Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjedoci

Artukovićevu urnu odnijeli su udbaši i pepeo tajno prosuli

\'za unu.......26.08.2003. andrija artukovic - izrucenje i sedjenje 1986 u zagrebu snimio fotodokumentacija vecernjeg lista\'
Arhiva VL
Autor
Ivanka Toma
28.06.2010.
u 08:52

Artuković je do trenutka dok mu se nije rasuo pepeo bio pod posebnim osiguranjem.

Samo dvije osobe, djelatnici bivše Službe državne sigurnosti, pouzdano znaju gdje su završili posmrtni ostaci Andrije Artukovića. Udbaši su, kako doznajemo od osobe koja im je predala urnu s Artukovićevim pepelom, sjeli u auto koji je bio parkiran pred krematorijem na Mirogoju, i malobrojnim svjedocima koji su se tu zatekli rekli da idu na put. Nisu otkrili kamo, no dali su naslutiti da će se zaputiti prema Rijeci i negdje putem prosuti Artukovićev pepeo.

>>Radoslav Artuković, sin ministra NDH: Želim pokopati oca!

Budući da se s Artukovićevim lešom postupalo mimo postojećih propisa, naši sugovornici upućeni u zbivanja oko suđenja ministru iz Pavelićeve fašističke vlade i legislative koja je tretirala smrtnu kaznu, pretpostavljaju da su pojedinosti vezane za njegove posmrtne ostatke pohranjene u arhivi tajne službe, a da ne bi čudilo ni da su završile u Beogradu.

– Kao tužitelj morao sam, nakon što je Andrija Artuković umro, nazočiti obdukciji. Sjećam se da sam kod ravnatelja čekao preliminarnu dijagnozu. Kada sam to dobio, otišao sam, a Artukovićev leš ostao je u Zavodu za sudsku medicinu – prisjetio se tadašnji tužitelj Anto Nobilo. Što je dalje bilo s Artukovićevim posmrtnim ostacima Nobilo ne zna.

Sjeća se samo kako je područje Šalate, gdje se nalazio Zavod za sudsku medicinu, preplavilo policijsko osiguranje.

Artuković je do trenutka dok mu se nije rasuo pepeo bio pod posebnim osiguranjem. Jedan od specijalaca, koji je imao tu zadaću, kaže da se prostor zatvorske bolnice čuvao u dva prstena. Pojačano je bilo osiguranje u samoj bolnici, a šuma i cijeli prostor oko nje bili su preplavljeni naoružanim stražarima. Na isti način čuvalo se njegovo tijelo kada je prebačeno u Zavod za sudsku medicinu, pa su ga odande do krematorija prevozili specijalci tadašnjeg SUP-a. Tajna služba cijelo je vrijeme sve nadzirala, no iz prikrajka. Izravno su nastupili tek nakon što je Artuković kremiran, kada su preuzimali urnu s njegovim ostacima.

Osoba koja je upućena u pravnu regulativu iz toga doba kaže da tajna služba u "običnim" slučajevima nije imala nikakve ingerencije pri provođenju smrtne kazne. Pravilnik je nalagao da se formira komisija koja bi osuđenika izvela pred streljački vod. Tu je bio liječnik koji bi konstatirao smrt i onda bi se tijelo predalo pogrebnom poduzeću koje bi u noći iskopalo grobnicu i osuđenika pokopalo bez obilježja, da nitko ne zna gdje je pokopan.

– Nije bilo govora da bi se tijelo bacalo kao strvina – kaže naš sugovornik. Dodaje da se u Artukovićevu slučaju (da se postupalo po pravilima koja su vrijedila za sve ostale osuđenike na smrt) tijelo trebalo predati obitelji. Kaže da je tako trebalo postupiti jer, unatoč osudi, smrtna kazna nije bila provedena.

Komentara 7

Avatar Svećenik
Svećenik
13:35 28.06.2010.

nakon prosipanja pepela, da li su dobro povukli vodu????

OB
-obrisani-
14:39 28.06.2010.

O Bajri Avdiću, pet godina kasnije Iskazi sedamnaest svjedoka koji su predočeni američkom sudu Artukovića nisu uopće spominjali (njih deset!), a od sedmorice koji su ga spominjali, petorica ga nisu nikad vidjela. Sve se svelo na iskaze Franje Truhara ije Truhara i Bajre Avdića. Truhar je svjedočio o stradanju Ješe Vidića. Zastupajući zahtjev za izručenje, OSI je izjavio kako raspolaže samo jednim Truharovim iskazom, iako je na raspolaganju imao čak četiri, međusobno kontradiktorna. Time je, izravnim kršenjem zakona, OSI u zabludu doveo ne samo obranu, nego i sud. Što se Avdićeva iskaza tiče, postupak je bio sličan: stručnjaci OSI-ja su znali da novi Avdićev iskaz proturječi ranijemu, a da su i ranijega američke vlasti ocijenile neuvjerljivim, ali su sve te spoznaje odlučili prešutjeti i obrani i sudu. (Slična će se predstava odigrati i na zagrebačkom procesu, pa će i pisci voluminoznih velikosrpskih pamfleta, poput dr. Milana Bulajića, naravno, iz svojih računa, na koncu morati priznati da je Artuković proglašen krivim i osuđen za zločine koji se nikada nisu dogodili!) Sudsku su raspravu, pored hrvatskih iseljenika, budno pratili i predstavnici različitih židovskih organizacija. Jednom od Artukovićevih branitelja, Garyju Fleischmanu, upućivane su prijetnje i predbacivanja kako on, kao Židov, uopće može braniti «osumnjičenoga nacističkog ratnog zločinca». pozdrav vaš zmijicamala

MR
mravac
09:21 28.06.2010.

Još jedan iz plejade ercegovaca koji je osramotio Hrvatsku praveći se kako je veliki rvatina.!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije