta riječ gubi u potpunosti na svojoj veličini i značenju. Taj diridajec se razumije u sve, i prekoo patnje zvane "franak" je dospio u Sabor.. I sad tamo prodaje maglu na račun svih poreskih obaveznika. Boli njega ...ona stvar za "franačku krizu".... za dužnike....za bilo koga. Njemu je lijepo i dobro, ...a vi franački talci ponovo glasajte za njega ...i pušite. Ma dobro.....navikli smo kroz prošlo stoljeće, da nas "prekodrinska braća" "navlače"!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije