Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Art, Nikola i Tesla više nisu napušteni, sad imaju svoje obitelji

Štenci koji su sudjelovali u performansu "Hibridna ljubav" umjetnice Maje Smrekar, a o kojima se brinula Udruga Indigo, sretno su udomljeni
23. rujna 2019. u 11:30 0 komentara 437 prikaza
Foto: Sanjin Kaštelan
Pogledajte galeriju 1/2

Ljubav prema drugim vrstama čini nas tolerantnijima, upravo to svojim performansom “Hibridna obitelj” željela je dokazati umjetnica Maja Smrekar. Tri dana provela je u staklenoj sobi Tehničkog muzeja s tri napuštena štenca. I samo tri dana trebalo je da Art, Nikol i Tesla  više ne budu napušteni – svi troje su udomljeni.
– U performansu su sudjelovala tri psića, iako ih je u leglu koje je pronađeno još šest, jer to je bio maksimalan broj životinja za koje sam se mogla odgovorno brinuti. U prostor u kojem su bili štenci osim mene ulazile su i dvije moje suradnice, a posjetitelji su poštivali granicu koja je štitila štence kako ne bi bili pod stresom. Reakcije posjetitelja bile su vrlo pozitivne, može se to prepoznati i po tome što smo udomili sve psiće – kaže umjetnica Maja Smrekar. Dodaje kako za dobro pripremljeni performans najviše može zahvaliti Udruzi Indigo, ali i organizatorima festivala “Ekstravagantna tijela: Ekstravagantna ljubav” iz tima Kontejner.

 | Autor : Sanjin Kaštelan Foto: Sanjin Kaštelan
– Drago mi je da sam se upoznala s Dorom i Jasenkom iz Udruge Indigo od kojih sam puno toga naučila o odgoju pasa. Jako ih poštujem i nadam se da ćemo imati priliku sudjelovati i u budućnosti – kaže M Smrekar. Iza umjetnice više je suradnja, kako sama kaže, s neljudskim životinjama. U Kazalištu lutaka u Ljubljani izvela je performans sa psima i dronovima, radila je s kornjačama, zajedno s biolozima napravila je projekt koji je problematizirao pojavu invazivnih vrsta na primjeru slatkovodnih rakova, a najviše sudjeluje sa svoja dva psa - Byronom i Adom. A upravo kujica Ada sudjelovala je i u netom završenom performansu.
Iz Udruge Indigo, u kojoj su nakon poziva na suradnju isprva malo dvojili trebaju li štenci sudjelovati u ovakvoj umjetnosti, kažu da su presretni i pomalo iznenađeni uspjehom. Bio im je to prvi performans u kojem su u glavnim ulogama bili i njihovi psi.
– Svi štenci su udomljeni, ali ne samo to. Maja je divna osoba koja je pokazala da se razumije i u pse. Iako imaju oko sedam tjedana, u samo tri dana štence je naučila da sjednu. Maja je radila s njima i bilo im je super – kažu nam iz Indiga.
Osim novog prijateljstva iz performansa se izrodila nova suradnja i dogovor. Svi zajedno tražit će domove za šest štenaca koji su još uvijek napušteni.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.