Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
performans

Art, Nikola i Tesla više nisu napušteni, sad imaju svoje obitelji

Foto: Sanjin Kaštelan
1/2
23.09.2019.
u 11:30

Štenci koji su sudjelovali u performansu "Hibridna ljubav" umjetnice Maje Smrekar, a o kojima se brinula Udruga Indigo, sretno su udomljeni

Ljubav prema drugim vrstama čini nas tolerantnijima, upravo to svojim performansom “Hibridna obitelj” željela je dokazati umjetnica Maja Smrekar. Tri dana provela je u staklenoj sobi Tehničkog muzeja s tri napuštena štenca. I samo tri dana trebalo je da Art, Nikol i Tesla  više ne budu napušteni – svi troje su udomljeni.
– U performansu su sudjelovala tri psića, iako ih je u leglu koje je pronađeno još šest, jer to je bio maksimalan broj životinja za koje sam se mogla odgovorno brinuti. U prostor u kojem su bili štenci osim mene ulazile su i dvije moje suradnice, a posjetitelji su poštivali granicu koja je štitila štence kako ne bi bili pod stresom. Reakcije posjetitelja bile su vrlo pozitivne, može se to prepoznati i po tome što smo udomili sve psiće – kaže umjetnica Maja Smrekar. Dodaje kako za dobro pripremljeni performans najviše može zahvaliti Udruzi Indigo, ali i organizatorima festivala “Ekstravagantna tijela: Ekstravagantna ljubav” iz tima Kontejner.

Foto: Sanjin Kaštelan

– Drago mi je da sam se upoznala s Dorom i Jasenkom iz Udruge Indigo od kojih sam puno toga naučila o odgoju pasa. Jako ih poštujem i nadam se da ćemo imati priliku sudjelovati i u budućnosti – kaže M Smrekar. Iza umjetnice više je suradnja, kako sama kaže, s neljudskim životinjama. U Kazalištu lutaka u Ljubljani izvela je performans sa psima i dronovima, radila je s kornjačama, zajedno s biolozima napravila je projekt koji je problematizirao pojavu invazivnih vrsta na primjeru slatkovodnih rakova, a najviše sudjeluje sa svoja dva psa - Byronom i Adom. A upravo kujica Ada sudjelovala je i u netom završenom performansu.
Iz Udruge Indigo, u kojoj su nakon poziva na suradnju isprva malo dvojili trebaju li štenci sudjelovati u ovakvoj umjetnosti, kažu da su presretni i pomalo iznenađeni uspjehom. Bio im je to prvi performans u kojem su u glavnim ulogama bili i njihovi psi.
– Svi štenci su udomljeni, ali ne samo to. Maja je divna osoba koja je pokazala da se razumije i u pse. Iako imaju oko sedam tjedana, u samo tri dana štence je naučila da sjednu. Maja je radila s njima i bilo im je super – kažu nam iz Indiga.
Osim novog prijateljstva iz performansa se izrodila nova suradnja i dogovor. Svi zajedno tražit će domove za šest štenaca koji su još uvijek napušteni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije