Naslovnica Vijesti Hrvatska

Arbitražni sud oglasio se o odluci o granici Hrvatske i Slovenije

Hrvatska je izašla iz arbitraže i najavila da neće priznati odluku suda, dok je Slovenija unatoč tome ustrajala na arbitražnom procesu pred Arbitražnim sudom
26. travnja 2017. u 17:21 105 komentara 21606 prikaza
arbitraža
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije zaključio je postupak i odluku će donijeti u idućih nekoliko mjeseci, objavio je Stalni arbitražni sud u Den Haagu.

"Točan datum odluke odredit će se naknadno i bit će poznat na vrijeme", stoji u priopćenju suda koji pruža logističku potporu ad hoc arbitraži između Hrvatske i Slovenije.

Suci su pismom od 29. ožujka izvijestili predstavnike dviju zemalja da nema potrebe za dodatnim podnescima u vezi s biti graničnog spora i postupak saslušanja proglasili okončanim, dodaje se u priopćenju.

Hrvatska je izašla iz arbitraže i najavila da neće priznati odluku suda, dok je Slovenija unatoč tome ustrajala na arbitražnom procesu pred Arbitražnim sudom.

Sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

President of the European Commission Juncker takes part in a public dialogue meeting on Popustio pritisak na Hrvatsku u sporu sa Slovenijom Europska unija neće se miješati u arbitražu o granici

Zagreb smatra da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Ljubljana ne prihvaća hrvatsko stajalište da je arbitraža o granici nepovratno kompromitirana i ustraje na nastavku rada arbitražnog suda čija se odluka očekuje ove godine.

Europska komisija je prošli mjesec objavila da općenito podržava arbitražne procese zbog pravne sigurnosti, da je granični spor bilateralno pitanje i da je spremna podržati bilateralno rješenje ako se o tome dvije strane dogovore.

Arbitražni sud u Haagu odlučio je nastaviti s radom i nakon povlačenja Hrvatske, smatrajući da unatoč tome što je Slovenija kršila arbitražni sporazum to ne opravdava izlazak Hrvatske iz postupka.

>> Odlukom suda vjerojatno ni Slovenija ni Hrvatska neće biti zadovoljne

>> Slovenske provokacije eskaliraju, ali dogovor je neizbježan

Umjetna oplodnja
PROMO
Umjetna oplodnja: Deset pitanja i odgovora za parove koji žele bebu

A1 izdvaja za Vas

 • Nenadjebivi:

  Eno u jutarnjem piše kako su izgleda Slovenci dobili sve ono predviđeno iz sporazuma Račan - Drnovšek dakle 2/3 Savudrijske vale i onaj povelik komad ter.mora ispred Savudrije prema Italiji do izlaza na otvoreno more , ja sam isto poprilično ... prikaži još!o uvjeren da je vjerovatno tako . Mi naime nikad nismo smjeli ni pristati na ovakvu zapravo političku arbitražu jer smo unaprijed bili gubitnici s obzirom da smo pristali pod pritiskom da se arbitrira oko teritorija koji neosporno pripada Hrvatskoj , jedini nadležni sud koji je trebao odlučivati u ovom sporu je onaj za pomorsko pravo u Hamburgu , zna se dobro kako se prema pravilima pom.prava određuje granica na moru a ne po načelima tzv.pravičnosti na kojem inzistiraju Slovenci dobro svjesni da pravo nije na njihovoj strani i onda su raznim pritiscima i ucjenama svih ovih godina nastojali ostvariti teritorijalne aspiracije na hrv.teritorij i kako stvari stoje izgleda da će u tome i uspjeti a svakako neće odustati , naravno svoju krivnju za sve ovo itekako snose i brojni hrv.političari a posebno Račan ali to je sad jedna druga tema.

 • Avatar DamirNeSada
  DamirNeSada:

  ja stvarno ne razumijem sto nam ta EU nosi (osim lijepe placice nekolicini koja provodi njihov teror)

 • Deleted user:

  Hrvatska zna dobro sto je Hrvatsi teritorij. Nikakav Racan nemoze darovati Hrvatsku zemlju a niti kap Hrvatskog mora. Slovenci mogu traziti of Italije "slovensko" more. Slovencima se nemoze vjerovati ali imaju vecu podrsku zapada nego Hrvatska. Ako nas oni izglancaju ... prikaži još!ncaju onda budu i susjedi sa istoka i sa juga.