Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRMOJA:

'Arhiv nije priča o prošlosti, već o arhitektima ovakve Hrvatske: Todoriću, Šeksu...'

Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
02.05.2017.
u 12:49

"Nemojte vjerovati onima koji vam prodaju priču, poput Ivana Vrdoljaka (HNS) da je ovo neka priča o prošlosti..."

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ustvrdio je u utorak da je najavljena rasprava o Mostovu prijedlogu izmjena Zakona o arhivskom gradivu i arhivima izazvala opću strku u HDZ-u i nekim drugim strankama zbog bojazni u otkrivanje istine o arhitektima Hrvatske kakvu danas imamo.  

"Nemojte vjerovati onima koji vam prodaju priču, poput Ivana Vrdoljaka (HNS) da je ovo neka priča o prošlosti. Ovo nije priča o prošlosti, ovo je priča o sadašnjosti o Ivici Todoriću, Gregoriću, Božinoviću, Šeksu, ovo je priča o arhitektima ovakve Hrvatske", izjavio je Grmoja novinarima u Saboru, nakon što je rasprava o Mostovu prijedlogu zakona o arhivima u drugom čitanju izazvala protivljenje i HDZ-a, ali i dijela saborske oporbe. 

Grmoja je ustvrdio kako je očito da se i u ovom prijedlogu zakona krije jedan od razloga ovakvog poteza "arhitekata ovakvog plana" - Šeksa, Gregorića, Valentića, Božinovića i ekipe.

"Definitivno oni će pokušati opstruirati donošenje ovih zakona, ali i Ovršnog zakona i Zakona o HNB-u gdje tražimo da revizija konačno uđe u HNB, te o HRT-u gdje želimo uzeti Hanžekoviću milijune kuna koje je uzimao hrvatskim građanima.

Oni će opstruirati donošenje svih tih zakona iako su u prvim čitanjima podržali prijedloge ovih zakona. Znači, radi se o čistoj opstrukciji", rekao je te najavio da će sutra na dnevnom redu biti točka o izglasavanju povjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

Grmoja je rekao i kako mu je čudno što je Vlada uputila samo tri amandmana na Mostov prijedlog zakona o arhivima, a prethodno ih je tražila  devet te upozorio na  neugodne scene u Ministarstvu kulture koje je doživio zbog tog prijedloga zakona, a u kojima mu je ministrica Nina Obuljen bacala mobitel, državna tajnica na njega psovala.

Stajalište je ministrice kulture  da treba napraviti razliku između žrtve i progonitelja, no "ako budemo išli u tom smjeru, arhivi će biti zatvoreni jer netko tko je bio žrtva, mogao je postati i progonitelj", rekao je Grmoja, koji se oštro protivi tom "pokušaju zatvaranja arhiva".

Komentirao je i parlamentarnu većinu na koju se proteklih dana pozivao premijer Andrej Plenković, ustvrdivši da je po svoj prilici riječ o obećanjima HSS-ova Kreše Beljaka, o čemu piše tjednik Nacional.

"(Plenković) se zato ohrabrio i ispao kao nekakav lider, ali izgleda da je bio preveslan. Nema nikakve većine. Premijer bi trebao dati ostavku jer je doveo Hrvatsku u jako tešku situaciju i izazvao nestabilnost", ustvrdio je.

Komentara 2

MA
Marko1337
17:27 02.05.2017.

mostovim podlacima znatno je važnije da se sruši najbolji ministar financija, a ne da se provede lustracija komunističkih zločinaca. Nisu čak ni mogli pričekati par dana da daju čovjeku da iznese svoju istinu pa da ga oni dokazima ako ihh imaju legalno sruše u saboru.

CO
coolman
17:04 02.05.2017.

Vrdoljak Pokvarenjak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije